Praktikophold i Norge

Praktikrapport af studerende Michael Lyhne fra energiteknologuddannelsen.

Læs her et spændende uddrag af Michael Lyhnes dagbog fra hans praktikophold i Norge i starten af 2013.

Kort om Michael

Han blev uddannet elektriker i 2005, og indtil 2011 arbejdede han som montør og reparatør på et stort svineslagteri i Thisted. Han var her en del af en gruppe, som havde ansvaret for den daglige drift og vedligehold af fabrikkens maskinpark. I 2011 startede Michael på energiteknologuddannelsen på UCN i Aalborg.

Michael fortæller om praktikken

Jeg var faktisk ikke klar over, at jeg havde lyst til at komme i praktik i udlandet før muligheden viste sig, men så var jeg også hurtig til at gribe den. Jeg syntes det er en fantastisk mulighed for at få et internationalt perspektiv på min uddannelse, og tror på at det styrker min videre færd inden for faget.

Mandag d. 11. februar

Afrejse fra København kl. 09.10 mod Svolvær via Oslo og Bodø. Ankomst til Lofoten klokken 18.00. Kjell-Ole som er min kontaktperson, modtog mig i lufthavnen i Svolvær. Det er en meget lille lufthavn selvom Svolvær anses for at være ”Lofotens hovedstad”.

Jeg kørte sammen med Kjell-Ole ud til mit ”hotel”(Lofoten Summer Hotel). Jeg har fået et værelse med fjeld udsigt. Værelset er ca. 10 m2 . Har eget bad og tv, men desværre ingen internet adgang. Sidstnævnte blev dog etableret i løbet af et par dage.

Tirsdag d. 12. februar

Klokken bliver 8 og Kjell-Ole er der præcis på klokkeslettet. Vi kører op og ser hans værksted. Det minder meget om den installatørvirksomhed jeg var ansat i, inden jeg startede på mit studie.

I receptionen sidder Kjell-Oles datter Tanja. Hun står for virksomhedens regnskabsafdeling. Rundt på værkstedet møder vi forskellige ansatte. Mange af de ansatte har danske aner, så de er ikke så svære at forstå. Vi kommer op på Kjell-Oles nye kontor, det gamle ”chef” kontor er blevet overtaget af Kjell-Oles knægt, Steen-Ole. Det er ham som skal drive arven videre. Kontoret minder om en lille udviklingsafdeling. Der hænger ledninger ned fra loftet, og der ligger forskellige komponenter på skrivebordet.

På kontoret viser han mig virksomhedens nye vinduer. Her viser det sig at han faktisk er i gang med at udvikle vinduer som automatisk kan åbnes for at udlufte boligen. Han fortæller at grunden til at dette er interessant i Norge, er fordi at 15-20 % af en boligs energiforbrug går til ventilatordrift for at sikre nødvendig luftudskiftning. Han er sammen med Vidar Luth Hanssen, som er en del af UCN´s nye energiteknolog program i Telemarken, i gang med at udvikle disse vinduer og automatikken dertil.

Ved 9 tiden kører vi ned til Fabrikken King Oscar, hvor jeg skal arbejde med at energioptimere driften. Her møder vi fabriksdirektøren Arve Iversen, som fortæller, at King Oscar er en fiskeindustri, som laver forskellig konserverede fiske produkter. Blandt andet torskeleverpostej, og torskerogn. Arve fortæller at King Oscar i Svolvær er en del af en større koncern, som ud over andre steder i Norge, også har afdelinger i Polen.

Virksomhedens afdelinger i Norge er pressede på pris og effektivitet, når man sammenligner dem med deres polske kollegaer. Derfor er det vigtigt at de lokale afdelinger hele tiden udvikler sig og optimere driften for at vedligeholde konkurrenceevnen. Efter en afklaring af hvad Arve forventer sig af mit ophold samt hvad jeg forventer at kunne bidrage med, viser han mig rundt i produktionen. Kjell-Ole har omtalt produktionen som meget stor og med stort optimerings potentiale. Fabrikken er bygget i 1973 og stort set automatiseret gennem løbende opgraderinger. Der er én produktionslinje som anvendes til at producere alle fabrikkens produkter.

