01. februar 2019

Rwanda kalder: Signe og Oline går mod strømmen

Aalborg, Brønderslev, Hjørring, Hobro eller Kigali i Rwanda? Mens langt de fleste nyuddannede fra UCN får arbejde i en ganske almindelig nordjysk by, er der også dem, der skiller sig ud fra mængden. Det gælder for eksempel de to nye fysioterapeuter Signe og Oline, som har taget det helt store spring og fået job i Rwandas hovedstad Kigali.

Selvom de har været dér før, er de spændt på, hvad der venter. Lige om lidt starter Signe Schmidt Andersen og Oline Englund Evensen nemlig på deres første job som færdiguddannede fysioterapeuter  - vel at mærke på en fysioterapeutisk klinik i Kigali i Rwanda.

Begge er netop dimitteret fra UCN’s fysioterapeutuddannelse i Aalborg, og eventyrlysten er stor hos de to, når de fortæller om rejsen til Rwandas hovedstad, der har over en million indbyggere.

 - Vi er et sted i livet lige nu, hvor vi ikke er bundet af hus og børn, og så har vi en nysgerrighed og en åbenhed i forhold til at udforske nye kulturer og prøve vores fag af i helt andre omgivelser. Det bliver selvfølgelig rigtig spændende at prøve at bo dernede og blive integreret på en anden måde, end når man bare er på et kort besøg, fortæller de to nyudklækkede fysioterapeuter.

Tilbage til Rwanda

Rejsen til Rwanda kommer ikke helt ud af det blå. I august sidste år var de i Kigali i fire uger sammen med otte andre fysioterapistuderende. Forløbet var en del af valgfaget Physiotherapy in Africa på UCN’s fysioterapeutuddannelse, hvor de studerende skal udvikle deres fysioterapeutiske færdigheder i en international kontekst. De underviste og behandlede bl.a. forskellige målgrupper i Kigali og det omkringliggende landområde.

 - Det var superfedt at være dernede sidste år. Folk er meget søde og hjælpsomme, og man er for eksempel ikke bange for at gå ud, når det er mørkt. Vi oplevede også, at de virkelig prioriterer fællesskabet, og man hjælper og arbejder for hinanden - uden at forvente noget til gengæld. De vil gerne vise, hvor godt et land det er, for mange husker selvfølgelig stadig borgerkrigen i landet i 90'erne, siger Signe Schmidt Andersen og Oline Englund Evensen.


Signe Schmidt Andersen og Oline Englund Evensen er klar til det nye eventyr som nyuddannede fysioterapeuter i Rwandas hovedstad Kigali.

I løbet af de fire uger fik Signe og Oline også et godt indtryk af, hvordan man arbejder med fysioterapi i Rwanda, og at de faktisk kan gøre en forskel dernede, selvom de er helt nyuddannede.

 - Man har en følelse af, at man virkelig kan bidrage og bringe sin viden i spil. Der er stor forskel på, hvordan vi praktiserer vores fag. De er rigtig dygtige, men har også en helt anden måde at arbejde på end os. Kulturen er meget anderledes.

Fokus på hele mennesket

Ifølge de to handler det i høj grad om, at man som danske fysioterapeuter har et større fokus på hele mennesket og ikke kun kroppen.

 - Dernede er det meget biomedicinsk, dvs. der er stort set kun fokus på skaden, og hvordan man fikser den. De bruger også ofte gamle behandlingsteknikker. Vi er uddannet til at tænke mere biopsykosocialt, hvor vi udover selve skaden også ser på det sociale og mentale,

Hvis en mand f.eks. har fået en blodprop, så er fysioterapeuterne i Rwanda mest optaget af at få genoprettet musklerne. Man ser ifølge Signe og Oline ikke på, hvordan han kan hjælpe sig selv, og hvilken hjælp han har brug for at kunne gøre de samme ting som før. Måske skal han også lære at bruge sin krop på en ny måde for at kunne bevæge sig ordentligt.

 - Vi kommer med en viden, som de ikke nødvendigvis har – og samtidig kan de noget, som vi kan bruge. De vil virkelig gerne lære, og det vil vi også. Så vi tror også på, at vi kan få større ansvar og mere indflydelse, end vi måske ville som nyuddannede herhjemme.

Et nyt hold skal af sted

Hvor længe de to fysioterapeuter bliver i Rwanda er endnu uvist. Indtil videre holder de alle døre åbne.

 - Jeg er meget åben for, hvad der skal ske. Vi har godt nok en returbillet sidst på foråret, for vi skal hjem på ferie til sommer. Men hvad tiden ellers bringer, det må vi se - det kan være, vi kommer til at elske at være der, lyder det fra Oline Englund Evensen.

Måske får de to nyuddannede fysioterapeuter snart besøg af en flok fysioterapistuderende fra Aalborg. Som en del af valgfaget drager et nyt hold med 11 studerende nemlig af sted til Rwanda i uge 6. I efteråret var studerende fra Rwanda også på besøg på UCN's fysioterapeutuddannelse.

Mere info:

Af Silas Mühlbach, sfm@ucn.dk, UCN Kommunikation