Tilbageblik på et semester i Melbourne

Af Rene Toft Palsgaard, studerende på uddannelsen til bygningskonstruktør

Opstarten

Som et led i bygningskonstruktøruddannelsen på UCN valgte jeg at tage et semester ved University of Holmesglen i Melbourne, Australien. Australien har altid fascineret mig, blandt andet fordi jeg spiller australsk fodbold på højt niveau, så det var en perfekt mulighed for at kombinere studie og sport.

Derudover var jeg interesseret i at skabe et netværk i udlandet i håb om måske en dag at komme til udlandet for at arbejde. Så hvilken bedre metode til det end at tage et udvekslingsophold, hvor man står på egne ben fra start?

Inden afrejse havde jeg besluttet, at jeg ikke ville bo på campus, hvor alt kun drejer sig om skole. Så jeg valgte at booke en flybillet, der tog mig til Australien godt to uger før skolestart i håb om, at det ville være tid nok til at finde en lejlighed.

Det lykkedes efter en lille uge, og jeg kom til at bo i et stort ’Sharehouse’ med fire australiere, der hver især har fast job.

Det var også en rigtig god mulighed for at være mere social med andre end dem på skolen og få et indblik i alt det sjove, som Australien kan tilbyde. Et åbent sind og venlighed kan man komme langt med i Australien.

Skolen

Selve skolestarten var som forventet hektisk med masser af nye informationer. Som min skole ser ud, har jeg fire fag:

Health & Safety in the Built Environment

Dette fag byder på alt omhandlende sikkerhed. Faget minder meget om de lektioner, jeg havde haft hjemme i Danmark vedrørende sikkerhed på byggepladsen. Min første rapport gik ud på, at jeg skulle kontakte en stor byggeplads (alene) og aftale et møde, så jeg kunne lave en byggepladsinspektion. Meget grænseoverskridende pludselig at befinde sig på en byggeplads i Australien, som man selv har skabt kontakten til og skulle overtale en mand med 30 års erfaring om, at han skulle lade mig gå rundt på pladsen og tage billeder til min rapport.

Building Maintenance and Refurbishment

I dette fag skulle man igen skal tage kontakt til en person, men denne gang en bygherre som ejer en bygning, der er under byggearv. Igen blev jeg stillet en masse udfordringer under opgaven. Der skal laves en hel del research og læsning i dette fag, da man som udvekslingsstuderende ikke aner en dyt om de australske byggelove, reglementer osv...

Community and Industrial Relations

Dette fag var meget udfordrende, da det handlede om den australske byggehistorie og hvordan den har været påvirket af fagforeninger, politik osv.. F.eks. skulle jeg se på 1980’erne, hvor Australien havde stor arbejdsløshed, og udarbejde en rapport der undersøgte årsagen, den samfundsmæssige betydning etc.. Selve læsningen udfordrede mit engelsk, men hvis man satte tid nok af til det, var det faktisk et rigtigt spændende fag – en slags samfundsfag.

Construction Law

Et fag hvor der skal forstås love, oversættes love og derefter analyseres love. Et lidt tørt emne, men den underviser jeg havde, formåede at gøre det interessent ved at give os eksempler på byggesager hvor man skal sætte sig ind i begge parters problem og derefter rådgive dem, så hver part kan vinde sagen, som om man var en slags byggesagkyndig advokat. Virkelig udfordrende men utroligt spændende!

Ens for alle disse fag var, at man startede ud med at skulle aflevere en individuel rapport i hvert fag. Rapporterne var den ’hårde’ del af semesteret, og der blev brugt rigtig meget tid på skolearbejde i den periode. Mine fire første rapporter var nok sammenlagt på ca. 250 sider. Så det er rigtigt, når underviserne siger, at et semester i udlandet ikke er nogen nem udvej.

I hvert fag var der tre timers undervisning i løbet af ugen. Resten var hjemmestudier, hvilket man skal vænne sig til, når man er vant til en hverdag i Danmark med skole fra kl. 9 til 16 hver dag.

Livet ved siden af skolen

Ved siden af skolen var der dog også tid til at være sociale og få nogle australske oplevelser. Mine bofæller og jeg var ofte inde at se Australsk fodbold eller Rugby. Vi har været på forskellige ture – bl.a. en lang vandretur ved Great Ocean Road, som er et af de flotteste landskaber, jeg nogensinde har set.

Så et godt råd til dig som skulle ønske at tage en semester i udlandet er: udvid din horisont og brug ikke kun tid på dine medstuderende men få nogle lokale venner fx gennem en fodboldklub eller lignende. Det gør bare oplevelsen hundrede gange bedre.

Tre måneder med intenst skolearbejde er nu slut. I alt otte rapporter der ramte ca. 450 antal sider, otte Self-Assessments (selvvurderinger) på godt 80 sider, fire Peer-Assessments (vurdering af gruppemedlemmer) samt en voldsom afslutning, der lød på fire dage med fire eksamener på fire timer hver.

En til tider uoverkommelig omgang, men gennem mit forløb fik jeg bestået alt, hvilket er et krav for overhovedet at kunne stille op til eksamen. Underviserne fortalte også, at de er glade for de danske studerende generelt, da de er stor fan af deres arbejdsmoral.

De håber at få flere af samme kaliber herned i årene, der kommer.

På eventyr efter eksamen

Da skolen var slut købte jeg en van og rejste derefter op langs østkysten sammen med de australiere jeg boede med og min fætter, som kom til Australien lige efter min eksamen.

Australierne tog efter et par uger hjem igen til Melbourne, og min fætter og jeg fortsatte derefter rejsen videre nord/øst på og mødte et hav af nye mennesker.

Til sidst tog vi til Bali og tilbragte en måned på diverse paradis øer hvor der blev surfet, snorklet, festet og igen mødt en flok fantastiske mennesker.

En afsluttende tanke fra mig: Spring ud i det. Det eneste minus er, at jeg stadig et par måneder efter hjemkomst hver dag drømmer mig tilbage til landet, varmen og de søde mennesker, jeg lærte at kende. Min næste rejsedestination er Australien – igen!

Studievejledning

Bjarne Sørensen
Studievejleder

Tlf. 72 69 15 04
bjs@ucn.dk