Gå til hoved indhold
Kursus
Kurser og temadage

For modsat både 1864-krigen samt 1. og 2. verdenskrig var den kolde krig ikke en krig, der udspillede sig på slagmarkerne og dermed satte sig både fysiske og kollektive erindringsspor, der kan ses og sanses. Derimod var det i høj grad en følelsernes krig, hvor den skarpt opdelte verden, de ideologiske kampe og – ikke mindst – et massivt våbenkapløb flere gange truede med at kaste verden ud i en altødelæggende atomkrig. Krigen kom heldigvis aldrig, men frygten var i høj grad nærværende for alle, der levede i perioden, og den kastede lange skygger ind over hverdagen. Museet har derfor valgt at arbejde med kontrafaktisk formidling – for hvad ville der være sket, hvis den kolde krig var blevet varm?

Demokratiet sidste bastion
Kurset består af to dele: Første del indeholder et fagligt oplæg om Danmark under den kolde krig med særligt fokus på den danske totalsvar, planerne for det civile beredskab og REGAN Vests funktion under et krigsforløb. Anden del indeholder en rundvisning i bunkeren REGAN Vest og et dilemmaspil i museets læringscenter.

Rundvisning
Bunkeranlægget REGAN Vest er et autentisk stykke Danmarkshistorie, der stadig står fuldstændig intakt med alt originalt interiør. Undervejs på rundvisningen ser vi blandt andet regeringens situationsrum, regentens værelse, opholdsstue og kantine. Anlæggets størrelse, form, indretning og planlægningen helt ned i detaljen gør både krigstruslen og i det hele taget krigsbegrebet håndgribeligt og forståeligt for mange.

Dilemmaspil
REGAN Vest skulle huse regeringen i tilfælde af atomkrig, og herfra skulle landet ledes underen atomkrig. Gennem det kontrafaktiske dilemmaspil skal I lede Danmark igennem en atomkrig. I befinder sig i starten af 1980erne, Danmark er i undtagelsestilstand og verden står på kanten af en atomkrig. Den danske regering er rykket ind i REGAN Vest og skal herfra lede landet igennem den truende krise. Dilemmaspillet foregår i en kopi af situationsrummet fra bunkeren, og i denne totalkulisse skal eleverne agere regering og prøve kræfter med svære dilemmaer, som er inspireret af autentiske øvelsesscenarier fra den kolde krig. Gennem spillets gameplay vil I opleve at skulle tage valg, som kan få alvorlige konsekvenser for landets sikkerhed, befolkningens moral og det demokratiske styre.

Målsætning
Målsætningen, at eleverne opnår en forståelse af, hvordan demokratiet fungerer som styreform, og hvilke tiltag, der under den kolde krig blev iværksat, skjult for den almene befolkning, for at sikre den demokratiske nations overlevelse.
Desuden skal eleverne få indsigt i, hvordan de enkelte valg, de foretager undervejs, dels vil påvirke krigens udfald, dels vil afføde en række svære lovmæssige, etiske og moralske dilemmaer og beslutninger, der igen har stor betydning for både demokratiet og hele eller dele af befolkningen.

Hvem henvender kurset sig til?

Kurset er målrettet folkeskolens 9.-10 klasse
Ungdomsuddannelserne, særlig gymnasiale uddannelser 1.g -3.g

Program

Kl. 14-15: Oplæg om den kolde krig, totalforsvaret og REGAN Vest v. museumsinspektør og ph.d. Bodil Frandsen

Kl. 15-19: Rundvisning i bunkeren og dilemmaspil i læringscenteret

Kl. 19-20: Opsamling og spisning

Undervisere

Thea Højvang Rasmussen // museumsinspektør og afdelingsleder formidling og udstillinger.
Projektleder af etableringen af læringscenteret og dilemmaspillet

Bodil Frandsen // museumsinspektør, ph.d. og afdelingsleder for nyere tid
Forsker i det danske civile beredskab samt udvikling af udstilling og rundvisningskoncept for REGAN Vest

Praktisk information

Tilmeld dig

Skørping
Fysisk fremmøde
Aften

Kontakt

Sanne Aagaard Ochwat

Kursussekretær

Telefon:
72690830