Produktionen omstilles alt efter hvilket produkt der skal produceres. Der er fem forskellige afdelinger. Modtagelsen, hvor råvarerne kommer indtil fabrikken og sorteres. Produktionslinjen, hvor produkterne behandles. Pakkeriet, hvor færdige produkter pakkes at stables på paller. Lager og køleafdeling, hvor produkter opbevares til de afsættes. Der findes ikke længere et fryserum da fabrikkens kapacitet ikke er stor nok til at kunne bære driften heraf. Det anvendes i dag som lager. Produkter som skal fryses ned sendes ud i byen til er stort frysehus hvor virksomheden lejer sig ind. Det gamle ammoniak anlæg til frysehuset, er i dag nedlagt og erstattet af en mindre og forholdsvis ny køleunit. Virksomhedens ene ventilationsanlæg er af ældre dato. Formodentlig fra fabrikkens oprindelse.

Der findes to kedler en el kedel og en olie kedel. Disse to anvendes til at opvarme forbrugs og produktionsvand. I 2009 har virksomheden fået gennemgået produktionen med henblik på energioptimering. I den forbindelse har købt en rapport som skulle afdække optimeringspotentialer. Efter den hurtige rundvisning på fabrikken fik jeg tildelt et kontor. Jeg startede på energi kortlægningen for at afdække virksomhedens energistrømme, samt for at afdække de bedste områder at vurdere. Uddybende spørgsmål til fabriksdirektøren blev påbegyndt.

Jeg tog kontakt til Bergilot, som er regnskabsansvarlig, for at få udleveret virksomhedes energipriser på el, olie og vand. Jeg fik udleveret fakturaer på alle 3 ting og begyndte at udarbejde en forbrugsoversigt fordelt på måneder. En undersøgelse, samt data indsamling af norske regler på afgift, energi, og tilskudsområdet blev påbegyndt.

Tusmørket starter allerede fra klokken 15.30. Men byen er meget hyggelig i mørket. Nede på restauranten bestiller jeg en pizza og et glas vand. Det var en dyr men god pizza. Vandet var gratis. Men alligevel løb min regning op på 135 kr. Alting heroppe er bare dyrere end i Danmark. Træt efter en lang dag, med mange nye indtryk går jeg en tur i byen inden jeg tager tilbage til mit værelse. Godnat.

Onsdag d. 13. februar

Godmorgen. Det er en flot morgen. Når jeg kikker ud af mit vindue kan jeg se at det lysner i horisonten bag bjergene. Jeg får mig noget morgenmad og går ned til vandet for at nyde udsigten. Jeg skal ”møde” på King Oscar kl. 8, Da jeg ankommer til fabrikken lidt i 8 er døren låst. Der hænger en seddel om at jeg skal ringe på en klokke, som sidder ved siden af døren. Da der efter noget tid ikke er nogen respons, går jeg ned til vandet igen. Arve sagde han også mødte ca. kl. 8 og derfor kommer han nok snart. Tiden går og der er stadig ikke kommet nogen.

Kulden begynder at bide i mine kinder og mine fingerspidser. Jeg går op for at ringe på igen. Ingen svar. Kort tid efter kommer der en bil med en yngre mand i. Han ringer en op – så endelig inde i varmen. Der er ikke mødt nogen på kontorerne ved siden mit. Jeg kobler mig på firmaets internet og sender de færdige spørgsmål angående bedriften til Arve. Så op i kantinen, for at få mig en kop kaffe. Da jeg kommer tilbage er Arve ankommet. Jeg tager en kort snak med ham, og aftaler at han vil kikke på min mail og at vi kan tales ved senere.

