Jeg er med ved livets store begivenheder

Pia Thorsø Graversen, jordemoder, fortæller:

Pia Thorsø Graversen har været jordemoder i ti år og bliver stadig begejstret over at møde nye mennesker, som hun skal samarbejde med i en af deres livs mest sårbare og glædelige perioder.

Pia Thorsø Graversens hænder tager fat om den gravide mave. Hun føler, hvordan barnet ligger, mens hun fortæller moderen, hvad hun kan mærke. Senere lytter hun til barnets hjertelyd.

”Jeg ved aldrig, hvad min arbejdsdag vil bringe, og det er netop uforudsigeligheden, jeg godt kan lide. Samtidig tiltaler det mig at være en central figur for mennesker i den meget vigtige periode, som en graviditet og fødsel er,” siger Pia Thorsø Graversen, der er jordemoder på Aalborg Sygehus.

Hun har været jordemoder i ti år og været med til flere hundrede fødsler, og selvom det er hårdt arbejde at få folk igennem en fødsel, så bliver hun stadig begejstret over at møde så mange nye og forskellige mennesker:

”Jeg kommer i kontakt med hele samfundet, og det er en spændende udfordring at få et samarbejde til at fungerer med mennesker, der står i en megetsårbar og også glædelig situation,” siger hun.

Med Læger uden grænser

I Danmark er fødsler stort set altid glædelige begivenheder. Årligt dør 1-2 kvinder i forbindelse med graviditet og fødsel, mens tallet på verdensplan er oppe på 500.000 kvinder.

”Jeg er så heldig, at jeg har et fag, hvor jeg kan hjælpe konkret,” siger Pia Thorsø Graversen, og derfor har hun både været i Sri Lanka og Afghanistan med Læger uden grænser.

”I de lande kender alle en, som er død i forbindelse med graviditet og fødsel, og hjælpen fra en jordemoder er meget velkommen. Det var en stor tilfredsstillelse at kunne gøre en forskel, og det var fagligt udfordrende, fordi du jo slet ikke havde de samme faciliteter som herhjemme. Samtidig var det chokerende at opleve, hvordan verden også kan være,” siger hun.

Siden har hun selv stiftet familie, og nu er det Aalborg, det gælder, men derfor er der stadig plads til masser af begejstring og bevægelse over jobbet som jordemoder:

”Jeg bliver bare så rørt, når de nye forældre tager hjem med babyen, for så skal de hjem og være en familie,” siger hun.

Læs også Laila Hørby, sygeplejerske, jordemoder, master i international sundhed og underviser på jordemoderuddannelsen, fortæller om jobbet som jordemoder