Uddannelsens indhold
Her kan du læse om fag og praktik, og hvordan undervisningen foregår på uddannelsen til el-installatør
Uddannelsen til el-installatør tager 2 år og er fordelt på 4 semestre.
På uddannelsen lærer du om el-forsyning, projektering, styring og regulering samt opbygning af komplette energisystemer
Tre grundlæggende fagområder
Du lærer naturligvis om stærkstrøm, så du er kvalificeret til at kunne konstruere og vedligeholde systemer indenfor dette centrale fagområde. Derudover får du fag indenfor virksomhedsteknik, da mange går ud og enten stifter eller indgår i driften af en virksomhed. Og så får du selvfølgelig styr på både den tekniske dokumentation, matematikken og tegneteknikken, så du kan følge med efter flere år væk fra skolebænken.
Uddannelsens indhold
På dette semester arbejder vi med projektering af boliginstallationer og genopfrisker teknisk beregning og dokumentation for at sikre de grundlæggende færdigheder.
Semester indhold:
- Bygningsinstallationer 1
- Bygningsautomation
- Projektledelse og entreprisestyring
- Forretningsforståelse og virksomhedsdrift
- Kommunikation og formidlingsteknik
- Teknisk beregning
- Teknisk dokumentation
- It og tegneteknik (a og b)
Her beskæftiger vi os med erhvervs- og institutionsbyggeri omkring bestemte konstruktive, lovmæssige og materialemæssige forhold. Her finder du også første årsprøve med projektering af el-installationer for byggeri.
Semester indhold:
- Bygningsinstallationer 1
- Bygningsautomation
- Projektledelse og entreprisestyring
- Forretningsforståelse og virksomhedsdrift
- Kommunikation og formidlingsteknik
- Teknisk beregning
- Teknisk dokumentation
- It og tegneteknik (a og b)
Dette semester omhandler installations- og forsyningsteknik fx i industrien. Her har du ligeledes mulighed for forberedelse til el-autorisationsprøven som valgfag på uddannelsen.
Semester indhold:
- Installations og forsyningsteknik
- Bygningsinstallationer 2
- Elforsyningsanlæg
- Kvalitets, sikkerhed og miljø
- Organisation og ledelse
- Valgfag
I dit afsluttende fjerde semester vil du først indgå i praktik og dernæst udarbejde dit afsluttende projekt, der vil tage udgangspunkt i et selvvalgt emne.
Semester indhold:
- Praktik
- Afsluttende eksamensprojekt
Læs til el-installatør online ⚡
Få karriere, familieliv og uddannelse til at gå i spænd. Læs online.
Praktik
På uddannelsen til el-installatør skal du på 4. semester i praktik i 3 måneder. Her skal du afprøve teorier og færdigheder i praksis samt tilegne dig ny viden inden for professionen.
Praktikopholdet er din mulighed for at afprøve teori i praksis og samarbejde med en spændende virksomhed om en praksisnær problemstilling, inden du færdiggør din uddannelse med det afsluttende eksamensprojekt. Dette projekt vil ofte tage afsæt i dit praktikophold.
Praktikvirksomhed i Danmark eller i udlandet
På el-installatøruddannelsen samarbejder vi med en lang række praktikvirksomheder. Men uanset om du ønsker praktik i én af disse virksomheder eller i en virksomhed, du selv finder, er du selv ansvarlig for at arrangere dit praktikophold. Du har også mulighed for at gennemføre din praktik i udlandet.
Kom i praktik i egen virksomhed med Next Step
Next Step er en praktikmulighed, hvis du har planer om at blive selvstændig. Praktikken foregår på UCN i din egen virksomhed, og du skal ansøge om optagelse. Her får du tid og rum til at udvikle din forretningsidé og styrke dit iværksætter-mindset. Du får information om Next Step efter studiestart. Læs videre på ucn.dk/nextstep.
