21. december 2021

Mangel på bioanalytikere: Nu åbner ny uddannelse i Hjørring

UCN har fået godkendelserne på plads til en ny uddannelse til bioanalytiker i Hjørring. Professionshøjskolen kan dermed tage imod de første studerende allerede til sommer, og det skal afhjælpe en aktuel mangel på bioanalytikere på de nordjyske hospitaler.

Årligt vil UCN kunne optage 60 studerende i Hjørring, og de første bioanalytikere vil stå klar fra 2025.

 -  Der har både politisk og fra aktørerne på sundhedsområdet været et stort ønske om at etablere den nye uddannelse. Derfor har vi virkelig også lagt os i selen for at få uddannelsen hurtigt op at stå, og vi er meget glade for, at det nu er lykkedes, og at uddannelsen bliver en del af vores i forvejen meget stærke uddannelsesmiljø i Hjørring, forklarer Iben Bøgh Bahnsen, uddannelseschef for UCN’s sundhedsuddannelser.


Bioanalytikere analyserer biologiske materialer såsom blod- og vævsprøver. Deres arbejde er centralt for diagnostik af sygdomme i sundhedsvæsenet og foregår i samarbejde med læger og andre sundhedsprofessionelle.

Se mere om uddannelsen i dette indslag fra TV2Nord.

Hidtil har Aarhus været nærmeste uddannelsessted, hvis man som nordjyde ville læse til bioanalytiker.

 - Det er vores klare forventning, at den nye uddannelse i Hjørring vil tiltrække flere nordjyske ansøgere, at de vil bo i Nordjylland, mens de studerer, og at de vil søge beskæftigelse i området efter endt uddannelse, siger Iben Bøgh Bahnsen.

For få bioanalytikere i Nordjylland

I dag er der markant mangel på bioanalytikere, og derfor har Region Nordjylland som den primære aftager haft et stort ønske om at få en bioanalytikeruddannelse til Nordjylland.

 - Det er enormt positivt, at vi nu får en bioanalytikeruddannelse her til regionen. Vi mangler bioanalytikere, og coronakrisen har sat en tyk streg under behovet for bedre muligheder for rekruttering i de kommende år. Vi kan blandt andet se, at vi med en høj aldersprofil hos de nuværende bioanalytikere på hospitalerne har behov for at få flere unge ind i faget, fortæller Ulla Astman, regionsrådsformand for Region Nordjylland.

Oprettelsen af bioanalytikeruddannelsen i Hjørring sker som led i den politiske aftale om at skabe flere og bedre uddannelsesmuligheder uden for de fire største byer. Med den nye uddannelse får Professionshøjskolen UCN fremover fem uddannelser i Hjørring.

 - En mere lokalt forankret uddannelse med placering i Hjørring vil bidrage til et mere robust rekrutteringsgrundlag, og samtidig vil placeringen være med til at styrke opbygningen af en attraktiv uddannelsescampus for sundhedsuddannelser i Hjørring, forklarer Ulla Astman.

Læs mere på ucn.dk/bioanalytiker.

Fakta

  • Bioanalytikere analyserer biologiske materialer såsom blod- og vævsprøver, bakteriedyrkning, DNA og fremstilling af lægemidler og blodprodukter.
  • Bioanalytikere er oftest ansat på hospitalslaboratorier.
  • Uddannelsen til bioanalytiker er en professionsbachelor og varer 3½ år
  • Uddannelsen er tilrettelagt som en blanding mellem teoretisk undervisning og praktik. Praktikperioderne udgør til sammen cirka en tredjedel af uddannelsen.
  • Den nye uddannelse til bioanalytiker udbydes fra sommeren 2022 på UCN i Hjørring. Uddannelsen kan årligt optage 60 studerende fordelt på et sommer- og vinterhold.
  • UCN udbyder i forvejen fire uddannelser på Campus Skolevangen i Hjørring, heriblandt sygeplejerske og lærer.

Kontakt

  • Iben Bøgh Bahnsen, uddannelseschef for UCN Sundhed, tlf.nr.: 7269 1051
  • Ulla Astman, regionsrådsformand for Region Nordjylland, tlf.nr.: 3023 6454

Af Silas Mühlbach, sfm@ucn.dk, UCN Kommunikation