• Til forsiden
  • Biblioteket
  • Its Learning
  • Kontakt
  • Læs op
  • Sitemap
  • Print
  • It
  • Formindsk tekststørrelse Forstør tekststørrelse
  • Visit our English website ucnorth.dk
  |  
Du er her:

Konsulenter i indskolingen

Helle Frost, Hjørring

hfs@ucn.dk

Træffetider (pdf)

 

 

Helle Toppenberg, Aalborg

het@ucn.dk

Træffetider (pdf)

APPs til indskolingen

 

App’s til brug i undervisning i indskolingen og til børnehavens største børn; de kommende skolestartere.
Der findes en del app’s, som er målrettet børn fra 5 – 9 år. Her på siden kan I følge med i, hvilke app’s, der kommer på markedet, som er velegnede til at bruge i undervisningen.
Her ligger også links til hjemmesider, hvor der anmeldes app’s til denne målgruppe.
 

Læsning – højtlæsning og selvstændig         (link på billedet)

 

Mini Ps
Mini PS er en serie bestående af 12 letlæsningsbøger til børn allerede fra det sidste år i børnehaven og videre op i børnehaveklassen. Den første bog er gratis. Bøgerne har få ord, enkelte sætninger og mange gentagelser. Let-tal er 6, og lix er 4-7. Teksten er suppleret med farverige og tekstunderstøttende tegninger. Hver side i bøgerne har små sjove animationer. Barnet kan lytte til teksten eller selv læse. Desuden kan man optage sin egen oplæsning og gemme den i bogen.
 

 

H.C.Andersens eventyr Indlæste eventyr og tegnefilm. Fyrtøjet er gratis, resten skal købes.

 
Drengen, der ville smage en kebab. En interaktiv billedbogsfortælling. Der kan lyttes til højtlæsning eller barnet kan læse den selv.


Oscar og Olivia. En animeret billedbogsfortælling, som enten bliver læst højt eller barnet selv kan læse.

 

 

Elefantbøgerne. 4 interaktive bøger, hvor den ene er gratis. Hver side i bogen rummer skjulte låger, som kan åbnes. CFU har bøgerne i informationssamlingen. For de mindste.

 

 

Lydret Dingo. Her ligger bøgerne fra serien: Lydret Dingo. Man kan få læst bøger højt samtidig med at ordene markeres eller barnet kan læse historien selv, optage den og høre den bagefter.
  

Tim og Trine. Tim og Trine på tur Tim og Trine i dårligt humør
Hele serien arbejder med læseforståelse. Teksterne er i tre sværhedsgrader, lix 4,10 og 16. I læsedelen skal eleven vælge den rigtige sætning til billederne i bogen. I skrivedelen skriver eleverne deres egne sætninger til billederne i bogen. Når der er skrevet til alle billederne i bogen, kan den printes ud eller mailes. Der er indbygget oplæsning- og stavehjælp.
 

Fortæl historier på mange måder

 

Story creator

Med Story Creator kan du let lave en bog med fotos, tegninger, videoer og tekst. Der kan indtales

 

 

Book creator

Book Creator er en app til iPad, hvor eleven kan producere egne ebøger, som med stor fordel kan hentes ind i iBooks app og læses. Denne app kan udover tekst også håndtere billeder, lyd og video.

My story - Book Maker for Kids
I denne app kan barnet producere sine egne bøger. Der kan tegnes, skrives tekster, bruges fotos og optages lyd.
 

 

WriteReader

En app for børn i alderen 4-10 år.
WriteReader bygger på forskning, der viser, at man med fordel kan lade børn starte med at skrive, når de skal lære at læse. Den tager afsæt i tankerne om ”at skrive sig til læsning” og ”opdagende skrivning”.
Barnet skaber sin egen bog. Der tages fotos med iPad’en, som bruges i bogen. Det kan f.eks. være af opstillinger med figurer, fra udflugter, oplevelser, barnets nære ting/familie…...
Barnet har sin egen boks på hver side i bogen, hvor der kan skrives tekst til det indsatte billede. Nedenfor kan forældrene eller pædagogen/læreren så skrive det samme som barnet, men stavet helt korrekt, på den måde kan barnet lære og se, hvor der er fejl i egen tekst. Til billederne kan der ligeledes laves tale eller tænkebobler. Bogen kan indtales.
Bogen kan printes til hæfter, sendes som pdf via mail og deles på Facebook.

