15. maj 2019

Flere nordjyske børn skal lege med kulturen

Børnehavebørn i en række nordjyske daginstitutioner kan godt glæde sig. De skal nemlig til at lege mere med kunst og kultur. I et nyt projekt vil Professionshøjskolen UCN sammen med Udviklingscentret Kulturprinsen og en række nordjyske kommuner bringe de yngste tættere på kulturen.

Projektet, der hedder LegeKunst, skal også forske i, hvad mødet med kunst og kultur i hverdagen betyder for børnene og deres dannelse. Fremtidens pædagoger i Nordjylland bliver desuden klædt endnu bedre på til at lege på helt nye måder.

Felicia Bech Lillelund, lektor på UCN’s pædagoguddannelse og nordjysk koordinator for projektet, glæder sig over, at kunst og kultur får en endnu større rolle i børnenes hverdag:

- Det bliver en stor saltvandsindsprøjtning til det arbejde med kunst og kultur, som mange pædagoger i de nordjyske daginstitutioner allerede er i gang med. Og det vil få en enorm afsmittende effekt på børnene, der kan være med til at udvikle deres kreativitet og fantasi, forklarer Felicia Bech Lillelund.


Børn i en række af de nordjyske daginstitutioner kommer fremover til at lege endnu mere med kunst og kultur.

I LegeKunst vil dagplejere, pædagoger i vuggestue og børnehave, forskere og pædagoguddannelser arbejde sammen om at fremme de yngste børns leg og kreativitet. Kunstnere vil også i højere grad komme ud i institutionerne og samarbejde med pædagogerne – sammen skal de sikre, at de mange spændende idéer og aktiviteter bliver en del af hverdagen i institutionerne.

Legekunst i hele landet

På landsplan har projektet en samlet projektramme på 70 mio. kr. - med 25 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden. Det er Udviklingscentret Kulturprinsen i Viborg, som ejer projektet, der over de næste fire år vil engagere 20.000 børn, over 1.000 pædagogiske medarbejdere, mere end 8.000 pædagogstuderende, hundredvis af kunstnere og op til 50 kulturinstitutioner over hele landet.

- Verden ser så anderledes ud for børn end for os voksne. Med nysgerrighed, sansning, leg og mod til at fejle og prøve igen - præcis sådan er barnets tilgang til verden. Med LegeKunst vil vi vise, på hvilke måder kunst- og kulturaktiviteter i nye, tværfaglige samarbejder kan gøre en ganske særlig forskel i hverdagen sammen med de alleryngste børn i dagpleje, vuggestue og børnehave, fortæller Ulla Voss Gjesing, centerchef ved Kulturprinsen.

På UCN’s pædagoguddannelse i Aalborg, Hjørring og Thisted vil der fremover også blive leget endnu mere med kunst og kultur.

- Pædagoguddannelsernes store engagement i LegeKunst vil komme de pædagogstuderende til gode i såvel teori som praksis – på den måde vil også kommende børn i dagtilbud få glæde af nyuddannede pædagoger med mere kunst, kultur og lege erfaringer i rygsækken. Håbet er også, at vi får nogle studerende, som vil skrive deres bachelorprojekt med fokus på legekunst, forklarer Felicia Bech Lillelund.

Legekunst er Danmarks største enkeltstående børnekulturprojekt og rulles ud i 18 kommuner landet over.

Mere info:

  • Felicia Bech Lillelund, lektor på UCN’s pædagoguddannelse, tlf.nr.: 7269 0530
  • Ulla Voss Gjesing, centerchef i Udviklingscentret Kulturprinsen, tlf.nr.: 2129 1901
  • Tine Wickers, kommunikationschef i Nordea-fonden, tlf.nr.: 2840 8480
  • Læs mere om projekt LegeKunst

Af Silas Mühlbach, sfm@ucn.dk, UCN Kommunikation