Tilbage på kontoret begynder jeg at følge op på dataindsamlingen fra i går. Eftersom jeg kun har netadgang på King Oscar er det pt. her alt dataindsamling foregår. Arve kommer ind på mit kontor kort tid efter og giver mig oplysninger til energiforbrugs data på Lofokrafts hjemmeside. King Oscar køber el til spot priser som bliver afregnet time for time. Derfor har Lofotkraft alle logninger helt tilbage til 2011. Her er utrolig mange data, som skal gennemgås og analyseres. Sidst på dagen tager jeg fat i Arve igen. Og vi aftaler et møde om gennemgangen af mine spørgsmål, klokken 10 næste formiddag. Fyraften!

Lørdag. d. 16. februar

Det er weekend og jeg har fri. Jeg trænger til at komme ud og opleve noget andet end kontoret og hotelværelset. Jeg står op og får lavet noget morgenmad. Så er det op på ryggen af den jernhest, som Kjell-Ole har været så venlig at låne mig. Der ligger et alpint skicenter i nærheden af hotellet. Det kunne være spændende at se. Stedet drives af frivillige og er til hverdag kun åbent fra 18.00-21.30. Hvilket også betyder at pisten er oplyst. Jeg kan se den fra mit vindue på hotellet.

Området omkring Svolvær er meget kuperet, så jeg bliver udfordret på cyklen. Endelig kommer jeg til alpincentret. Løjpen er meget stejl og ser meget udfordrende ud. Det kunne være spændende at prøve den inden jeg tager hjem. Det blev ikke i dag da jeg gerne vil rundt og opleve området og naturen. Jeg brugte det meste af eftermiddagen på cyklen og fik set en stor del af Svolvær. Sidst på eftermiddagen får jeg en SMS fra Kjell-Ole hvori der står, at han har stillet sin firmabil ved værkstedet og at jeg bare kan tage den når jeg har lyst. Han skal blot bruge den søndag aften således han er klar til at arbejde mandag morgen. Hans kone har ligeledes bagt et stykke rugbrød som han har lagt på min hylde i køleskabet. Perfekt. Både rugbrød og bil. Det betyder, at jeg kan bruge min søndag på at opleve endnu mere af Lofotens natur og smøre mig en dansk madpakke ? Træt efter en lang dag på cykelryg tager jeg op på værkstedet for at laver mad og får planlagt søndagens tur.

Mandag d. 18. februar

En ny uge på kontoret står for døren. Og opgaven åbnes i dag med fornyet energi. Udflugten i weekenden har hjulpet på humøret. Jeg startede med at lave et AutoCad dokument med en oversigtsplan over produktionslokalerne.

Tegningen er udfærdiget ud fra brandplanen, da denne er målfast. Dokumentet skal anvendes til at skitsere det nuværende ventilationsanlæg i streg format. På denne måde kan jeg tegne rørføringer ind og måle ud fra tegningen. Derved undgår jeg, at skal have fat i lift, for at tage mål. Det er måske ikke helt præcist. Dog vurderes det, at det er inden for 10-15 % nøjagtigt. Det skal der bare tages højde for, når rapporten udfærdiges.

Vejret heroppe er rigtig smukt i dag, himlen er helt lyseblå og der er ikke en sky i sigte. Jeg havde egentlig bestemt mig for at tage på langrendsski, men en samtale med Bergliot, den regnskabs ansvarlige på King Oscar fik mig på andre tanker. Hun fortalte, at den vej jeg havde planlagt, og som Kjell-Ole havde vist mig på vores rundtur, gik over en frossen sø. Men der var områder af søen, som ikke var helt gennemfrossen. Man skulle derfor passe meget på, ikke at gå igennem isen. Kjell-Ole havde skrevet til mig søndag aften, at han skal på forretnings rejse fra på torsdag d. 21. februar og indtil 5. marts. I det tidsrum ville han låne sin bil ud til mig igen, så jeg kan komme ud og opleve mere af Lofoten. Herligt.