 

Fortæl fortæl. Du får en begyndelse og en slutning, så er det ellers bare med at fylde på. Lav en god historie mundtligt, eller brug appen som oplæg til et skriftligt arbejde.

 

 


Story Wheel. Spillere optager en historie ved at dreje hjulet for at få et billede, og derefter fortælle en del af historien. Når du er færdig, kan du lytte til din historie med smukt animerede billeder. Historierne kan uploades til internettet.
 

Talking Tom.

Tom gentager alt, hvad du siger med en sjov stemme.

  


Fundells. Interaktive billedboger til børn i alderen 3-7 år. Barnet kan, ud over at få bogen fortalt, også løse motiverende opgaver og lave egne tegninger og film med elementer fra bøgerne. Tosprogede børn får en helt særlig billedbogsoplevelse, fordi bøgerne kan oversættes til arabisk og tyrkisk.
 

Sock Puppets Denne app med hånddukker (sokke-dukker) kan bruges til at lave små rollespil/lytte-hørespil. Man sammensætter selv dukker, scene, baggrund, farver m.m. Ved at trykke på optageknappen, gøres dukkerne levende og får forskellige stemmer.


 

Toontastic Et kreativt værktøj til at lave små tegnefilm. Man bygger sin film op med: Setup-Problem-Udfordring-Klimaks og løsning.
 

Puppet Pals. Her kan børnene lege med fortællingen og lave deres egne små animationsfilm.


 

Schribble Press. En app, hvor du kan lave bøger og hvor du selv kan skrive, tegne, indsætte cliparts eller dine egne billeder/fotos og slutte af med at få bogen udgivet i iBooks til download - og det helt gratis.
 

 

Bogstav- og læsespil

Dansende bogstaver

Dansende Bogstaver giver barnet mulighed for både at træne og lege med bogstaver og på den måde opnå en sikkerhed i bogstavernes form og lyd på dansk. Her kan børnene lytte til, gentage – eller endda danse – bogstavernes lyde. Dansende Bogstaver kan med fordel bruges af børn i undervisning i dansk i indskoling. Ligeledes er programmet velegnet til børn i førskolen og specialundervisningen.

 

Stav dansk

Lær at stave dine første 26 ord.
Metoden er enkel og effektiv: Se figuren, hør ordet og begynd at skrive det.

 

Lille læser

Lille Læser er bygget op af disse tre aktiviteter: Læs, Lyt og Skriv. Og så er der Mere – aktiviteter, hvor det, børnene kan, bliver udfordret på sjove og legende måder. Lille Læser er velegnet til børn i alderen 0 til 5 år, deres forældre, pædagoger og dagplejere. På www.lillelæser.dk finder du ideer, viden og inspiration til at følge dit barn og vise det, at det kan læse.

 

Knæk læsekoden. Træning af bogstavernes form, skriveretning og lyd. Kan bruges ned til 4 år.


H. C. Andersen Gæt ABC. Bogstaverne læres gennem leg med billeder. 3 år og opefter. Hent her


Bogstavspillet. Bogstavkendskab med lyde, forlyd og stavning af lette ord. 1 – 7 år


Vokaljagt. 5 niveauer. Sæt den rigtige vokal ind i ordet. Ordene er ikke indtalt.

 


Lær at stave med: Dyr. Stav til 47 dyrenavne med 2 til 8 bogstaver.


Lær at stave med: Kroppen. Lær at stave til 27 kropsdele. Spillet kan spilles”Let” og ”Svær”. 
 

 

Happi læser. Læs ordet og tryk på det rigtige billede ud af tre. 80 ord fordelt på tre niveauer.4+
Happy staver. 48 forskellige mini kryds og tværs fordelt på 4 forskellige niveauer.


120 ord. Øvelser i at skrive og stave de 120 almindeligste ord.
120 ord multiplayer. Her kan man øve og spille selv eller spille med tre andre på samme tid på samme ipad. Her øves i at stave og i at genkende ordene.


Ordjagt. Stave på tid. Find så mange ord som muligt på 90 sek.


ABC balloner. Træning i at kende de små og store bogstaver.

 

 

Spil for børn. Indhold: Gæt ordet – ordkendskab, kategorisering, sortering, memory, rækkefølge, puslespil.
 

