Rejsebreve

Bliv inspireret af studerendes erfaringer fra udlandet.

På finansbacheloruddannelsens 3. semester er der indskrevet et internationalt modul. Det betyder, at du på dette semester har mulighed for at tage til udlandet for at studere i minimum 3 måneder.

Læs om andres erfaringer

Nederst på siden kan du læse rejsebreve fra nogle af de studerende, der har været af sted.

Her kan du danne dig et oveblik over hvad de har oplevet, hvordan deres hverdag har været, og ikke mindst hvordan rejsen har været med til at udvikle dem, både på et fagligt og et personligt plan. 

Rejsebrevene giver dig indsigt i, hvad det vil sige at tage et modul i udlandet, og om det eventuelt kunne være noget for dig.

Studieophold i Irland

Et spændende semester i Dublin

Nina N. Køster om at tage et internationalt modul i udlandet

Da jeg valgte mit studie, vidste jeg allerede, at jeg ville benytte mig af muligheden for at komme ud på 4. semester. Hvor, hvordan og hvad det skulle blive til, vidste jeg ikke. Men jeg besluttede mig hurtigt for at Irland – Dublin var min destination, og det skulle vise sig at blive en rigtig god oplevelse.

Ankomst

Der var en varm velkomst og masser information omkring College, omkring campus, omkring byen, omkring fagene osv. Det var betryggende at komme til, og man følte sig i gode hænder. 
Min hverdag i Dublin bestod af 3 fag fordelt ud over ugens 5 dage, hvor vi deltog i undervisningen på lige fod med irer og folk fra alle steder i verden - Det var et super fællesskab at blive sat ind i.

Hverdagen

Herefter gik eftermiddagene med at lave ting og sager med de venner og bekendte, man erhvervede sig efterhånden ved, at man var med til de utallige arrangementer, som skolen holdt, netop af den grund, at man som udefrakommende ikke har så stor en omgangskreds.

Herudover gik hverdagen med alle de praktiske ting, som at vaske tøj, handle ind, lave mad og studere, og man får hurtigt skabt sig en hverdag derovre. Vi boede på campus og havde let ind til byen og til indkøbsmuligheder, og hvis tingene var svære at finde ud af, så er irer et af de flinkeste folkefærd, man kan forestille sig.

En oplevelse for livet

Jeg ville aldrig have været oplevelsen foruden, jeg har både lært meget rent fagligt og især også på det personlige plan.

Fagligt har jeg lært at udtrykke mig endnu bedre på engelsk, også i form af almindelige samtaler, men jeg har også fået masser teori med hjem i bagagen, som kan gøre sig nyttigt. Personligt har jeg udviklet mig i den grad, jeg har lært at stå mere frem og jeg har lært at klare mig selv på en helt anden måde.

Jeg kan i hvert fald mærke en positiv forandring på mig selv, som kan være svær at forklare. Derudover, blev der i tiden derovre, skabt et stort netværk - man blev tætte med folk ret hurtigt og da det var tid til at os danskere tog hjem, havde vi samlet mere end 30 mennesker til en afskedsfest med omkring 12 nationaliteter.

Et semester udenlands kan derfor helt sikkert anbefales.

Studieophold i Beijing

Studieophold på Beijing University of Technology

Af studerende Anders Hovaldt og Christian Skriver

Anders og Christian er studerende på finansbachelorstudiet i Aalborg. På 3. semester har de valgt at studere i Kina på Beijing University Of Technology, hvor de følger en nyopstartet businessretning på universitetet.

Nihao = Hej

Den kinesiske kultur er meget anderledes fra den vestlige kultur. Noget af det første vi bemærkede var størrelsen af Beijing - her bor omkring 20 mio. mennesker.

Vi havde forventet, at Beijing var en meget international by med mange udlændinge, men i mængden af kinesere er det sjældent, at vi møder folk med europæisk baggrund. Dette er muligvis også en medvirkende årsag til, at når vi tager ud at se kinesiske seværdigheder, så ender vi lige så tit på kinesernes billeder som seværdigheden, vi besøger. 

Dagligdagen

Vi bor på universitetets internationale kollegium med ca. 250 andre udenlandske studerende.

Vores dagligdag tilbringer vi sammen med studerende fra Tyskland, Holland, Frankrig, Spanien, Schweiz, Sydkorea, Rusland med mere, så vores dagligdag foregår derfor næsten udelukkende på engelsk. Dermed har vi på vores 1½ måned ikke bare lært om den kinesiske kultur, men også kulturen og studenterlivet i resten af Europa.