Jeg har fundet en super god udsigtspost, hvorfra udsigten over Svolvær og Kabelvåg er fabelagtig. Solen går ned i horisonten bag bjerge og hav. Det er virkeligt smukt. Men kl.17.30 går jeg igen ned fra bjerget, for at få mig noget aftensmad. Det begynder nemlig at blive rigtig koldt, bare at stå og kikke ud over området.

Da klokken runder 22 stiller jeg mig op i mit vindue og kikker ud. Der kommer en svag lysning til syne tværsover horisonten. Svagt kan man se at det bevæger sig over himlen mod lufthavnen i Svolvær. Et kort øjeblik efter lyser himlen op lige over kirken i Svolvær. Himlen lyser op i vertikale grønne streger, det bølger frem og tilbage lige over kirketårnet. Denne seance vare ca. 20 minutter hvor lyset er mere eller mindre synligt. Til sidst bevæger det sig op bag bjergene ved Svolvær hvor det omslutter bjerget med en svag grøn aura. Hvis chancerne for at se nordlys også er til stede i morgen vil jeg finde et mørkt sted, i stedet for mit vindue, hvor jeg måske også kan få taget nogle billeder af fænomenet. Så blev det også sengetid. Der er en ny dag på kontoret i morgen.

Tirsdag d. 19. februar

….. Jeg går ned i produktionen for at danne mig et overblik. Jeg vælger at starte op med at kortlægge ventilations anlæggets rørføringer. Under denne seance finder jeg et nyt rum hvor der er installeret et nyt ventilationsanlæg. I dette rum findes også forskelle ældre køle kompressorer. Det var fint eftersom jeg manglede en del i min energikortlægning for at få tallene til at stemme. Jeg kan derfor få skrevet nogle notater til denne kortlægning. Det blev fyraften klokken 15.00. Og her til aften er udsigten til at se nordlys stor. Der skulle være meget aktivitet ved 22 tiden. Så da klokken nærmer sig 21.30 cykel jeg op i bjergene for at se nordlys. Da jeg kommer op er det en stjerneklar aften med rigtig fin udsigt. Kort efter kommer nordlyset til syne bag bjergene på den anden side af dalen. Jeg fik taget nogle gode billeder af lyset, de bliver gode minder!

Onsdag d. 20. februar

Klokken 8.00 tilbage på kontoret. Kjell-Ole dukker op kort tid efter. Vi drøfter forskellige spørgsmål som jeg har til projektet, og som han vil forsøge at hjælpe mig med. Han ringer til sin kontakt i Bø, Pål som er underviser. Han kommer med nogle forslag, og vi bliver enige om at jeg laver rapporten, som et forslag til hvordan de optimere produktion og ikke kigger så meget på tilbagebetalingstider.

Han kan godt se, at produktionen ikke er så stor og derfor er vanskelig at optimere med henblik på den økonomiske fordel.

Efter mødet begynder jeg at kigge alle tegningerne igennem og finder de tegninger, som har relevans for mig. Jeg finder de første tegninger fra ca. 1970 af ventilationsanlægget som tidligere omtalt. Ud fra tegningerne kan jeg se, hvilke rør der var projekteret til anlægget. Dette bestemmer jeg mig for at kortlægge og begiver mig derfor op til anlægget for at danne mig et overblik. Altså at finde ud af, hvilke rørstrækninger der er i brug og hvilke som ikke er. Det meste af dagen gik med at få kortlagt, målt og tegnet ind i AutoCad.

Efter flere samtaler med produktionsformanden Geir, viser det sig at rigtig store dele af anlægget er pillet fra, proppet eller simpelthen lukket af. Dette var blevet gjort af andre virksomheder, som havde rådgivet i forbindelse med nogle ændrede anvendelse af lokalerne, i tidligere ombygningssituationer.

