13. januar 2020

UCN og AAU går sammen: Vil bekæmpe folkesygdom i Europa

Har du ondt i ryggen, nakken eller skuldrene, når du går på arbejde, så er du ikke alene. Over halvdelen af alle danskere døjer med det, og årligt koster det Danmark op mod 10 mia. kroner i sygefravær og behandling. UCN og Aalborg Universitet går nu sammen med en række europæiske partnere for at gøre noget ved problemet.

Projektet hedder Prevent4Work, og her samles nogle af Europas førende eksperter på området.

- Smerter i nakke, skuldre og ryg er én af de største folkesygdomme i Danmark og et udbredt problem i hele Europa. Alene herhjemme er det årligt årsag til over 3 mio. sygedage. Vores mål med projektet er at reducere antallet af sygemeldinger og øge livskvaliteten hos de mange danskere og europæere, der oplever smerter og ubehag i f.eks. ryg, nakke og skuldre i forbindelse med deres arbejde, forklarer Steffan Wittrup McPhee Christensen, lektor på fysioterapeutuddannelsen på UCN og Aalborg Universitets Institut for Medicin og Sundhedsteknologi.


UCN og Aalborg Universitet er med i et nyt europæisk projekt, som skal hjælpe medarbejdere, der oplever smerter og ubehag i f.eks. ryg, nakke og skuldre i forbindelse med deres arbejde.

Ifølge Steffan Wittrup McPhee Christensen er der brug for mere lettilgængelig information til virksomheder og medarbejdere og ikke mindst sundhedspersonale om, hvordan man håndterer lidelser fra kroppens muskler og led såsom nakkesmerter og ondt i lænden.

- Der findes mange hjemmesider og blogs med mere eller mindre gode råd, som ikke nødvendigvis bygger på nyeste viden. Med projektet vil vi samle den tilgængelige evidensbaserede viden på området og blandt andet via en app gøre det let for sundhedspersonale, borgere og virksomheder at arbejde videre med, fortæller Steffan Wittrup McPhee Christensen.

Ny viden skal ændre fordomme

Forskernes mål med projektet er også at ændre fortællingen om, hvordan man som arbejdsplads skal håndtere medarbejdere, der lider af f.eks. ondt i ryggen eller nakken.

- Mange arbejdsgivere har fejlagtigt en idé om, at når fru Jensen har ondt i ryggen, skal hun gå hjem og først komme tilbage, når hun er frisk igen. Men måske er verden ikke helt så simpel. Faktisk er der noget, der tyder på, at hvis de tager hjem, kommer de sig ikke så hurtigt, som hvis de var blevet på arbejdspladsen, fortæller Thorvaldur Skuli Palsson, lektor ved Aalborg Universitets institut for Medicin og Sundhedsteknologi.

Her kan det ifølge lektoren dog være nødvendigt med ændrede arbejdsopgaver i en periode, hvis ens gener ikke tillader, at man laver det, man plejer.

- Medarbejderne skal have nogle værktøjer og rutiner i hverdagen, der kan gøre noget godt både for kroppen og tankerne. Og virksomhederne skal have klare vejledninger til, hvad de skal gøre med medarbejdere, der oplever denne type problemer. Det skal vi komme med nogle anbefalinger til, bl.a. ud fra de undersøgelser, vi allerede har lavet, og ved at tale med læger, fysioterapeuter og andet sundhedspersonale, som arbejder med området i dag, lyder det fra Thorvaldur Skuli Palsson.

Projektet skal også udvikle undervisningsmateriale og kurser til sundhedsprofessionelle, som arbejder med de såkaldte arbejdsrelaterede muskuloskeletale lidelser. De første materialer vil være klar til foråret.

Projektet er støttet af midler fra det europæiske uddannelsesprogram Erasmus+ og har et samlet budget på 6.7 millioner kroner. Udover Danmark deltager uddannelses- og forskningsinstitutioner samt private virksomheder fra Spanien og Italien.

Mere info:

  • Steffan Wittrup McPhee Christensen, lektor på fysioterapeutuddannelsen på UCN og institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet, tlf.nr.: 7269 1009/9940 8889, sec@ucn.dk / stc@hst.aau.dk
  • Thorvaldur Skuli Palsson, lektor på institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet, tlf.nr.: 9940 7518, tsp@hst.aau.dk

Silas Mühlbach, sfm@ucn.dk, UCN Kommunikation