Praktik

Praktikken giver dig mulighed for at afprøve din oparbejdede teori og metode i praksis i en given virksomhed, hvor I samarbejder om løsning af en praksisnær problemstilling.

Praktikforløbet på ca. 3 måneder ligger på det 3. og afsluttende semester og foregår altid i efteråret fra september til november.

Der er mulighed for at tage ud i verden og tilføje din oparbejdede viden et internationalt aspekt i praktikforløbet. Læs mere om dine internationale muligheder på uddannelsen digital konceptudvikling.

Bliv også inspireret af digital konceptudviklingsstuderende Julies praktikophold i Thailand:

Praktikant i Thailand

Praktik med bare fødder og aircondition på fuld knald

Som praktikant i Thailand bliver det også hverdag, ligesom for alle andre. Men alligevel føles det som en stor ferie.

Mit navn er Julie, jeg læser til digital konceptudvikler på Professionshøjskolen UCN og jeg er nu en måned inde i mit praktikophold hos Animation.mu. Status indtil videre er, at jeg
nok ikke kunne have det meget bedre.

Skal jeg gøre det? Skal jeg ikke? Faktisk var jeg ikke et sekund i tvivl da jeg så praktikopslaget fra Animation.mu. Selvom jeg ikke kendte noget til virksomheden og deres placering i Chiang Mai, Nordthailand, så føltes det rigtigt. At jeg så rent faktisk gik hen og fik praktikpladsen, overraskede mig, og jeg blev derfor nødt til at tænke mig om en ekstra gang.. Men der var egentligt ikke så meget at tænke over. Jeg valgte at se det som et tegn og min store mulighed for at komme ud og opleve verden.

Om at være praktikant i Animation Mu

Min opstart i Animation.mu er forløbet lige efter bogen. Jeg blev mødt med smil og der gik ikke mange dage før jeg følte mig som en del af teamet. Mixet mellem danskere og thaiere på kontoret skaber plads til alle og det betyder derfor ikke så meget om ens
engelskkundskaber halter en gang imellem. Mine arbejdsopgaver har på nuværende tidspunkt bestået i at designe deres nye hjemmeside samt udarbejde sociale medie strategier. Som praktikant har arbejdet været meget selvstændigt og det har gjort at der har været tid til at prøve forskellige ting ad.

Samarbejde på tværs af forskellige kulturbaggrunde
har også givet mig meget og jeg prøver mest muligt at kigge de dygtige animatorer bag skuldrene. Jeg ser frem til hvad næste uge i Animation.mu byder, og det gælder både i og udenfor arbejde.

For mit vedkommende starter en typisk arbejdsdag i en tuk tuk som bringer mig til arbejde hver dag. Jeg møder ind klokken 9 og går hjem igen klokken 17. Til frokost har vi en times pause og den bliver brugt ved at spise eller hente mad hos et af de lokale spisesteder i området. Så madpakke skal man ikke tænke på. Jeg er så heldig at blive kørt hjem af en kollega hver dag og sommetider ender vi med at køre på marked eller i biografen sammen.

Fredag er dog anderledes end de andre dage i ugen. Her sluttes dagen gerne af med en øl og et spil pool på kontorets udendørs arealer, som ligger direkte ned til en stor flod.

På ferie i praktik

Som alle siger der har været ude og rejse i en længere periode, nyd det! For tiden går så stærkt, og det gør den! Den første måned er gået rigtig stærkt. Jeg har på kort tid vænnet
mig til at bo alene, spise alene og opleve ting på egen hånd. Men sandheden er, at jeg på ingen måder har følt mig alene. Her i Chiang Mai, Nordthailand, hvor jeg bor og arbejder, er alle meget imødekommende, og jeg har mødt mange unge mennesker som er her for at arbejde ligesom jeg selv. Jeg kan kun anbefale alle der ikke har haft et sabbatår, og derfor ikke har rejst i en længere periode, at rejse ud i verden med jeres praktik. På kun tre måneder bliver det aldrig helt hverdag som vi kender til den i Danmark, og tiden der er gået vil derfor altid huskes som en stor ferie.