Sidst på dagen ringer jeg til min underviser på UCN Mikael med nogle ventilationstekniske spørgsmål. Vi fik drøftet situationen og bestemmer at han får adgang til min Dropbox folder, hvori informationen om ventilationsanlægget ligger. Vi bliver enige om, at anlægget i dag slet ikke kører optimalt. Og derfor bør jeg nok finde ud af, hvordan bygningens varmetab ser ud. Og så måske projektere et nyt anlæg. Han vil kigge i min folder og vende tilbage, når han har dannet sig et overblik.

Torsdag d. 21. februar

Torsdag stod i bygningens varmetabs tegn. Jeg skal have afdækket bygningens varmetab med henblik på et nyt ventilationsanlæg. Jeg leder gennem de gamle bygningstegninger og finder nogle af de bygningssnit jeg har brug for. For at samle dokumentationen og gøre det anvendeligt for mig starter jeg på at tegne det ind i AutoCad. På den måde får jeg den information jeg har brug for, ind i et format, som tillader mig hurtigt at måle forskellige flader. Hele torsdagen går faktisk med at finde tegninger og få dem tegnet ind. Jeg bliver ikke færdig. Så dette arbejde fortsættes fredag.

Fredag d. 22. februar

Fredag morgen fortsættes arbejdet med at tegne relevant materiale ind i AutoCad. Efter indtegningen i AutoCad kunne jeg starte på at lave u-værdi beregninger af produktionsbygningen. Disse udregninger skal danne grundlag for en varmetabsberegning. Da jeg skulle til at påbegynde udregningerne var min licens til BE10 udløbet. BE10 er et program udviklet af SBI og Aalborg universitet. Det kan simulere et bygningsvarmetab og energitilskud. Kjell-Ole havde sendt mig en skole licens til det simuleringsprogram de anvender i Norge, SIMIEN. Det smarte ved at anvende dette program er at Kjell-Ole kan yde support, hvis jeg har spørgsmål til programmet. Jeg brugte resten af fredagen til at udregne U-værdier og starte SIMIEN op.

Lørdag d. 23. februar

Weekend. Jeg har lånt Kjell-Ole bil, mens han er ude og rejse. I dag ville jeg ud og se ”Møysalen”. Møysalen er en nationalpark knap 100 km. fra Svolvær. Jeg har undersøgt ruten på forhånd vha. Google Maps. Efter at ha´kørt godt 100 km. og endnu ikke fundet den store skov, tjekkede jeg kortet på min mobiltelefon. Det viste sig at jeg var kommet for langt så jeg vendte skuden og returnerede til der, hvor skoven skulle have været. En af ulemperne ved at køre heroppe om vinteren er at, afkørslerne fra E10 ikke er skrabet fri for sne. Derfor kan det være svært at vurdere, hvor langt man er kommet.

Efter noget tid kommer jeg til det sted, hvor vejen kører forbi Møysalen. Jeg kan ikke komme ind på restepladsen da den ikke er fri for sne. Så jeg bestemmer mig for at køre tilbage til Svolvær og købe mig et vejkort over Loftoen, så fremtidige ture ikke skal ende på samme måde.

Mandag d. 25. februar

Opgaverne i dag har været at få startet op på afsnittet, som skal beskrive produktionshallen i forbindelse med optimering af ventilationsanlægget. Jeg har sent en kopi af varmetabsberegningen til Mikael, så han kan se den. Efterfølgende går jeg ned i produktionen for at forsøge at afdække, hvordan temperaturen bliver reguleret. Da jeg kom op i ventilationsrummet, var der en helt anden temperatur end der plejer. Indblæsningstemperaturene var meget lavere en tidligere. Jeg gik derfor ned i fyrrummet for at se om jeg kunne finde en forklaring. Oliekedlen var ikke i drift, og temperaturen i fyrrummet var også lavere end normalt. Jeg har endnu ikke fundet en styretavle, hvor tingene kan reguleres på. Derfor har jeg resoneret mig frem til at reguleringen må foregå manuelt.

