02. oktober 2019

Jubilæum: 40 år med jordemødre i Aalborg

1. oktober 1979 så jordemoderuddannelsen i Aalborg for første gang dagens lys. Samme dag 40 år senere blev det fejret med stort jubilæum på UCN.

Uddannelsen i Aalborg blev etableret i 1979 som en del af Danmarks Jordemoderskole, der havde to afdelinger: København og Aalborg. Siden er der blevet uddannet omkring 1.400 jordemødre i Nordjylland.

Til en start (i 1979) blev der faktisk kun optaget 10 nye jordemoderelever, som det hed dengang. I 1987 optog man 20, i 1992 var tallet 30. I dag optages 70 jordemoderstuderende i Aalborg om året, og der er brug for dem. Ikke kun i Nord- og Midtjylland, men også i resten af Danmark, på Grønland og i Norge.

 - Der blev uddannet for få dengang. Der har manglet jordemødre, og derfor er der løbende blevet skruet op for optaget. I oktober 1988 blev det en SU-berettiget uddannelse på linje med langt de fleste øvrige videregående uddannelser. Man gik væk fra elev-betegnelsen og over til betegnelsen studerende, fortæller Githa Cajus, studieleder på UCN's jordemoderuddannelse.

Fra 1979 skulle Aalborg-uddannelsen forsyne hele Jylland og Fyn med jordemødre. I dag er det ”kun” Nordjylland og Midtjylland. Det skyldes, at der blev etableret en jordemoderuddannelse i Esbjerg i 2006.


Se film fra jubilæumsarrangementet hvor 80 deltagere fejrede den store dag på jordemoderuddannelsen på UCN i Aalborg.

Jordemoderuddannelsen er meget populær. Alene i år blev ca. 180 1. prioritetsansøgere afvist. 247 havde uddannelsen i Aalborg som deres drømmestudie, men der er ”kun” plads til 72.

 - Uddannelsen har altid været meget tæt på praksis. Den startede i sin tid som mesterlære. I dag foregår den teoretiske del af undervisningen på UCN i Aalborg, mens den kliniske undervisning er på sygehuse mv. i Nordjylland og Midtjylland. Halvdelen af studietiden er i praktik, forklarer Githa Cajus.

Den første jordemoderuddannelse i Danmark blev etableret i København i 1787.

Mere info:

Af Silas Mühlbach, sfm@ucn.dk, UCN Kommunikation