16. september 2020

Delebil skal få flere studerende i studiejob

En ny delebilordning skal gøre det nemmere for studerende i Aalborg at tage et relevant studiejob uden for den nordjyske hovedstad. Virksomhederne står klar med åbne arme.

Det kan være svært at få kalenderen til at gå op som studerende, hvis både uddannelse, lektier og arbejde skal passes. Specielt hvis studiejobbet ligger uden for Aalborg og kræver transporttid.

Derfor er Professionshøjskolen UCN, Jobcenter Aalborg, Business Region North Denmark og talent- og rekrutteringsbureauet Cand gået sammen om et nyt projekt, hvor studerende kan låne en bil, hvis de arbejder i en virksomhed min. 25 km. fra Aalborg. Ordningen skal være med til at fremme, at de studerende får joberfaring hos og kendskab til virksomheder i hele Nordjylland. Samtidig skal det fremme virksomheders lyst og mulighed for at indgå samarbejde med studerende om relevante studiejob, uanset hvor i Nordjylland virksomhederne holder til.


Mette Højris Gregersen, BRN, Netta Ben-Yedidia, Jobcenter Aalborg, Daniel Phillips, Cand., og Bianca Maria Gutsmidl, UCN, ved den nye Toyota Yaris Hybrid.

Bilen, der er en Toyota Yaris Hybrid, får til dagligt hovedsæde på UCN’s adresse på Hobrovej i Aalborg. De studerende skal ikke selv have penge op af lommen. Brændstoffet dækkes af energiselskabet OK, mens udgifter til bil og forsikring finansieres af parterne bag ordningen.

Projektet kører foreløbigt i tre år, og parterne forventer, at min. 30 studerende og nye virksomheder får glæde af ordningen. I første omgang er det et pilotprojekt, men bliver der efterspørgsel på bilen, er der mulighed for, at bilen på sigt kan udvides til flere. Det er studerende i Cand's forløb og studerende fra UCN’s erhvervsrettede uddannelser inden for business og teknologi, der kan benytte sig af den nye delebil.

Cand står bag et lignende pilotprojekt i Aarhus, hvor erfaringerne viser, at delebiler fremmer de studerendes mobilitet og sikrer virksomheder mulighed for at samarbejde med en studerende – også i de områder, hvor den offentlige transport ikke dækker særlig godt. Projektet har vist, at de studerende er villige til at transportere sig 30-75 min. fra uddannelsesbyen til et studiejob, hvis de har en bil til rådighed. Det første år gjorde én delebil det muligt for 12 studerende at få et nyt relevant studiejob udenfor deres studieby.

Udtalelser fra parterne:

Professionshøjskolen UCN
Bianca Maria Gutsmidl, projektleder, UCN Teknologi og Business:

 - Der findes mange spændende virksomheder i vækst uden for Aalborg, men desværre oplever virksomhederne ofte, at det kan være svært at rekruttere studerende til studiejob. Især hvis det er vanskeligt at komme til virksomhederne med offentlig transport. Det håber vi, det nye tiltag kan være med til at nedbryde og dermed understøtte virksomhederne i rekrutteringen af studentermedhjælpere. Vi glæder os, ikke mindst til at opbygge et endnu tættere samarbejde med det nordjyske erhvervsliv.

Jobcenter Aalborg:
Netta Ben-Yedidia, konsulent, Jobcenter Aalborg:

 - Faglig og ikke mindst geografisk mobilitet er nøglen til beskæftigelse for vores mange færdiguddannede dimittender. Derfor er det positivt, at vi nu kan stille en delebil til rådighed for studerende på bl.a. UCN, så de får kendskab til virksomheder i hele Nordjylland gennem et studiejob. Det tror vi, i jobcentret, kan have den positive effekt, at færre dimittender ender i ledighedskøen, og at virksomheder uden for Aalborg kan tiltrække arbejdskraft.

Business Region North Denmark:
Mette Højris Gregersen, konsulent, Business Region North Denmark:

 - Det er vigtigt, at nordjyske virksomheder får en tættere kobling til forsknings- og udviklingsmiljøet på de videregående uddannelser, og heriblandt også får gavn af den ny viden, en studiejobber bringer med sig.  Vi ved fra undersøgelser, at når der kobles akademisk arbejdskraft til en lille eller mellemstor virksomhed, der kan skubbe lidt til ”plejer” og give virksomheden et friskt perspektiv på tingene, så er der større chance for, at virksomheden vækster. Derfor giver det rigtig god mening, at vi går sammen om at fjerne nogle af de barrierer – såsom afstand og transporttid – der kan være hindring for, at virksomheder i hele Nordjylland kan tiltrække og få glæde af vores dygtige studerende.

Cand Talent Management
Casper Skjold Nielsen, co-founder og partner, Cand:

 - Vi er sikre på, at delebilskonceptet kommer til at skabe jobs for flere studerende og bidrage til væksten i nordjyske virksomheder. Vi har gode erfaringer med samme koncept i Østjylland, hvor der nu er to delebiler kørende. Det beviser, at studerende gerne bevæger sig for et studiejob - nogle gange er de offentlige transportmuligheder blot en udfordring. Desuden har vi forsøgt at gøre løsningen grønnere ved at opfordre studerende til at transportere sig sammen, og dertil er det en hybridbil, som delvist kører på el.

Kontakt:

  • Bianca Maria Gutsmidl, projektleder, UCN Teknologi og Business, tlf.nr.: 72 69 14 69
  • Casper Skjold Nielsen, co-founder og partner, Cand, tlf.nr.: 28 76 61 81
  • Netta Ben-Yedidia, konsulent, Jobcenter Aalborg, tlf.nr.: 99 31 27 25 / 25 20 27 25
  • Mette Højris Gregersen, konsulent, Business Region North Denmark, tlf.nr.: 25 20 09 56

Af Silas Mühlbach, sfm@ucn.dk, UCN Kommunikation