Få erfaring, netværk og et unikt indblik i din fremtid
Læs om de mange fordele ved praktikken på UCN.
Samarbejde med virkeligheden
Du kommer undervejs i studiet helt tæt på professionen og får mulighed for at stifte bekendtskab med de virksomheder og organisationer, hvor el-installatører arbejder.
Du kommer på flere virksomhedsbesøg
Besøg på virksomheder er en vigtig del af undervisningen. Det kunne eksempelvis være på transformerstationer eller i industrivirksomheder som Grundfos. Formålet er at give dig et billede af, hvad der sker ude i virkeligheden og gør det komplekse håndgribeligt. Du får også en bedre forståelse af, hvilke job- og karriereveje der er i branchen, og mulighed for at opstarte dit faglige netværk.
MatchMaking hjælper dig på vej til praktik og job
To gange årligt kan du møde mange virksomheder face-to-face på Campus Sofiendalsvej til en stor, fælles virksomhedsmesse kaldet MatchMaking. Her kan du blive klogere på praktik, job og samarbejdsmuligheder. Messen kombineres med foredrag og andre tiltag, der skal gøre det nemmere for virksomheder og studerende at finde hinanden.
Studieformer
Du vil opleve forskellige former for undervisning under el-installatøruddannelsen. Du vil derfor arbejde både projektorienteret, skulle deltage i klasseundervisning og tage del i eksterne foredrag.
Et miljø med plads til alle
Der er plads til dig, anset om du har mange års erfaring, er nyuddannet håndværker eller måske kommer fra helt andre omstændigheder. Vi har mange studerende, der uddanner sig for at blive selvstændige eller gå ledervejen. Andre læser visere pga. deres helbred eller andre ændringer i deres arbejdsliv.
Du arbejder med aktuelle problemstillinger
Når du arbejder med en case eller problemstilling, vil du opleve, at de kommer fra rigtige virkeligheder. De er selvfølgelig tilpasset af underviserne til dit forløb. Men du vil møde problemstillinger, som er aktuelle og relevante for faget og det erhverv, du er ved at uddanne dig til. Du arbejder altså med virkelige problemstillinger og ikke kun standardopgaver.
UCN's læringstilgang
På UCN kombinerer vi altid teori med praksis og med refleksion. Det kalder vi Refleksiv Praksislæring. Læs mere om UCN's læringstilgang.
Refleksiv Praksislæring på El-installatør
Se filmen og hør hvordan du kommer til at arbejde med både teori og praksis på energi- og miljøuddannelserne, og hvordan det supplerer hinanden.
Oplev campus
Som studerende på vores installatøruddannelser vil du mærke, hvor meget det sociale aspekt betyder. Du lærer meget mere, hvis alle ”løfter” i samlet flok. Derfor bakker UCN op om, at livet i klassen fortsætter udenfor klasseværelset - og støtter gerne gode initiativer.
Uddannelsen til el-installatør er placeret sammen med flere andre uddannelser på Campus Sofiendalsvej.
Udlandsophold
På uddannelsen til el-installatør har du mulighed for at tage et praktikforløb eller et studieophold på et teoretisk forløb i udlandet.
Internationale koordinatorer hjælper dig afsted
På UCN har vi internationale koordinatorer på alle campusser. De står klar fra dag ét i din uddannelse til at vejlede dig i, hvilke muligheder du har for at rejse ud, hvordan du rent praktisk kommer afsted, og hvordan du får det bedst mulige ophold.
Vil du vide mere om udlandsophold?
Der er mange gode grunde til at tage et udlandsophold som del af din uddannelse. Mange virksomheder vægter det fx højt, når de ansætter. Læs mere om udlandsophold, fordele og dine muligheder for at opleve verden med UCN:
Studieordning og officielle dokumenter
Her finder du officielle dokumenter som studieordninger, karakteropgørelser og studieaktivitetsmodellen for uddannelsen.