04. maj 2020

Studerende får god idé: Kan hjælpe tusindvis af patienter

For to måneder siden havde de aldrig mødt hinanden. Nu er fire studerende fra Professionshøjskolen UCN og MARTEC på vej med et nyt produkt, som skal hjælpe patienter på landets sygehuse, der har vandladningsproblemer og er nødt til at bruge kateter.

Det hele startede, da studerende fra sygeplejerskeuddannelsen i Hjørring og maskinmesteruddannelsen i Frederikshavn deltog i en innovationscamp for de to uddannelser i marts. Her blev Annelie, Valdemar, Mikkel og Thomas helt tilfældigt sat i gruppe sammen.

Otte timer senere havde de udviklet en idé, der kan vise sig at være banebrydende for især mandlige kateterbrugere. Idéen var så god, at de løb med sejren, og tirsdag d. 5. maj skal de så deltage i de Regionale Mesterskaber i Entreprenørskab arrangeret af Fonden for Entreprenørskab.

 - Det har været en vild tid. Vi er gået fra at være studerende til pludselig at være iværksættere og bruge rigtig meget tid på at udvikle vores idé. Vi har siden campen ikke haft mulighed for at mødes fysisk pga. corona-situationen, så alt er foregået online. Det har selvfølgelig været specielt, men vi arbejder rigtig godt sammen og klør bare på, fortæller sygeplejestuderende Annelie Lykke Landgaard Ottesen fra UCN.

Stort potentiale i ny kateterbuks

Hun udgør den kvindelige del af firkløveret i deres team, som de kalder MindYou, sammen med de tre maskinmesterstuderende Valdemar Stokbro, Mikkel Pedersen og Thomas Risdahl Krogsgaard fra MARTEC.

Sammen er de i fuld gang med at udvikle en såkaldt kateterbuks, der skal afhjælpe de problemer, som især mandlige brugere af blærekatetre kan opleve.

 - Mange patienter med kateter oplever gener og smerter bl.a. grundet mangel på fiksering af kateteret, og der er også stor risiko for urinvejsinfektioner. Ved hjælp af særlige lommer og øvrige detaljer i kateterbuksen kan den give fri mobilitet for brugeren og gøre kateterslangen samt kateterposen usynlig.

 - I dag ser vi flere patienter, der går med deres kateterposer i hånden, når de f.eks. skal ud at hente noget at drikke, hvilket er ikke hensigtsmæssigt. Samtidig nedsætter kateterbuksen risikoen for gener og smerter, da den fikserer kateteret i den korrekte vinkel, forklarer hun.

Hver gang 100 borgere bliver indlagt på et af landets hospitaler, får mere end 10 af dem anlagt et blærekateter, så der er et stort potentiale i den nye kateterbuks. Ifølge gruppen er der ikke et lignende produkt på markedet i Danmark.

Konkurrence foregår online

Normalt foregår de Regionale Mesterskaber i Entreprenørskab i Randers, men ligesom så meget andet skal det afvikles digitalt i denne tid. Det er dog ikke noget, der slår gruppen ud. Tirsdag står de klar til at pitche, som det hedder på iværksættersprog, online foran et dommerpanel.

 - Vi har efterhånden vænnet os til det digitale liv, så nu glæder os bare helt vildt til konkurrencen og håber selvfølgelig på, at vi går videre til danmarksmesterskabet. Vi kan se, at vi byder ind med forskellige kompetencer, fordi vi kommer med vidt forskellige uddannelser, lyder det fra Annelie Lykke Landgaard Ottesen.

 - Hvor Valdemar, Mikkel og Thomas er stærke på bl.a. det tekniske og også har indsigt i erhvervsøkonomi, byder jeg ind med viden om det sygeplejefaglige og lægger mærke til de små detaljer i udformningen af selve buksen. Via begge uddannelser er vi desuden klædt godt på til at arbejde tværprofessionelt, hvilket styrker vores samarbejde yderligere.

I den jyske del af konkurrencen deltager mere end 30 grupper fra en række forskellige videregående uddannelsesinstitutioner. Vinderne af konkurrencen får bl.a. en adgangsbillet til Det Danske Mesterskab i Entreprenørskab, som normalt foregår på Børsen i København.

Under alle omstændigheder regner de studerende med at fortsætte, fordi idéen er så god, at det vil være synd andet. Målet er at udvikle produktet og få det ud at leve til gavn for brugerne og sundhedspersonalet. I første omgang i Danmark, men på sigt også i f.eks. Tyskland og USA.

Professionshøjskolen UCN har i talt syv grupper med til de Regionale Mesterskaber i Entreprenørskab, der foregår tirsdag d. 5. maj. To af grupperne består af studerende fra UCN’s sygeplejerskeuddannelse i Hjørring og maskinmesteruddannelsen på MARTEC i Frederikshavn.

Opdatering: Gruppen fik sammen med to andre grupper fra UCN et wildcard og gik dermed videre til Danmarksmesterskabet i Entreprenørskab for studerende den 27. maj​. 

Kontaktinfo:

Af Silas Mühlbach, sfm@ucn.dk, UCN Kommunikation