Praktik skal være springbræt for iværksættertalenter

Flere studerende med en iværksætter i maven kan i fremtiden bruge deres praktikophold på at føre deres idéer ud i livet. Et nyt iværksætterkoncept på UCN baner nemlig vejen for, at studerende kan komme i praktik i deres egen virksomhed og få støtte og vejledning fra både mentorer fra erhvervslivet og undervisere. 

Det nye koncept er blevet afprøvet som et pilotprojekt i efteråret, hvor fem studerende fra uddannelsen i digital konceptudvikling har deltaget. En af dem er Claus Stig Christensen. De sidste tre måneder har han været i praktik i sin egen virksomhed, og det giver rigtig god mening, og om at bruge tid på egen iværksætteridé fortæller han.

Læs om Claus Stig Christensens forretningsidé AirportAndGo:

Iværksætter Claus AirportAndGo

Praktik skal være springbræt for iværksættertalenter

Claus Stig Christensen fortæller om sin praktik på digital konceptudvikling.

Flere studerende med en iværksætter i maven kan i fremtiden bruge deres praktikophold på at føre deres idéer ud i livet. Et nyt iværksætterkoncept på UCN baner nemlig vejen for, at studerende kan komme i praktik i deres egen virksomhed og få støtte og vejledning fra både mentorer fra erhvervslivet og undervisere.

Det nye koncept er blevet afprøvet som et pilotprojekt i efteråret, hvor fem studerende fra uddannelsen i digital konceptudvikling har deltaget. En af dem er Claus Stig Christensen. De sidste tre måneder har han været i praktik i sin egen virksomhed, og det giver rigtig god mening, fortæller han:

- De 8 timer om dagen, vi skulle have brugt i en anden virksomhed, kan vi nu bruge på vores egen iværksætteridé. Det er helt afgørende, for kan vi allerede under uddannelsen få godt gang i hjulene, så får vi også en stor tro på, at vi i sidste ende kan leve af det.

Claus Stig Christensens forretningsidé er simpel. Via hans hjemmeside AirportAndGo.com kan forretningsfolk og andre, der gerne vil rejse ekstra behageligt, bestille en luksusbil med chauffør, som kan hente og bringe dem, når de skal til og fra en lufthavn. Indtil videre tilbyder han servicen i 41 byer i 12 lande, hvor han har indgået aftaler med limousinefirmaer med luksusbiler i garagen.

Overskud på bundlinjen

Limousinefirmaerne sørger for selve transporten, og hver gang der gennemføres en tur, tjener han en vis procentdel som mellemmand. Han har været i gang i godt et år med sit koncept, og de sidste tre måneder har for alvor fået virksomheden op at flyve:

- På uddannelsen lærer vi, hvordan man kan skabe succesfulde handelskoncepter på de digitale medier. Og den viden har jeg kunnet bringe i spil på en helt anden måde ved at være i praktik i min egen virksomhed. Jeg har fået optimeret mit koncept, så jeg i dag når ud til langt flere potentielle kunder.

Aalborg Lufthavn er et af de mange steder, hvor man kan booke en luksuriøs køretur via Claus Stig Christensens hjemmeside AirportAndGo.com.

I løbet af de sidste tre måneder er det lykkes Claus Stig Christensen at skabe en forretning, der har overskud på bundlinjen. Bookingerne på hjemmesiden bliver stadigt flere, og han arbejder benhårdt på at udvide sin forretning til endnu flere lande.

Op ad bakke

Kun ganske få før Claus Stig Christensen kan prale af at have været i praktik i sin egen virksomhed. Hidtil har studerende på UCN’s uddannelser inden for teknologi og business nemlig skullet i tre måneders praktik i etablerede virksomheder som en del af deres uddannelse.

Men det ville de to undervisere Malene Blond og Thomas Fisker Nielsen, der står bag det nye initiativ, lave om på det. De havde fået øje på, at Claus Stig Christensens iværksætterlyst langt fra er et enestående tilfælde blandt de studerende.

Flere driver allerede selvstændig virksomhed ved siden af deres studier, andre vil gerne tage springet. Fælles for dem er, at praktiktiden kan bruges som springbræt til at blive en succesfuld iværksætter:

- Det kan være op ad bakke at blive iværksætter, og der er mange barrierer. De studerende har brug for tid til at bygge en virksomhed op omkring deres idé. Det kan de få ved at bruge deres praktik på det, samtidig med at de selvfølgelig skal opfylde de læringsmål, som vi stiller til et praktikophold, fortæller Malene Blond og Thomas Fisker Nielsen.

