25. oktober 2018

Studerende skal lave beton-skulpturer til kysten

”Ophold og leg ved kysten” er temaet, når 300 studerende fra AAU, AMU Nordjylland og UCN går sammen den 23. - 26. oktober for at lave nye og forunderlige skulpturer i beton.

- Vi har de her fantastiske kyststrækninger i Frederikshavn Kommune, og vi vil gerne være med til at udfordre vores alle sammens billede af, hvad man finder ved kysten og samtidig lave noget, der opfordrer til leg, til brug, til at sidde på eller til blot at opholde sig ved.

Chefkonsulent i Vej & Park ved Frederikshavn Kommune, Steen Heftholm, var ikke sen til at slå til, da han for nogen tid siden fik en henvendelse fra arrangørerne bag den årlige betonworkshop med spørgsmålet, om Frederikshavn Kommune ville være med.

Betonworkshoppen, der er den 14. af sin slags, er et samarbejde mellem Aalborg Universitet, UCN og AMU Nordjylland, og for faglærer Torben Dybdahl Jensen, AMU Nordjylland, der er en af medarrangørerne, handler den årlige betonworkshop i høj grad om, at studerende på tværs af uddannelsesretninger - som arkitekter, ingeniører, konstruktører og håndværkere - lærer at arbejde sammen.

- Hvis vi skal skabe noget i beton - eksempelvis til byggeriet - der er smukt, funktionelt, holdbart og korrekt udført, er det vigtigt, at man lærer at forstå hinandens fagligheder. Men betonworkshoppen handler også om at anskueliggøre alle de anvendelsesmuligheder, som beton har. Beton er jo et fantastisk og unikt materiale at arbejde med, slår Torben Dybdahl Jensen fast.

Frederikshavnere skal være dommere

- Når de studerende arbejder sammen under betonworkshoppen, lærer de, at alles fagligheder er vigtige, når man skal udvikle og fremstille en løsning. Så der er en høj grad af læring i workshoppen - men samtidig er der jo et mål: Nemlig at de fremstiller noget, der kan bedømmes af en dommerkomité – og som efterfølgende kan bruges, påpeger Torben Dybdahl Jensen.

Dommerkomitéen, der skal bedømme de studerendes værker, består af borgere fra - og ansatte i - Frederikshavn Kommune med borgmester Birgit Hansen, S, i spidsen. Og Steen Heftholm lægger ikke skjul på, at de gerne vil både udfordres og overraskes.

- Beton kan så meget; måske det er noget, der kommer op af jorden eller sandet, og som man kan undre sig over. Måske det er et spil, familien kan spille sammen. Noget, man kan sidde på eller gemme sig bag ved. Eller hvad hvis man nu stiller det ude på første revle? Er det så noget, krabberne kan bo i - eller måske noget helt andet? Vi vil gerne se nogle fantasifulde løsninger, og eneste krav er, at de kan bruges hele året - og at de passer til temaet ”Ophold og leg ved kysten”, forklarer Steen Heftholm.

Under betonworkshoppen bliver der produceret omkring 30 betonskulpturer, og Steen Heftholm kan ikke love, at alle 30 skulpturer får plads langs den frederikshavnske kyst - ikke mindst fordi der også er nogle lovgivningsmæssige begrænsninger, når det gælder vores kyststrækninger.

- Men vi har nogle områder, hvor vi har dispensation og derfor kan foretage os lidt mere - eksempelvis Palmestranden. Så jeg håber da, at de bedste af skulpturerne finder en plads i Frederikshavn Kommune, slår Steen Heftholm fast.

Fakta om Betonworkshoppen 2018

Betonworkshop 2018 starter tirsdag den 23. oktober kl. 8.00 og slutter fredag den 26. oktober.

  • Tirsdag/onsdag er der oplæg i Vejgaardhallen, Vejgaard Torv 3, 9000 Aalborg.
  • Torsdag arbejder de studerende med forme og støbning i hallerne på AMU Nordjylland, Sofievej 61, 9000 Aalborg.
  • Fredag bliver 30 elementer bedømt af både fagfolk fra de forskellige uddannelsesinstitutioner og ikke mindst frederikshavnerne. Dette finder også sted på AMU Nordjylland, Sofievej 61, 9000 Aalborg.

Hovedparten af deltagerne er i gang med første del af deres uddannelse.

De studerende, som deltager i Betonworkshop 2018, ved ikke på forhånd, hvad betonelementerne skal bruges til, eller hvor de skal opstilles. Dette afsløres på Betonworkshoppens første dag.

Borgmester for Frederikshavn Kommune, Birgit Hansen, holder tale om fredagen.

Kontakt
Faglærer Torben Dybdahl Jensen, AMU Nordjylland, tlf. 9633 2356.
Chefkonsulent Steen Heftholm, Frederikshavn Kommune, tlf. 2948 6105
Pressekontakt Sanne Holm Nielsen, AAU, tlf. 9940 3517.