30. oktober 2019

Innovationscamp: Nye idéer skal løse problemer i sundhedssektoren

Mandag d. 28. okt. var 70 studerende fra UCN’s sygeplejerskeuddannelse i Hjørring og maskinmesteruddannelsen på MARTEC samlet for at arbejde med konkrete idéer og løsninger, der kan hjælpe patienter med at blive mere selvhjulpne. Og det kom der rigtig mange gode idéer ud af.

Den bedste idé var Fixbånd; et armbånd til fiksering af slanger på primært dialysepatienter, så de bliver mere mobile i deres hverdag med dialyse. Fixbåndet er udviklet til dialysepatienter, men konceptet kan nemt overføres til andre patienter.


Vindere af innovationscamp 2019

Blandt de andre gode idéer var en ny og bedre version af pilleæsken til borgeren i hjemmet – ikke kun til gavn for borgeren, men også sygeplejersken. Det blev også til en moderniseret elektrisk tandbørste med indbygget ”reminderhøjtaler” og sensorer til at hjælpe borgeren med bedre mundhygiejne.

Arrangementet, som har fået navnet Innovationscamp 2019, varede intet mindre end 11 timer, og her fik de studerende øjnene op for, at det kan give god mening at arbejde på tværs af de to meget forskellige fagligheder. Det er nemlig langt fra hver dag at maskinmestre og sygeplejersker skal samarbejde om at løse en opgave.

 - Det har været en sjov og spændende oplevelse. Som sygeplejersker kan vi have en tendens til ikke at være så problemløsende, og der kommer maskinmestrene med en anden måde at tænke på, hvor de ser på, hvad teknologien for eksempel kan bruges tilfortalte Maja Buchwald, sygeplejestuderende i Hjørring, til P4 Nordjylland, der kiggede forbi campen.


I 11 timer var de studerende til maskinmester og sygeplejerske i gang med idéudviklingen på Innovationscamp 2019

Tre vigtige problemstillinger

Maskinmester- og sygeplejerskeaspiranterne blev stillet over for tre grundlæggende problemstillinger med stor aktualitet og relevans for plejepersonale og ikke mindst patienter.

Mobilitet: Når en patient er indlagt vil denne ofte få indsat fx en dropslange, et kateter og måleudstyr m.m. Patienten vil desuden ofte få et tilbud om genoptræning, vil skulle flyttes til en anden seng og generelt have et behov for at forlade sengelejet. Her opstår der en risiko for at slanger og lignende rykker sig løs til skade for patienten.

Medicinering: Det er essentielt, at patienter får den rette medicin i den rette dosis på det rette tidspunkt. I en travl sundhedssektor kan og vil der til tider blive udfordringer i forhold til at leve op til det krav.

Mundhygiejne: En dårlig mundhygiejne hos patienter har i sundhedssektoren vist sig at udgøre en stor risiko i forhold til infektioner m.v.

Mere info:

Af Silas Mühlbach, sfm@ucn.dk, UCN Kommunikation