22. maj 2019

Nyt frirum til børn og unge med sygdom tæt på

Børn og unge i Aalborg, der har sygdom eller død tæt inde på livet, får nu mulighed for at få et tiltrængt frirum. UCN starter nemlig et nyt tilbud op, hvor studerende kan hjælpe børn og unge, der har det svært.

Tilbuddet hedder Børne- og UngeBuddies og henvender sig i første omgang til børn og unge fra Aalborg. Det første forløb starter til efteråret, men interesserede familier kan tilmelde sig allerede nu.

- Vi har mere end 30 studerende, som har meldt sig som frivillige, og vi forventer, at endnu flere kommer til. De er klar til at lave forskellige aktiviteter med de børn, de bliver tilknyttet. Det kan f.eks. være at tage med til fritidsaktiviteter, på legepladsen, i biografen, hjælpe med lektier, se film og sport eller gå til kulturarrangementer, forklarer Karina Brix Nissen, projektleder for Børne- og UngeBuddies og adjunkt på UCN’s sygeplejerskeuddannelse.


Raske børn i Aalborg, der oplever svær sygdom eller død i deres nærmeste familie, kan nu få et tiltrængt frirum med hjælp fra studerende på UCN.

De studerende læser enten til sygeplejerske eller pædagog i Aalborg, og de vil for eksempel kunne hjælpe i familier, hvor der er eller har været depression, svær sygdom, handicaps eller dødsfald.

- Vi ved, at børn og unge, der oplever sygdom eller død hos deres nærmeste, især har to behov. Det ene er, at de har behov for at tale om det, der er svært. Det andet er at få et pusterum fra en hverdag, der til tider kan være rigtig hård. Det er det sidste, vi har særligt fokus på i projektet, fortæller Karina Brix Nissen.

Brug for flere tilbud

En undersøgelse fra Danske Patienter konkluderer, at der er for få synlige tilbud, som kan støtte børn, der oplever sygdom i deres hverdag. For eksempel angiver seks ud af 10 forældre, at de ikke har oplevet relevante tilbud til de pårørende børn i forbindelse med sygdom hos en søskende, og syv ud af 10 angiver det samme i forbindelse med sygdom hos en forælder.

- Vi er overbeviste om, at der er behov for et tilbud som dette. Det kan vi bl.a. mærke, når vi er ude at tale med kommunens folkeskoler og sygehusafdelinger. Vi vil gerne hjælpe de børn og unge, som har brug for det, og samtidig får vores studerende nogle oplevelser og erfaringer, som de kan tage med videre i deres uddannelse til pædagog eller sygeplejerske, siger Karina Brix Nissen.

Tilbuddet gælder for børn eller unge i alderen 6-16 år, der bor i Aalborg kommune, og strækker sig over et fire måneders forløb med samvær i op til 10 timer om måneden. Barnet eller den unge skal selv være rask, men opleve fysisk sygdom, psykisk sygdom eller død i den nærmeste familie. Det er gratis at være med.

Inspireret af tilbud i København

Det nye projekt er inspireret af et lignende tilbud, der kører med stor succes på Københavns Professionshøjskole. Her er der i dag omkring 200 frivillige studerende, som hjælper børn og unge.

De studerende, der melder sig som frivillige, bliver klædt godt på til at være buddies. Inden de kan gå i gang, skal de igennem et obligatorisk kursus, hvor de kommer omkring de vigtigste elementer, når man skal være tæt på børn og unge, der kan have det svært. De får også løbende supervision af undervisere fra UCN.

Mere info:

  • Læs mere om projektet på www.ucn.dk/bub
  • Karina Brix Nissen, projektleder for Børne- og Ungebuddies på UCN og adjunkt på sygeplejerskeuddannelsen, tlf.nr.: 7269 1059, e-mail: kbn@ucn.dk

Af Silas Mühlbach, sfm@ucn.dk, UCN Kommunikation