18. juni 2020

Debat: Tag godt imod de nyuddannede

Corona-situationen har medført store tab for mange, men vi kan ikke tåle også at tabe rigtig mange dygtige og handlekraftige nyuddannede på gulvet. Derfor vil vi gerne komme med en opfordring til det nordjyske erhvervsliv. Kig de nyuddannedes vej, når I skal ud at ansætte nye medarbejdere. Sådan lyder det fra rektor og bestyrelsesformand på UCN.

Af Lene Augusta Jørgensen og Poul Knudsgaard, hhv. rektor og bestyrelsesformand på Professionshøjskolen UCN

I denne måned bliver flere tusinde unge færdige med en videregående uddannelse her i Nordjylland. Det er altid en glædelig begivenhed, når vores unge mennesker færdiggør deres uddannelse og tager springet fra livet som studerende til flyvefærdige dimittender. I år er det imidlertid en helt særlig tid at få eksamensbeviset i hånden og skulle ud at finde det første job. Corona-situationen har som bekendt vendt op og ned på det meste – ikke mindst det private arbejdsmarked og hele beskæftigelsessituationen. Både på den korte og lange bane kan corona-krisen få store konsekvenser for nogle af de erhverv, som UCN uddanner til.

Det første job kan for mange nyuddannede i forvejen være lidt af en hurdle at overvinde. Derfor vil vi gerne komme med en opfordring til det nordjyske erhvervsliv. Kig de nyuddannedes vej, når I skal ud at ansætte nye medarbejdere. Ikke af medynk eller sympati for de unge mennesker, men fordi de nyuddannede kommer ud med nogle knaldgode og brugbare kompetencer i denne tid, hvor der er behov for nytænkning, innovation og bæredygtige løsninger. Corona-situationen har medført store tab for mange, men vi kan ikke tåle også at tabe rigtig mange dygtige og handlekraftige nyuddannede på gulvet.


Kig de nyuddannedes vej, når I skal ud at ansætte nye medarbejdere, lyder det fra rektor Lene Augusta Jørgensen og bestyrelsesformand Poul Knudsgaard.

Der er ingen tvivl om, at hvis vi skal genrejse Nordjylland efter en af nyere tids mest alvorlige kriser, skal vi alle udvise handlekraft, stå sammen og tænke nyt. Kun på den måde kan vi kvalificere og accelerere udviklingen i samfundet, så vi kommer styrket ud på den anden side i et tæt samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner, erhvervsliv og de offentlige organisationer. Særligt fokus er der på det private arbejdsmarked. I løbet af foråret og efter coronaen ramte os, er antallet af stillingsopslag i Nordjylland faldet drastisk. Det viser tal fra jobsearch.dk. Heldigvis er kurven allerede ved at vende efter den gradvise genåbning af samfundet. Det er positivt, men der er stadig et stykke vej til normalbilledet. Det har stor betydning, når man som nyuddannet skal ud at søge arbejde.

Vi udklækker omkring 800 dimittender fra vores mange erhvervsrettede uddannelser. Lige fra automationsteknologen og bygningskonstruktøren til serviceøkonomen og finansbacheloren. De kommer ud med vidt forskellige fagligheder, men har alligevel én ting til fælles. De har fået den nyeste viden på deres område og vil hurtigt kunne gå ind og bidrage i de nordjyske virksomheder. Et stort fokus på praktik og inddragelse af erhvervslivet under uddannelsen betyder nemlig, at de har tilegnet sig kompetencer til at komme direkte ud på arbejdsmarkedet.

I en ny aftageranalyse, vi har lavet, udtrykker en leder fra det nordjyske erhvervsliv det således: ”Vi oplever, at de nyuddannede er med på noderne indenfor branchen. De kommer tit med noget, faktisk alle sammen, og spørger hvorfor gør vi ikke sådan her, hvorfor gør vi ikke det her, eller præsenterer en ny teknologi eller metode.”

Vi har alle sammen godt af, at der kommer nye øjne på det, vi går og laver – og at der er nogen, der tør stille de ”frække” spørgsmål. Så overvej om tiden ikke er inde at ansætte en nyuddannet eller få en studerende i praktik, også selvom vi netop nu står i en helt ekstraordinær situation. Erfaringerne viser, at når vores dimittender først har fået foden inden for på arbejdsmarkedet, tilfører de værdi og bliver ”hængende” i ordets mest positive forstand. Så derfor: Kig en ekstra gang på deres ansøgning, tag telefonen når de ringer, og brug et øjeblik ekstra hvis de møder uopfordret op på din arbejdsplads.