27. maj 2019

Haikudigte og natur i børnehøjde

Naturen var i højsædet, da Naturmødet i Hirtshals løb af stablen 23.-25. maj. Her var UCN med og bød på en række forskellige aktiviteter.

I UCN’s telt kunne nysgerrige børn og voksne få et indblik i naturens forunderlige verden fortalt af studerende fra natur- og kulturformidling.


Der var tang, forstenede dyr, knogler, kranier og meget andet, som kunne udforskes i UCN's telt på Naturmødet.

Det var dog ikke kun indenfor i teltet, at der var aktiviteter. Et af temaerne for UCN’s deltagelse var udeskole, og hvordan man kan tage undervisningen i skolen med ud i naturen. Fredag formiddag tog Marianne Hald fra UCN’s læreruddannelse og Karen Barfod fra VIA University College en 3. klasse fra Bjergby Skole med på stranden.


Eleverne fra Bjergby Skole var vældig optaget af at lave haikudigte på stranden trods voldsomt blæsevejr og adskillige regndråber.

Her skulle de arbejde med lyrik og lave haikudigte om muslinger, sten, sand, bølger og alt, hvad de ellers kunne finde og opleve på stranden. De havde øvet sig i haikudigte hjemmefra, og derfor var eleverne godt klædt på til opgaven.

 - Vi oplever, at der er flere børn, der bliver optaget af opgaven, når vi arbejder med det ude i naturen. Det giver en bedre konsolidering, når de får lov til at se, føle og opleve det, de skal arbejde med, f.eks. i dansk som vi arbejder med i dag. Og så giver det også en anden ro hos børnene, når de så er i klasselokalerne, fortæller Trine Jørgensen, lærer på Bjergby Skole.

UCN forsker i udeskole, og hvordan det kan være med til at forbedre elevers læring. Det sker bl.a. via et tværinstitutionelt forskningsbaseret udviklingsprojekt på UCN’s lærer- og pædagoguddannelser samt i eftervidereuddannelsen. Derudover er der etableret samarbejder med skoleforvaltninger og skoler i hele Nordjylland, der ønsker at arbejde med udeskole.

Naturmødet er et årligt nationalt folkemøde om og i naturen. Gennem tre dage omdannes den nordjyske by Hirtshals til epicenter for dansk naturdebat og naturoplevelser. Naturmødet blev afholdt for fjerde gang.

Mere info:

Af Silas Mühlbach, sfm@ucn.dk, UCN Kommunikation