13. april 2016

Studerende samarbejder om ny velfærdsteknologi

150 studerende fra SOSU Nord, Tech College, AAU og UCN fik torsdag d. 12. april mulighed for at udvikle nye idéer til velfærdsteknologi, som kan hjælpe sygdomsramte borgere.

Studerende skal blive endnu bedre til at tænke innovativt og arbejde sammen på tværs af fag og professioner. Det bliver nemlig nogle af kernekompetencerne, når de skal ud på fremtidens arbejdsmarked. Torsdag d. 12. april var en god portion studerende og elever fra fire af Aalborgs uddannelsesinstitutioner så samlet til en fælles innovationsworkshop.

- Når akademikere skal ud og arbejde med teknikere – og omvendt - oplever vi, at de ikke taler samme sprog. På workshoppen skaber vi rammerne for, at de kan lære netop at tale samme sprog med faggrupper, som de senere kommer til at arbejde sammen med. Det er samtidig et opgør med fagsnobberiet, fordi alle faggrupper her er repræsenteret i løsningen af en problemstilling. Det er nøjagtigt som et fodboldhold – du kan ikke kun have angribere. Det vinder du ikke mange kampe ved, forklarer adjunkt Rene Holm Andersen fra UCN.

Tværfagligt arbejde lig med selvindsigt

Temaet for workshoppen i år var fokuseret omkring de tre sygdomme Alzheimers, diabetes og Parkinsons. Først på dagen blev de studerende budt på oplæg fra fire eksperter, der hver repræsenterede de tre forskellige sygdomme. Formålet med de tre oplæg var at give elever og studerende et indblik, hvad det betyder for borgere, når de bliver ramt af en af de tre sygdomme.

Innovationsworkshoppen blev afholdt på SOSU Nord i Aalborg, hvor elever og studerende dagen igennem fik lov at bryde deres hjerner.

Herefter arbejdede studerende og elever sammen på tværs af uddannelserne om at nytænke og udvikle idéer, der i fremtiden kan hjælpe sygdomsramte borgere. Og det har givet stof til eftertanke, fortæller Lennart Laursen, studerende på UCN's energiteknologuddannelse.

 - Det har været rigtigt godt. Det er vigtigt, tror jeg, at vi forstår forskelligheden og anerkender hinandens ekspertiser. På den måde undgår vi at udvikle ”tunnelsyn” på vores løsninger.

Uddannelserne repræsenterede faggrupper inden for både teknologi, sundhed, IT og design.

Inspirerer institutioner i andre landsdele

Workshoppen med fokus på velfærdsteknologi er blevet afviklet gennem de seneste tre år. Initiativet er et afkast af konceptet ”Welfare Cluster”, som er et samarbejde på tværs af SOSU Nord, Tech College, AAU og UCN.

 - Vi kender ikke til andre, der laver lignende i landet, dog har vi lige haft besøg af SOSU Fyn og Teknisk Skole i Vejle. Vi håber på, at initiativet her kan inspirere til samarbejde blandt flere uddannelsesinstitutioner i landet, for vi kan se, at det virker. Grunden til at vi er så langt her i Aalborg er, at vi har en unik tradition for at arbejde sammen på tværs af uddannelsesinstitutionerne, lyder det fra Thomas Vrangbæk, underviser på datauddannelsen på Tech College.

Mere info:

  • René Holm Andersen, adjunkt på UCN's energi- og miljøuddannelser, tlf.nr.: 7269 1618, e-mail: rea@ucn.dk
  • Thomas Vrangbæk, underviser på datauddannelsen på Tech College, tlf.nr.: 2526 6235, e-mail: thvt@tcaa.dk

Tekst: René Holm Andersen, Stine Nørkjær Nielsen og Silas Mühlbach, UCN