Sammenligner vi os med de øvrige studerende, så må vi siges at være bedrestillede. Vores SU er langt højre, og vi er ”ude-boende”, hvor de øvrige studerende stadig bor hos deres forældre selv som 25-26 årige.

Undervisningen

På universitet bliver vi undervist i kinesisk sprog, mandarin og kinesisk økonomi og kultur. Vi har 6 lektioner i kinesisk sprog og 6 lektioner i økonomi og kultur om ugen. Derudover bruger vi ca. 8 timer om ugen på at forberede os til den kinesiske sprogundervisning.

I kinesisk undervisning lærer vi både at tale, læse og skrive på kinesisk. Det er både meget spændende og sjovt, men samtidig en ualmindelig stor udfordring, da det kinesiske sprog er så anderledes end det danske.

Vores undervisning i kinesisk økonomi og kultur er også meget interessant. Faget er bredt funderet fra Kinas 1. dynasti til dumping af priser, det kinesiske retssystem og importen af udenlandsk arbejdskraft.

En af de store forskelle på at gå i skole her og Danmark er, at niveauet sættes efter de bedste elever. Niveauet i klasserne er derfor højt, og de, som ikke får besvaret opgaver eller ikke kan følge med, bliver opfordret til at studere mere i deres fritid. Hvis der arbejdes med en opgave på holdet, og de første 3-4 stykker er færdige, så går vi alle videre. De andre må så selv sørge for at lave opgaven færdig senere.

Studieophold i Vilnius

Erasmus-ophold i Vilnius

Af studerende Nicklas Andersen, Nicklas Petersen, Niels Markussen og Mathias Christensen

Vi har det rigtig godt her i Vilnius, og tiden flyver bare af sted, især den første måned føltes som omtrent en uge. Den første tid gik med lidt velkomst fra dem hernede fra og derudover en masse sightseeing.

Og det regnede....

Vi var blandt andet på en guidet tur rundt i hele byen, hvilket dog desværre blev spoleret af ufattelige mængder regn. Vejret har vi generelt været meget heldige med, i hvert fald i forhold til hvad vi har fået fortalt. Vi har via vores guide erfaret, at Litauen åbenbart er kendt for regn.

De gør i hvert fald meget ud af at fortælle, at de er kendt som regnens land. Det stemte også meget godt overens med vores 2. uge, hvor det regnede stort set alle dage, og på den førnævnte rundtur i Vilnius oplevede vi stort set uafbrudt skybrud.

Vi kom jo selvfølgelig anstigende til rundturen, som de dumme danskere vi var, uden paraply eller særlig meget tøj, hvilket vores guide og tutorer fandt ret komisk, men de forbarmede sig dog trods alt til sidst over os, og vi fik lov til at søge lidt ly under deres paraplyer.

Udover den omtalte uge har vi dog haft utrolig godt vejr, og 7-9-13 stort set ikke oplevet mere regn. Der er dog til gengæld ret så koldt, og vi kan se is på bilerne. Det er derfor også rart at de langt om længe har valgt at tænde for varmen på vores værelser.

Bogligforhold

Vi bor på et hostel tilknyttet skolen, så vi bor sammen med et par andre grupper af studerende. Det er et rigtigt fint sted, og vi er utrolig glade for at bo her. Værelserne er fine og forholdsvist store, huslejen billig, og det hele er relativt nyt. Vi har dog måtte ud og købe lidt ting til køkkenet som f.eks. en mini-ovn, så vi havde lidt flere muligheder for selv at lave mad.

Vi bor sammen i lejligheder bestående af to værelser og et fælles toilet. I hver lejlighed er der et stort (ca. 20kvm.) og et lille værelse (ca. 15kvm.) Vi bor på en gang, hvor der er fire lejligheder, som deler et køkken.

Sprog og kulturelle oplevelser

Vi valgte alle sammen at tage ”Litauisk” som tilvalgsfag, da vi kom herned for at lære lidt gloser, så vi nemmere kan begå os hernede, for især blandt den ældre del af befolkningen er der ikke mange, der taler noget som helst engelsk.

Derudover indeholder faget også lidt kulturelle oplevelser, som vi nok må være ærlige at sige, vi ikke ellers ville få oplevet. Vi har f.eks. været i operaen, hvilket der er en relativ stor interesse for i Litauen, og vi har endvidere været på nationalmuseet, parentes bemærket en tam oplevelse.

Vores skole

Skolen er dog umiddelbart en stor skuffelse. Jeg kan roligt sige på alles vegne, at vi langt fra er tilfredse. Vi havde (nok naivt men ikke desto mindre) håbet på, at undervisningen forløb nogenlunde i stil med den måde, det bliver gjort på derhjemme. Forstået på den måde at man går i en international klasse, evt. sammen med nogle lokale. De har dog bare slet ingen engelsksprogede hold her, så de har måtte oprette hold stort set kun til os. Dvs. at når vi har ”undervisning”, er vi et sted mellem 3 og 5 elever.

