Praktik

På 4. semester skal du 3 måneder i praktik. Her har du mulighed for at gøre viden til konkret erfaring i en erhvervsvirksomhed.

Eksempler på tidligere praktiksteder 

 • Mymind - Design og reklamebureau, Viborg
 • Fabrikken -for Kunst og design, København
 • [et cetera] Magazine, Aalborg
 • Playscapes - The Art of Interaction, Viby
 • Graphic House - Fullservice bureau, Århus
 • Marketsquare - Markeds- og retail rådgivning, København
 • 3fisk – reklamebureau, Århus
 • Shrpa - Full-service reklamebureau, Aalborg
 • Nordpro -reklame & grafiske løsninger, Aalborg
 • Tankegang - vanebrydende visuel kommunikation, Frederikshavn
 • Datagraf Communications - design- og kommunikationsvirksomhed, der leverer løsninger på både digitale og trykte formater, Aarhus
 • Eksklusiv ApS - Digitalt Designbureau, Aalborg
 • Parloma - et full-service reklamebureau, Brønderslev
 • ShowOff Media - producerer og ideudvikler online indhold til dit website i form af grafisk design, flash og animation, Aalborg
 • Weltklasse reklame + pr. Aalborg. Buchs - Kommunikation der flytter, Randers
 • Og mange mange flere ...

Studerendes refleksioner over praktikforløbet

Bliv inspireret af to praktikfortællinger skrevet af de studerende selv.

Aller Client Publishing, København

Af UCN studerende Julie Kristiane Søltoft

Forventningsafklaring

Mit praktikforløb har foregået på Aller Client Publishing i to forskellige afdelinger, nemlig et content marketing bureau, der udvikler forskellige kundeopgaver, og en redaktion, som udgiver 4 faste gratismagasiner.

ACP bureau

På Aller Client Publishing Bureau indgik jeg som en del af afdelingen, som består af projektledere, art directors og grafikere. Ugerne starter med mandagsbriefing, hvor projektlederne fortæller hvilke projekter og opgaver vi grafikere er booket ind på i løbet af den kommende uge.

Ugerne er fyldt med deadlines, så skemaet er et vigtigt middel, for at alt går som det skal, og den bliver nøje overholdt. Jeg har været booket ind på lidt af hvert, herunder primært magasinlayout. Men jeg har også lavet annoncer, billedredigering osv. Det har været en god udfordring at lave magasinlayouts, netop fordi afdelingen har så mange forskellige magasiner med forskellige målgrupper, hvorfor designet varierer rigtig meget.

Jeg har skulle omstille hjernen flere gange i løbet af dagen, da man ofte er booket ind på forskellige opgaver i løbet af en dag. Der har bådet været magasiner, med rimelig fast grid, men derimod også magasiner hvor der har været plads til at udfolde sig rent grafisk og kreativt.

Jeg har udviklet mig enormt meget rent teknisk. Jeg har fået god træning i InDesign og photoshop. Derudover har jeg også udviklet mig personligt. Jeg har fået mere selvtillid i takt med at jeg er blevet dygtigere og jeg er blevet mere ansvarsbevidst.

Redaktion

På redaktionen har jeg primært layoutet på LIME, men også SKØN, Mor, og Kulør. Her har jeg siddet under coaching af en Art Director, som har sat mig i gang med opgaver og til sidst givet mig feedback, hvilket har været meget lærerigt.

Ligeledes har det været et kæmpe selvtillidsboost, når jeg har løst en opgave og fået thumbs up for den. På redaktionen arbejder AD’er sammen med journalister, og det har givet mig et rigtigt godt indblik i, hvordan en magasinredaktion fungerer.

Jeg har deltaget i dummymøder, hvor jeg har fået lov at være med helt fra start, når en ny produktion starter op. Jeg har været med til tavlegennemgange, som foregår i slutningen af en produktion, når vi grafikere og AD’er har layoutet. Her har jeg lært utrolig meget om visuel kommunikation. Til sidst men ikke mindst har jeg været med på forskellige photoshoots, hvor man som grafiker er med til at vurdere om billederne vil kunne fungere på en forside osv.

Egne læringsmål

Jeg ønskede mig faglig indsigt og det har jeg i den grad fået. Faktisk mere end forventet. Jeg har deltaget i stortset alt, hvad der foregår under en produktion og jeg har følt mig meget på lige fod med andre ansatte grafikere. Jeg har udviklet min evne til at nytænke ved at arbejde samme med dygtige Art directors og grafikere hver dag og ved at have været med, når ideerne har opstået.

