Pendlerbroen

Formålet med projektet er at bygge bro mellem det svenske uddannelses- og arbejdsmarked og nordjyske studerende og virksomheder inden for den digitale branche.

Godt nok er der ikke tale om en fysisk bro til vores svenske naboer, men derimod en digital en af slagsen. Det fortæller Lars Busk Jørgensen, der er adjunkt på UCN og leder af projektet med navnet Pendlerbroen.

- For at kunne løse det fremtidige behov for kvalificeret arbejdskraft i Nordjylland og for så vidt i hele Skandinavien er der brug for et fleksibelt arbejdsmarked og fleksible uddannelser, som kan klare sig på tværs af landegrænser. Og det skal vi i højere grad understøtte ved hjælp af den moderne teknologi.

Det er UCN, der står i spidsen for projektet, som foregår i et samarbejde med Business Aalborg under Aalborg Kommune. På den svenske side deltager to kommuner og den svenske højskole Høgskolan Vest, der ligger i Trollhättan nord for Göteborg.

Behovet for at øge mobiliteten gælder især inden for den digitale branche, bl.a. spilindustrien, men også industri- og energiområdet er omfattet af projektet. Det handler blandt andet om, at svenske og danske virksomheder skal have lettere ved at udveksle og dele arbejdskraft med specialkompetencer - med hjælp fra nye teknologiske løsninger.

Uddannelse på tværs

En anden del af projektet fokuserer på at udvikle fælles undervisningsmoduler mellem UCN og Högskolan Vest, forklarer Lars Busk Jørgensen.

- De studerende skal via digital eller fysisk pendling kunne tage undervisningsmoduler på begge sider af Kattegat-Skagerrak, og det skal være med til at styrke deres chancer på det interregionale arbejdsmarked. Samtidig skal det bidrage til at øge matchet mellem de studerendes kvalifikationer og arbejdsmarkedets behov.

Udviklingen af modulerne foregår i et tæt samarbejde med de tre kommuner, som skal være med til at afdække arbejdsmarkedets kompetencebehov inden for den digitale branche. Her er Aalborg Kommune den førende kommune i Nordjylland, og på den svenske side er især spilindustrien i rivende udvikling.

I alt har projektet en finansiering på 16 mio. kr., hvoraf halvdelen altså kommer fra EU’s Interreg IVA-program, som støtter udviklingsprojekter mellem Danmark, Sverige og Norge. Projektet løber de næste tre år, og på UCN deltager IT-, industri- samt energi- og miljøuddannelserne.

Læs mere om projekt Pendlerbroen på www.pendlerbroen.com 

Hvem deltager i projektet?

Faglig forskningsleder

Lars Busk Jørgensen, Adjunkt
Tlf.: 72 69 14 65
busk@ucn.dk

Projektleder

Charlotte Heigaard Jensen
Tlf.: 72691337
chje@ucn.dk