Vi har yderligere fag, hvor vi indtil videre kun er mødtes én gang, og så skal aflevere en større rapport her halvvejs, hvorefter vi får en ny rapport. Så trods den manglende undervisning har vi så til gengæld mange opgaver og test. Man mærker derudover også tydeligt på nogle af lærerne, at de ikke har undervist på engelsk før, men niveauet er ikke umiddelbart dårligt, selvom vi må lade det være sagt, at vi endnu ikke har fået respons på det, vi har afleveret, men det har da været forholdsvist omfattende.

Det skal nu ikke virke som om, at det er ren elendighed det hele, vi har trods alt også forholdsvist forskellige meninger om det. Generelt er vi dog enige om, at der er styr på for lidt, og vi må konstatere, at de ting som hjemmefra blev fremhævet som værende fordele ved at vælge en Erasmus samarbejdspartner, ikke er eksisterende.

Manglende litteratur

Blot for at nævne et godt eksempel kan vi ikke få noget litteratur til vores fag. Kun i ét fag har vi fået en liste med nogle bøger, undervisningen vil tage udgangspunkt i, og vi derfor burde anskaffe. Skolen kan dog ikke låne os dem som lovet, og vi har heller ikke kunne låne dem på biblioteket, og da undervisningen er relativt begrænset, har vi ikke ville ud og investere i dem, det var jo netop også en af ”fordelene” ved Erasmus.

Konklusion

Vores konklusion på turen så vidt må derfor være, at vi alle absolut vil anbefale Litauen som land og Vilnius som by. Et virkelig dejligt sted med massere af liv (shopping, by- og natteliv mm.). Et kulturelt meget anderledes samt spændende land med nogle store økonomiske udfordringer i den nærmeste fremtid. Det er derfor også et utrolig kontrastfyldt land med en del slum, men samtidigt også storbyliv, både fattigdom og rigdom.

Som uddannelsessted er det dog knap så anbefalingsværdigt, om ikke andet så er UCN’s samarbejdspartner det i hvert fald ikke (VIKO). Vi har dog været i kontakt med andre udlændinge hernede, der er tilknyttet universitetet i Vilnius, og deres erfaringer lyder til at være ganske anderledes. De er samtidigt også langt flere og har kontakt til mange flere, såvel lokale som andre udlændinge, end det er tilfældet for os. Det er nok også det vi føler, vi mangler mest kontakten med andre studerende.

Studieophold i Dublin

Studying at Griffith College in Dublin

Af studerende Marianne Glinvad Sørensen

My name is Marianne and I went to study microeconomics and information & communication technology at Griffith College in Dublin, Ireland.

The Irish culture

First of all, I was very interested in cultural differences and in Irish traditions. I’ve been on a trip around Ireland in my spare time and I’ve seen a lot of the Irish nature and culture. Ireland is a beautiful country and it was very rewarding to experience the Irish traditions in the smaller cities.

New International friends

Second of all I wanted to form a network in class and taking part in other events. I’ve met a lot of new people from every corner of the world: China, Nepal, Vietnam and USA.

It is great to experience the other cultures and I’ve especially learned a lot about the Vietnamese and Chinese culture and how they are compared to the Danish culture.

Great lecturers

Also, I wanted to gain knowledge from the classes. I’ve had a great teacher in microeconomics and his commitment has been so rewarding. I’ve also had a great teacher in information and communication technology and I’ve learned about a new database program Microsoft Access.

In conclusion, studying abroad has been a great experience.

Thank you for being a part of this life experience.

Studieophold i Irland

Studying at Griffith College in Ireland

Af studerende Mette Sandager Christensen

I am studying in Dublin, Ireland, for three months as a part of my education. I am studying at Griffith College, where I also live at campus with three other girls from UCN.

International class mates

We take Microeconomics and Information and Communications Technology. In both courses we have really helpful teachers, and in our class there are people from more than 15 countries. Before going to Dublin, I thought it would be a challenge to do courses in English, but I think it has worked out just fine.

Every week we also have tutorials for each course, where we make exercises and that is a good help.

A beautiful country

Besides studying, we have been travelling around Ireland, to see the beautiful country. We have been on a trip arranged by the Students Union, where we saw Wicklow Mountains. We also went to the Westside of the island where we saw Galway and Cliffs of Moher. In Dublin we have taken a hop-on hop-off bus trip to go sightseeing.