Selvtilliden har fået et boost i takt med at jeg har udviklet mig rent grafisk og føler mig langt mere rustet til at komme ud i erhvervslivet og lavet ”virkelige” grafiske opgaver for ”virkelig” kunder. Dette er blandt andet fordi jeg ikke længere føler mig nybegynder i Adobe programmerne. Jeg har lært en masse tips og tricks til at løse opgaver og jeg har udvidet min horisont og lært at se ting fra andre vinkler og perspektiver.

Jeg har efter de fleste opgaver fået konstruktiv kritik og mine layouts har været med på tavlegennemgange, hvor hele afdelingens øjne kigger på og kommer med kritik.

Med deadlines er man tvunget til at handle og tage beslutninger, men som praktikant har jeg selvfølgelig god støtte og hjælp til rådighed, så der har været en fin balance. Desuden fungerer begge afdelinger som teams og man sparrer meget med de andre grafikere, hvilket kun er en fordel.

Alt i alt har praktikforløbet på Aller været utrolig lærerigt og jeg har fået en masse med i rygsækken og føler mig mere klar end nogensinde før til at bevæge mig ud på arbejdsmarkedet.

The Color Club, Vietnam

Af UCN studerende Chanette E. Kristensen

Refleksionsaflevering

Mit praktikophold hos The Color Club i Vietnam, har styrket mig på det faglige såvel som på det personlige plan. Jeg er blevet tvunget til at tage ansvar og komme ud af de trygge, faste rammer og skabe mig en hverdag, hvor alt er nyt og meget anderledes, og hvor folk omkring mig næsten kun snakker engelsk og vietnamesisk. Men dette har kun været en gevinst og selvom jeg har været den “fremmede” har alle taget rigtig godt imod mig og behandlet mig som var jeg en af de lokale. Der er altid en der har været klar til at hjælpe - om det så er chefen eller en af de mange ansatte.

Gennem praktikforløbet har jeg haft en masse forskellige arbejdsopgaver. Jeg har blandt andet arbejdet med logodesigns, visuelle identiteter og branding. Derudover har jeg lavet kataloglayout, samt opsætning af annoncer. Jeg har derfor både været den der har skulle komme med idéerne, samt taget imod “ordre” fra andre, hvilket har givet en varieret og spændende hverdag. Derudover har jeg fået lidt undervisning i 3D, som jeg senere kunne tænke mig at dygtiggøre mig yderligere i.

Virksomheden har både store og små kunder og jeg har fået en stor indflydelse på mange af opgaverne. Jeg har blandt andet været med ude til kundemøder hos store virksomheder og præsenteret mine designs, hvilket har givet mig en øget selvtillid, idet de blev taget godt imod af kunderne. Derudover har det også styrket mine engelskkundskaber og generelt mine kommunikationsegenskaber med kunder og fremmede mener jeg ikke kender i forvejen.

Udover mine engelskkundskaber er min evne til at tage beslutninger ligeledes blevet betydeligt forbedret. I begyndelsen var jeg meget usikker på, om det jeg lavede var godt nok og havde derfor svært ved at bestemme mig for, hvad af det jeg havde lavet der var det bedste til at blive præsenteret for kunden, men eftersom jeg nu har gjort det en del gange, er jeg blevet mere sikker på mig selv og har derfor også lettere ved at tage beslutningerne når det er nødvendigt.

Praktikopholdet har givet mig et bredt indblik i, hvordan en grafisk produktionsvirksomhed hænger sammen og hvordan man er afhængig af hinanden, for at kunne opfylde kundens forventninger og nå i mål til tiden. Jeg har fået en indsigt i, hvordan samarbejdet mellem virksomhed og kunde er, idet jeg har været med inde over så mange forskellige projekter.

En af de ting jeg har lært mest af ved mit ophold er, at jeg har skulle arbejde sammen med personer med en anden kulturel baggrund og som har fået en anden undervisning i skolen, end den vi får hjemme i Danmark. Dette har givet mig en masse erfaringer som jeg kan tage med mig hjem til Danmark. Vi tænker forskelligt alt efter hvilken kulturel baggrund vi har og der er derfor forskellige faktorer, der skal tænkes ind og tages højde for, når man designer til kunder i andre dele af verden.

Alt i alt har mit praktikophold været en oplevelse for livet, og som har givet mig ufattelig meget, og nok vigtigst af alt som har oparbejdet min selvtillid og tro på mig selv, eftersom det har vist sig, at jeg kan meget mere end jeg selv troede før jeg kom i praktik.

Studievejledning

Nina Bach
Faglig studievejleder

Tlf. 72 69 15 48
nb@ucn.dk