Hjælp fra succesfulde iværksættere

Claus Stig Christensen og de andre studerende, der de sidste tre måneder har brugt deres praktikperiode på at udfolde deres egne idéer, er ikke blevet overladt til dem selv. Tværtimod er de blevet koblet på allerede succesfulde iværksættere i en mentorordning, hvor de kan få støtte og vejledning. Og opbakningen fra erhvervslivet er stor, beretter Malene Blond og Thomas Fisker Nielsen:

- Succesfulde iværksættere brænder for at hjælpe spirende talenter i gang. Vi har i dag 80 erhvervsmentorer koblet på vores uddannelser. De kender udfordringerne og kan være en kæmpe støtte for de studerende, for de har selv stået i samme situation. I det nye koncept bruger vi mentorerne til at lede de studerende på rette vej og afklare, om deres iværksætteridéer holder, når det kommer til stykket.

Flere studerende ville gerne have været med i pilotprojektet, men kun fem blev altså valgt ud. Fire af dem har i dag selvstændig virksomhed med eget CVR-nummer og er godt på vej mod karrierer som succesfulde iværksættere. Og med de gode erfaringer fra pilotprojektet, udbreder Malene Blond og Thomas Fisker Nielsen nu konceptet til flere uddannelser.

I første omgang bliver det de halvandetårige overbygningsuddannelser, i daglig tale top-up, på de teknologiske uddannelser. Herefter regner de to undervisere med, at også top-up-uddannelserne på business kan komme med.

Drømmer du om at starte dit eget?

Overvejer du at gøre ligesom Claus Stig Christensen og starte din egen virksomhed. Så får du seks gode råd her til at komme godt i gang:

1. Kom i gang

Har du en idé, du brænder for, så sæt i gang. Det bliver alligevel ikke 100 procent, som du forventer, men gør dig selv den tjeneste at forsøge.

2. Test din idé og få feedback

Mange iværksættere venter med at teste deres produkt, før det er helt færdigt og køreklar. Ofte kan det bedre betale sig at afprøve sin idé på potentielle kunder så tidligt som muligt. På den måde får du brugbar feedback, som du kan bruge til at videreudvikle din idé og få afdækket potentialet.

3. Afdæk din risikoprofil

Hvor meget tør du satse for at få succes hurtigt? Jo større økonomisk risiko, du vil løbe, jo hurtigere kan du begynde at tjene penge på din idé. Men pas på. Du og dine nærmeste skal også kunne sove roligt om natten.

4. Opdyrk dit netværk

Netværk er den billigste og mest effektive vej til kunder, viden, sparring og personlig udvikling. Plej med andre ord dine relationer og vær ikke bange for at spørge om hjælp. De kan være nøglen til succes.

5. Hav realistiske økonomiske forventninger

De færreste iværksættere har succes fra dag 1. Lav et realistisk budget og overhold det. Og tænk langsigtet – overskuddet kommer måske først efter et par år.

6. Tro på dig selv

Selvtillid er afgørende for succes. Hav modet til ikke kun at gå efter de små kunder, hvor profitten er lille og måske kortvarig, men også de store, hvor indtjeningsmulighederne er flere og ofte mere stabile. Kort sagt tro på din idé og tænk på punkt 1.

Vil du vide mere?

  • Claus Stig Christensen, studerende på digital konceptudvikling, iværksætter og ejer af AirportAndGo.com, tlf.nr.: 40 96 46 47, e-mail: team@airportandgo.com
  • Malene Blond, underviser på UCN’s Designuddannelser, tlf.nr.: 72 69 15 46, e-mail: mabl@ucn.dk
  • Thomas Fisker Nielsen, underviser på UCN’s Designuddannelser, tlf.nr.: 72 69 16 15, e-mail: thfn@ucn.dk

Tekst: Silas Mühlbach, sfm@ucn.dk, UCN Kommunikation

Studievejledning

Birgitte Kjølner Hansen
Faglig studievejleder

Tlf. 72 69 15 44
bip@ucn.dk