My aim of this stay was to develop both professionally and personally, and to improve my English. So far I have enjoyed the stay and I think I have learnt a lot by doing this semester outside of my comfort zone.

I definitely believe I can use all my new knowledge in both my future education and job.

Studieophold på Cypern

Studying in Cyprus

Af studerende René Strandgaard Kjaer

My exchange study place was in Nicosia at the European University Cyprus.

The purpose

The purpose or the stay was to develop my personal and professional skills in an international environment and also to experience the cultural differences and to achieve a better understanding of the International society.

Personally I have improved my English skills, as lessons and interaction with other people was in English. I personally feel that I have become better at meeting other people and I have also become more aware of how different people have different cultures and standards and therefore must be approached in different ways- so I have become a more open and experienced in approaching different people.

I have developed competence in following subjects: The Principles of Microeconomics & Macroeconomics, and Organizational Behavior. The theories have been presented thoroughly during lectures, and also shown in practice.

Furthermore, I have learned other relevant concepts surrounding the subjects I study in Denmark.

A good choice

I am happy that I chose to leave Denmark and go to Cyprus and study at the European University Cyprus.

The academic part of the stay truly lived up to the standards that I am used to in Denmark. The social part of the trip was also as relevant to my education as the academic part. I learned a lot about how to interact with other people and that is something that can’t be taught in a classroom.

Studieophold i USA

Rejsebrev – San Diego, USA

Af studerende Annie Kjærsgaard

Mit navn er Annie Kjærsgaard, jeg har boet i San Diego, USA på mit 3. semester sammen med tre af mine klassekammerater: Peter, Jacob og Kristina.

Da jeg først startede på uddannelsen anede jeg ikke, om jeg ville til udlandet, men det gik hurtigt op for mig, at det tiltalte mig mere end jeg havde regnet med. Og da det blev en mulighed at rejse til USA var der ingen tvivl - jeg skulle af sted.

Hverdagen i USA

Vi rejste derover i god tid for at finde os til rette i den lejlighed, vi havde fundet på internettet, og vi brugte de første par uger på at lære området at kende, kigge på fag til skolen og finde ud af, hvad vi ville.

Vi fik efterhånden valgt nogle fag, da semestret begyndte, og det blev til lidt universitetsundervisning om dagen og en anden slags undervisning nogle af aftnerne.

Tiden fløj af sted med amerikanske lektier blandet med de danske, så der var nok at se til.

Fritid

Indimellem vores undervisning fik vi mulighed for at rejse lidt væk i weekenderne, så vi fik blandt andet set Grand Canyon, Las Vegas, Los Angeles, og i vores afsluttende tid på opholdet, tog vi ned af Highway One og til San Francisco.

Vi fik også lidt europæiske venner, som vi naturligvis også tilbragte tid med.

Det hårde liv som studerende

Som studerende er det ikke alt, der er fryd og gammen.

Et stort dansk projekt skulle skrives i tiden, mens vi var i San Diego, og det skulle passes sammen med alle de andre lektier og til sidst også eksamenslæsning til vores tre eksamener.

Eksamenerne i USA er en del anderledes i forhold til det, vi er vant til hjemme i Danmark, og alle vores eksamenerne var faktisk skriftlige og størstedelen bestod af multiple choice spørgsmål.

Men bare fordi der er svarmuligheder, gør det ikke nødvendigvis tingene nemmere, og vi fik alle sat vores viden lidt på prøve. Og det lykkedes da at komme hjem med gode samlede karakterer.

En oplevelse for livet

At tage et semester i udlandet havde jeg aldrig troet, jeg selv skulle opleve, men at stå og kigge tilbage på alle de oplevelser og erfaringer jeg kan tage med hjem, er ubeskriveligt.

Man vokser både som studerende ved at lære nye studiemiljøer, men også som person ved at skulle begå sig på engelsk og klare tingene selv i et land langt væk hjemmefra.

Det er fantastisk at have haft tre rigtig gode venner at støtte sig op af, når tingene så lidt sort ud, og vi er alle kommet hinanden tættere ved at have delt samme bolig i 3,5 måned.

Jeg vil anbefale et udenlandsk semester til alle, der spørger, det er en oplevelse for livet, men det er helt bestemt anstrengelserne værd.

Der har selvfølgelig været en del udgifter, men nogle gange må man bare kigge på, hvor sjældent sådan en mulighed som denne opstår.

Og USA er helt klart et godt valg til et internationalt semester, hvis man har lyst til udfordringer og eventyr.

Studievejledning

Mille Camilla Alberg Skammelsen
Faglig studievejleder

Tlf. 72 69 14 46
mcaj@ucn.dk