29. marts 2021

Debat: Bak op om de studerende

Mange studerende har mistet deres studiejob det seneste år, og for nogle er det en helt afgørende indtægtskilde. Så står din virksomhed og mangler arbejdskraft i form af f.eks. et fritids- og studiejob, så husk at kigge de studerendes vej, lyder opfordringen fra uddannelseschef Henriette Eduardsen og international chef Mette Samuelsen.

Af Henriette Eduardsen, uddannelseschef, hre@ucn.dk, og Mette Østergaard Samuelsen, international chef, mesa@ucn.dk, Professionshøjskolen UCN

Det seneste år har vendt op og ned på mangt og meget i Nordjylland, og mange har på grund af corona-situationen mødt udfordringer, som ingen af os havde forestillet os før pandemiens indtog.

Det gælder også nogle af vores studerende her i Nordjylland. Oplevelses- og detailbranchen er nogle af de erhverv, der har været hårdt ramt det seneste år, og for en del af de studerende har det kostet dem deres studiejob, f.eks. som eventmedarbejder, butiksassistent og tjener.


Mette Samuelsen, international chef, og Henriette Eduardsen, uddannelseschef, Professionshøjskolen UCN.

Måske lyder det relativt uskyldigt at miste sit studiejob, men for mange studerende er det en helt afgørende indtægtskilde, og det er ikke alle, der er begunstiget af et godt og stærkt netværk, der kan hjælpe og støtte, når vinden blæser den forkerte vej. Det gælder både vores danske og internationale studerende. Vi ser desværre studerende, som i den grad er blevet klemt i coronaens skygge og har brug for hjælp efter et meget vanskeligt år.

Derfor vil vi gerne komme med en appel til det nordjyske erhvervsliv. Står din virksomhed og mangler arbejdskraft i form af f.eks. et fritids- og studiejob, så husk at kigge de studerendes vej. Tænk dem ind. Også når vi får lov at åbne mere op, og der igen for alvor kan komme gang i f.eks. butikshandlen og restaurations- og hotelbranchen.

De studerende har mange forskellige styrker og kompetencer afhængig af uddannelse og personlig baggrund. Generelt beskrives de studerende som værende både arbejdsomme, seriøse og motiverede i forbindelse med deres fritids- og studiejob.

Vi ved, at der er mange virksomheder, der er presset i denne tid, men vi har også mange virksomheder her i det nordjyske, som stadig står stærkt, har overskud og kan vise handlekraft, f.eks. inden for byggeriet, e-handel samt transport og logistik. Vi er i en usædvanlig situation og vi må alle gøre, hvad vi kan, hvor vi kan.

Så gør en forskel for de studerende, der har særligt brug for det i øjeblikket og vær med til at tage ansvar, ikke bare for at de får en uddannelse, men også for at de studerende kan komme godt ud på den anden side efter en svær og udfordrende tid. Skriv direkte til os eller gå ind på ucn.dk/samarbejde, hvor man kan søge efter en studentermedhjælper. Overvej også om tiden er inde til at få en studerende i praktik.

Vi har behov for kompetencer og veluddannet arbejdskraft i Nordjylland, ikke mindst på den anden side af corona-krisen. Og det har aldrig været vigtigere at få nye perspektiver på nye udfordringer, skabe fælles gevinst og sammen styre Nordjylland i den rigtige retning. Det kan vores studerende bidrage til.

Ingen kan gøre alt - men alle kan gøre noget.