Da jeg efter noget tid kom tilbage til kontoret, sad Geir (produktions formanden) på sit kontor. Jeg bankede på og fik en snak med ham om temperaturregulering af produktionshallen. Han kunne oplyse, at det var ham, som var termostaten. Han drøvler ventilen som forsyner varmekredsen med damp, hvis der bliver for varmt og omvendt. Så præcis som jeg var kommet frem til, foregår reguleringen manuelt. I går udregnede jeg den mængde energi, der teoretisk kan spares ved at sænke temperaturen i produktionslokalet med 6 grader. Der er en masse antagelser i denne udregning og derfor er den muligvis ikke 100 % retvisende. De oplysninger Geir har givet mig i dag, ændre endnu engang hele situationen. Så for at komme videre med denne problemstilling, må jeg have opstillet nogle scenarier som der kan udregne nogle teoretiske besparelser ud fra. Det betyder så også, at jeg nu har gang i 2 problemstillinger på en gang. Første opgave er en udskiftning af ventilationsanlæg VL2 og VL3.

Anden opgave er at montere temperatur regulering på nuværende anlægsopsætning. Problemstilling nr. 2 vil også være aktuel hvis anlægget udskiftes, der skal dog udarbejdes nye scenarier. Men vurdere at mange af informationerne kan genanvendes.

Torsdag d. 28. februar

De dele jeg havde koncentreret mig om i går, har jeg ikke kunne få ud af hovedet igen. Jeg spekulerer kraftigt på, om jeg har valgt den korrekte fremgangsmåde til det her. Jeg har brugt store dele af dagen i dag til at studere de ting jeg arbejde med i går. Læst i bøger for at gennemskue formler og informationer, som jeg har brugt. Dobbelttjekke dataene fra i går, for så at finde ud af, om jeg er på rette spor. Jeg har sendt en mail til John Midtgaard fra UCN og bedt om en samtale i den nærmeste fremtid for at afklare de usikkerheder jeg arbejder med i forhold til projektet. Jeg har talt med Geir om at få lov til at lukke ventilationsanlægget ned for at undersøge den indvendige konstruktion, samt bestemme elmotorens størrelse.

Det har været overskyet, og regnvejr hele ugen heroppe, så jeg har befundet på kontoret på King Oscar, hotellet, og på værkstedet for at kokkererer. Det bærer min dagbog også en smule præg af. Jeg har ikke oplevet det store uden for arbejdssituationen - faktisk ingenting. Men har brugt utrolig meget tid på at læse i bøger, for at finde en løsning på de problemstillinger jeg arbejder med. Og så forsøge at koble af, og tænke på noget helt andet.

Søndag d. 3. marts

Vejret er i dag bedre end det længe har været. Så jeg kørte en tur til Unstad. Unstad er en lille by på den andens side af bjergene. Byen består af 10-15 små huse. Men mellem de snedækkede bjerge er den fineste sandstrand, hvor 5 ukuelige surfere legede i bølgerne. Det var et meget specielt syn at befinde sig mellem snedækkede bjerge i minus 5 grader, og så kigge på at surferne boltre sig, som om det var helt normalt!

På vejen hjem kørte jeg en anden vej, end jeg gjorde derud. Der findes ikke særlig mange sammenhængende veje heroppe. Så når man køre fra Svolvær, er de første 100km. den samme vej, hver gang. Fra Leknes, som er en større by midt i Lofoten, kan man køre helt nede til kysten syd på Lofoten. Her er en fantastisk natur. Men selvom det er en hovedvej, er den ikke særlig bred. Det har været en skøn tur med dejligt vejr. Så det blev en fin afslutning på endnu en uge i Lofoten...