22. marts 2020

Kvote 2: Over 6.000 ansøgninger til UCN

Professionshøjskolen UCN har modtaget mere end 6.000 ansøgninger via kvote 2. Det er blandt andet uddannelserne til lærer, jordemoder, bygningskonstruktør og markedsføringsøkonom, der oplever fremgang.

Det viser ansøgertallene, efter fristen for at søge ind i kvote 2 udløb søndag d. 22. marts kl. 12. Fristen blev udskudt med en uge på grund af den helt særlige situation, Danmark står i med smitteudviklingen af COVID-19.

Peter Møller Pedersen, uddannelsesdirektør på UCN, glæder sig over et overraskende godt ansøgertal, hvor flere end sidste år har én af UCN’s dansksprogede uddannelser som deres drømmeuddannelse.

 - Vi har forberedt os på en tilbagegang, ikke mindst fordi det kan være en svær periode at skulle træffe en langsigtet beslutning. Men det ser heldigvis ikke ud til at have påvirket de unge, for årets tal ligger på linje med de foregående års flotte ansøgertal. Det er et lyspunkt i en tid, hvor vores campusser helt ekstraordinært er lukket ned, forklarer UCN’s uddannelsesdirektør.

I alt har UCN modtaget 6.068 ansøgninger, hvoraf 2.787 har UCN som deres 1. prioritet. Det er samlet set lidt færre end sidste år, hvilket primært skyldes en tilbagegang i antallet af udenlandske 1. prioritetsansøgere.


Flere end sidste år har én af UCN's dansksprogede uddannelser som deres drømmestudie, viser ansøgertallene for kvote 2.

Flere vil igen være lærer

Peter Møller Pedersen hæfter sig blandt andet ved, at læreruddannelsen ser ud til at have knækket kurven og igen tiltrækker flere ansøgere. 216 har uddannelsen som deres 1. prioritet, og det er 11 pct. flere end sidste år.

 - Det er ingen hemmelighed, at vi i disse år holder særligt øje med læreruddannelsen, for vi har brug for at få så mange dygtige og kompetente unge mennesker som muligt ind på uddannelsen, så vi kan imødekomme behovet for veluddannede lærere. Derfor er det enormt glædeligt at se, at vi efter nogle år med tilbagegang igen kan notere en stigning i ansøgertallet, siger UCN’s uddannelsesdirektør.

Også på UCN’s sundhedsfaglige uddannelser er der mange ansøgere, hvor uddannelserne til jordemoder og ergoterapeut går frem.

Erhvervsrettede uddannelser er populære

Blandt UCN’s mange erhvervsrettede uddannelser er det især markedsføringsøkonom, bygningskonstruktør og automationsteknolog, der oplever stigninger i ansøgertallet. Også offentlig administration kan bryste sig af en flot fremgang på intet mindre end en fordobling i antal ansøgere.

 - Vores studievejledere har haft rigtig mange henvendelser de seneste måneder og vejledt mange unge, som gerne vil i gang med en uddannelse rettet mod det private erhvervsliv. Det er positivt, for der er rigtig mange spændende karrieremuligheder forbundet med disse uddannelser, fortæller Peter Møller Pedersen.

I alt har UCN’s teknologi- og businessuddannelser fået over 1.000 1. prioritetsansøgere.

Ekstra pladser på pædagoguddannelsen

Til sommer kan yderligere 25 ansøgere, der drømmer om at blive pædagog, få plads på uddannelsen. Dermed kan UCN optage 517 nye pædagogstuderende i Aalborg, Hjørring og Thisted. Pædagoguddannelsen har i alt fået 487 1. prioritetsansøgere, hvilket er 10 pct. færre end sidste år.

 - På trods af et fald i antal ansøgere her i kvote 2 bliver der igen i år rift om pladserne på pædagoguddannelsen. På den baggrund er det ekstra dejligt at kunne tage imod endnu flere, og der bliver brug for dem, lyder det fra Peter Møller Pedersen.

I 2019 var der over 200 ansøgere med pædagoguddannelsen på UCN som 1. prioritet, der måtte se et afslag tikke ind.

Fald på internationale uddannelser

På UCN’s engelsksprogede uddannelser er der samlet set et fald på 9 pct. målt på 1. prioritetsansøgere. Det skyldes ifølge Peter Møller Pedersen især den aktuelle situation omkring coronavirus, som præger hele verden.

 - Vores samarbejdspartnere i udlandet fortæller, at potentielle ansøgere er afventende i forhold til at søge en uddannelse i udlandet i denne tid, hvor mange lande lukker ned, og alt er meget usikkert, forklarer UCN’s uddannelsesdirektør.

Først tirsdag morgen har UCN det endelige overblik over ansøgertallet, når alle de udenlandske ansøgere, der søger uden NemID, er gjort op.

Fakta om kvote 2 på UCN

I kvote 2 optages ansøgerne med et andet adgangsgrundlag end en gymnasial eksamen og ansøgere der har suppleret deres gymnasiale eksamen med andre aktiviteter. På visse uddannelser gælder særlige adgangskrav, f.eks. læreruddannelsen.

Sidste år søgte mere end halvdelen af alle UCN’s ansøgere via kvote 2, og derfor er ansøgertallene et godt fingerpeg om den samlede søgning, der gøres op 5. juli, når ansøgningsfristen i kvote 1 udløber.

På de fleste af UCN’s uddannelser optages mellem 35 og 50 pct. af ansøgerne via kvote 2. Enkelte uddannelser optager 100 pct. via kvote 2.

I kvote 1 optages ansøgere alene på baggrund af en gymnasial eksamen. Der er ansøgningsfrist via kvote 1 den 5. juli. 28. juli får alle ansøgere besked om, hvorvidt de er blevet optaget på en uddannelse.

Ansøgertal for kvote 2 på UCN

For kommentarer til ansøgertallene

  • Uddannelsesdirektør på UCN, Peter Møller Pedersen, tlf. 72 69 03 11

Af Silas Mühlbach, sfm@ucn.dk, UCN Kommunikation