26. februar 2019

UCN uddanner landets første installatører via nettet

For to år siden begyndte UCN som de første i Danmark at udbyde uddannelserne til el- og vvs-installatør via blended learning. Nu er de første hold dimitteret, og erfaringerne med de nye netbaserede forløb er gode.

15 er denne vinter dimitteret som el-installatør og 18 som vvs-installatør via blended learning-forløbene, og de studerende, der som de første tog imod det nye tilbud, har klaret sig godt. Det fortæller John Midtgaard Jensen, studieleder på UCN’s energi- og miljøuddannelser:

- Vi var spændte på, hvordan de studerende ville have det med, at størstedelen af undervisningen foregår på nettet. Men vi kan konstatere, at det er en uddannelsesform, som også kan fungere for elektrikere og VVS-montører, der gerne vil videreuddanne sig. Det kan vi bl.a. se på karaktergennemsnittene, som på begge hold har været rigtig flotte, og som sagtens kan måle sig med de fysiske udbud, vi har, siger John Midtgaard Jensen.


UCN er den eneste uddannelsesinstitution i Danmark, der udbyder installatøruddannelserne som blended learning.

Det er studerende fra hele landet samt Grønland og Færøerne, der benytter sig af muligheden for at læse til installatør via blended learning. Det kan lade sig gøre, fordi store dele af undervisningen foregår online via en læringsplatform. Der er dog krav om 3x3 fremmødedage pr. semester, hvor de studerende skal mødes på UCN i Aalborg til undervisning.

- Med blended learning-uddannelserne får vi på UCN uddannet væsentligt flere installatører end tidligere, og det er der brug for, for branchen efterspørger i stor stil både el- og vvs-installatører. I 2018 optog vi 30 på el-installatør og 21 på vvs-installatør via blended learning og nu her er 27 startet på el-installatør og 8 på vvs-installatør, så vi er bestemt på rette vej, forklarer John Midtgaard Jensen.

Forventningsafstemning er vigtig

Det er dermed tredje år, UCN udbyder de netbaserede uddannelser, og undervejs har man da også skruet på nogle knapper for at gøre uddannelserne endnu bedre.

- Vi er i dag endnu mere opmærksomme på at få forventningsafstemt med de studerende, at det er den rigtig studieform for dem. Det gør vi bl.a. ved at holde samtaler med alle, der bliver optaget - for det er helt afgørende, at de er klar over, at det er et fuldtidsstudie, de skal i gang med, og at de ikke regne med at kunne kombinere det med et fuldtidsarbejde. For nogle fungerer det også bedre, at de kommer ind på vores ordinære uddannelser og får den fysiske undervisning, siger John Midtgaard Jensen.

UCN udbyder el- og vvs-installatøruddannelserne både som blended learning og ordinære fysisk udbud, og det samlede optag gør, at UCN i dag har markant flere studerende på installatøruddannelserne end tidligere.

Mens de fysiske uddannelser udbydes efter sommerferien, er der først studiestart på blended learning-udgaverne til februar næste år. Uddannelsen til installatør varer to år - uanset om det er på blended learning- eller tilstedeværelseshold.

Kontakt:

Af Silas Mühlbach, sfm@ucn.dk, UCN Kommunikation