Studerende fortæller

Martin Thomsen: "Eksport og teknologi er en uddannelse i virkeligheden, og vil du, så kan du! Den byder på alt du skal bruge for at gå et spændende arbejdsliv i møde. Jeg har hvert fald fundet min hylde."

Hvorfor har du valgt at læse eksport og teknologi?

Med en HTX i baglommen og en EUD som Maritime Service Engineer eller på dansk skibsmontør har jeg rejst rundt i verden og arbejdet med forskellige mennesker og kulturer. Efter et år som formand for Dansk Metal Ungdom opdagede jeg, at det med at arbejde med mennesker og forstå dem var motiverende for mig. Sammen med min evige iver efter at forstå arbejds- og beslutningsprocesser på min virksomhed gjorde, at jeg bare måtte videre. Efter lang tids søgen var eksport og teknologi den eneste rigtige linje for mig. Den kombinerer al min erhvervserfaring og faglige kunnen med det jeg søgte – nemlig større indsigt i kulturen i og omkring virksomheder.

Hvad drømmer du om at arbejde med, når du er færdig med studiet?

Jeg drømmer om en hverdag i den maritime sektor, hvor international kontakt og ledelse er en stor del af min hverdag.

Nævn tre spændende ting ved din uddannelse

  • At den er vekslende mellem undervisning og arbejde individuelt og i grupper.
  • Business
  • Kultur
  • Sammenspillet mellem R&D, Produktion og Marketing, det giver en total-indsigt.

Nævn tre ting, der har udfordret dig

  • Virksomhedsøkonomi
  • Produktudvikling
  • Samarbejde med andre kulturer og de forskellige arbejdsprocesser, der hører dertil.

Hvad har du fået ud af uddannelsen på det personlige plan?

En langt større indsigt i hvordan jeg skal bruge mine evner til at opnå resultater både personligt og i grupper, hvor vores forskelligheder har en stor indflydelse.

Hvordan er studiemiljøet?

Åbent, frit og inspirerende. Der er altid liv og høje ambitioner at finde på UCN blandt de studerende, men i høj grad også blandt alle bag dem.

Har du et eksempel på studiemiljøet?

Som led i min praktik deltog jeg sammen med studerende fra uddannelsen, AAU og MARTEC i en solution camp på virksomheden MAN Diesel. Her skulle studerende i samarbejde med virksomheden finde nye løsninger og komme med forslag til produkter og produktforbedringer på tværs af fagligheder.


Hvis du skulle anbefale din uddannelse til andre, hvad ville du så sige?

Eksport og teknologi er en uddannelse i virkeligheden, og vil du, så kan du! Den byder på alt du skal bruge for at gå et spændende arbejdsliv i møde. Jeg har hvert fald fundet min hylde. Den tillader mig nemlig at bruge min erfaring fra mit arbejde i en hverdag, hvor jeg bliver udfordret på mine ideer og viden.

Den altid tætte relation mellem jobgiver og os studerende er et stort plus. Vi bliver rustet til at varetage nogle spændende job med det samme, og langt de fleste har job inden de er færdige.

Uddannelsen møder stor interesse bland mange forskellige virksomheder, både nationale og internationale, netop fordi den giver en indsigt fra A-Z. Det at kunne koble alle afdelinger sammen, og dermed skabe værdi, er efterspurgt og unikt. Det kan vi, og det bliver aldrig kedeligt.

Hvad siger andre, når du fortæller, at du studerer eksportbachelor?

”Skal du være speditør?” – ja.

”Skal du lave reklame/marketing?” – ja.

”Men I kan da ikke rigtig lave eller forstå tekniske tegninger – kan I?” – Ja og jo, det kan vi.

”Det lyder fancy, men hvad kan du?”

  • Skabe værdi for den enkelte arbejder i produktionen, fordi jeg forstår hans arbejdsgang og udfordringer.
  • Skabe værdi for virksomheden, fordi jeg kan effektivisere, ikke blot ved at fyre, men måske ved at sælge mere og skabe præference for et givet produkt eller service.
  • Hjælpe kunden i mål med specielle forespørgsler, fordi jeg forstår hvilke afdelinger, der skal involveres og deres arbejdsgange.

”Det er mange ting!” – Ja, er det ikke fedt!

”Men skal du så arbejde i udlandet?” – Måske, jeg har i hvert fald hele verden som min arbejdsplads.

Hvilken ting er et ”must have” på din uddannelse?

Åbenhed, gå-på-mod, drive og selvsikkerhed. De egenskaber er hvad der skal føre dig langt. Det er et studie som skaber rammerne og vilkårene. Men DU skal ville bruge dem. Det kan føre dig langt.

Fortæl en sjov eller tankevækkende oplevelse, du har haft i løbet af din uddannelse

Det er svært at sætte en finger på, for i grunden er det hverdagen som er både sjov og tankevækkende, da den rører ved så meget hele tiden.

Men det som har rørt mig mest er kultur og arbejdet med vores personprofiler. Det at få af vide hvordan jeg reagerer, syntes jeg først var plat. Men det gror på en, og lige pludselig er man bevidst om sine egne reaktioner og andres reaktionsmønster. For mig er det spændende fordi det betyder, at man er i stand til at skabe nogle gode resultater blot ved at læse og forstå andre mennesker.

Jeg synes det er spændende, fordi jeg brænder for at komme ud og arbejde med det. Det at få en gruppe til at yde max uagtet deres personligheder, eller nærmere; præcis på grund af deres personligheder, er super spændende.