 

Øvrige app’s

Cykelmyggen Egon Puslespil og bog.7 puslespil med de originale tegninger fra børnebogsklassikeren Cykelmyggen Egon af Flemming Quist Møller. Sværhedsgraden kan justeres fra 4 til 80 brikker. Du kan vælge at brikkerne skal kunne rotere, så bliver det endnu sværere. Man kan flytte flere brikker på samme tid, så to personer kan spille sammen

 

Flyttefjæs
I Flyttefjæs har du muligheden for at hjælpe Flemming med at få et nyt ansigt. Træk de forskellige ansigtsdele over på hans ansigt og prøv om du kan efterligne ansigtet på billedet.
Barnet skal forsøge at skabe og gengive det ansigt, som ses på billedet. I Flyttefjæs er der fokus på koncentration og genkendelse. Barnet har også mulighed for at arbejde ud fra fri fantasi og skabe et ansigt eller et kæledyr ved at pusle ansigts- og dyredelene sammen lige præcist, som det ønsker det. Barnet lærer begreber og udtryk om ansigtet og spillet styrker barnets genkendelsesevne, frie fantasi og motorik.
 

Fotohuskespillet
Find 2 ens – med jeres egne billeder!
Lav selv jeres egne spillekort, med egne fotos og lyd!
Spillet kommer med 3 foruddefinerede sæt kort (safaridyr, musikinstrumenter, legetøj), men I kan selv lave så mange sæt kort som I vil. Lav f.eks. et sæt kort med Familiemedlemmer, Mit legetøj, Mine venner i børnehaven, En tur i haven, Mors arbejde osv.
Vælg om I vil spille med 6, 8, 12 eller 20 kort på bordet. Spillet gemmer en rekord for hver sværhedsgrad.

 

 Hvem er jeg?
Klassisk
gættespil med HD grafik og animerede karakterer.
Vind spil for at åbne for endnu flere karakterer.
 

 

 

 iMotion

Et børnevenligt videoredigeringsprogram med mulighed for at opbygge små animationsfilm ud fra børnenes egne historier.
Brug den fx til at lave fortællinger med dukker, riddere og prinsesser eller med børnene selv der skifter stilling, tager en hue på hue af osv.
iMotion består i at tage et klip ad gangen, flytte lidt på figuren, tage et lille klip igen osv.
Når børnene sammen med en voksen har lært at bruge app’en kan de største børnehavebørn selv optage film og indtale lyd.

 

Kloge Åge
7 – 13 år
Spil Kloge Åge mod dig selv eller udfordr til en duel. Fire forskellige spilformer og timevis af underholdning og ny viden venter på dig..
KATEGORIER: Almen viden, Geografi, Historie, Litteratur, Musik, Sport og Fritid, Natur og Biologi, Teknik, Naturvidenskab, Ord og Sprog, Kunst og Kultur, Gastronomi, Samfund, Politik, Erhverv, Arkitektur, Design og Mode, Mennesket, Religion, Kultur og Tradition, TV og Radio, Sladder, Rejser og Ferie.
 

 

Lær klokken

Lær Klokken er et spil, som samtidig lærer dit barn, hvordan man aflæser et ur. Der er fokus på at fortælle en historie, samtidig med at man lærer klokken at kende.
 

 

 


Pic collage.
En børnevenlig billedskabelon, hvor børnene selv kan arbejde kreativt med billedredigering.

 

 

Tossekassen
Ca. 250 klip fra YouTube lagt ind i en nem app, så barnet selv kan udforske YouTube uden at komme på afveje:
● Alle klip er udvalgt og gennemset af Fusentasterne, så de er sikret børnevenlighed.
● De mange klip er organiseret i kategorier, så de er lette at finde. 
 

 

 

 

Specielt for de største børnehavebørn/skolestartere

Rasmus Klump. Tag med Rasmus Klump find ting på billedet, spil memory, få læst op, se film og mal billeder.


Cirkeline. En app for de mindste. Spil huskespil, lav tegninger, spil på xylofon, hør Cirkeline sange m.m.

 

Pettson’s Inventions – Lite
Hjælp Peddersen og Findus med at bygge deres opfindelser
 

Links til hjemmesider med inspiration til apps

Læs anmeldelser her:

 

 


 

 

Sidst opdateret 03-01-2014 af Tove Borup
Professionshøjskolen University College Nordjylland   |   Aalborg   |   Hjørring   |  Thisted  |  72 69 00 00  |   ucn@ucn.dk   |   RSS-feeds fra UCNNyheder   |   UCN på Facebook  UCN på YouTube