24. februar 2020

Ny uddannelse skal forbedre It-sikkerheden i nordjyske virksomheder

Et stort behov hos de nordjyske virksomheder får nu Professionshøjskolen UCN til at etablere en ny uddannelse i It-sikkerhed. De første studerende kan starte til sommer.

It er her, der og alle vegne. Lige fra en lille chip i vaskemaskiner, til biler og store sikkerhedssystemer i virksomheder. Mens det på mange måder letter hverdagen og er med til at gøre organisationer og erhvervsvirksomheder mere produktive og effektive, øger det også sårbarheden.

Cyberangreb og trusler kan ramme både små og store virksomheder og kan have enorme konsekvenser. Derfor har der været stor opbakning fra både private og offentlige organisationer i Nordjylland til at oprette den nye uddannelse i It-sikkerhed i Aalborg.


UCN åbner til sommer dørene til en ny professionsbacheloruddannelse i IT-sikkerhed.

- De fleste husker nok hackerangrebet, der ramte A.P. Møller Maersk og kostede virksomheden et milliardbeløb. Selvom vi ikke har virksomheder af den størrelsesorden her i Nordjylland, så er det stadig en udfordring, som man skal tage dybt alvorligt. Med uddannelsen imødekommer vi et behov hos mange nordjyske virksomheder for kompetencer på det her område, forklarer Jørgen Søgaard Jakobsen, uddannelsesleder for UCN’s It-uddannelser, og uddyber:

- Organisationers drift, indtjening og konkurrenceevne er i dag dybt afhængig af data og it, og det forudsætter, at medarbejderne har specialviden om IT-sikkerhed både i forhold til at kunne imødegå og håndtere trusler og overholde skærpet lovgivning ift. datasikkerhed og persondatabeskyttelse.

Brug for eksperter i It-sikkerhed

Det anslås, at 9 ud af 10 virksomheder i Danmark har prøvet at blive hacket. Med den nye uddannelse bliver man specialist i bl.a. cyber- og netværkssikkerhed samt It-sikkerhedsgovernance. Uddannelsen varer halvandet år og er en overbygningsuddannelse primært for datamatikere og It-teknologer. Herefter kan man kalde sig professionsbachelor i It-sikkerhed.

Én af de virksomheder, som tager godt imod den nye uddannelse, er aalborgensiske Netic. It-virksomheden, der har mere end 100 medarbejdere, leverer it-drift til en række private virksomheder og offentlige institutioner.

- Hos Netic oplever vi, at it-sikkerhed spiller en mere og mere kritisk rolle i erhvervslivet – også i Nordjylland. Derfor kan vi virkelig se et behov for den nye It-uddannelse og ser frem til, at flere unge mennesker uddanner sig til faget og begynder at arbejde med dette hastigt voksende felt, fortæller Karsten Thygesen, chief technology officer hos Netic.

De kommende dimittender bliver klædt på til at arbejde med it-sikkerhed i et professionelt miljø, hvor man bl.a. skal arbejde med analyse af netværks- og softwaresikkerhed. Endvidere får man kompetencer til at implementere it-sikkerhedstiltag samt at agere på sikkerhedsbrud.

UCN forventer, at der optages cirka 20 studerende til september 2020 og 25 studerende i september 2021. Professionsbacheloruddannelsen i It-sikkerhed udbydes i forvejen i Aarhus, Odense og København.

Mere info:

Af Silas Mühlbach, sfm@ucn.dk, UCN Kommunikation