Gå til hoved indhold

I en motiveret ansøgning skal du begrunde, hvorfor du gerne vil læse lige netop den uddannelse, hvordan dine tidligere relevante erfaringer kan anvendes på uddannelsen og at du er motiveret for at studere den uddannelse du søger om optagelse på.

En motiveret ansøgning indgår ofte som et udvælgelseskriterium i forbindelse med en kvote 2 ansøgning.

Din motiveret ansøgning er et bilag, du skal uploade, til din kvote 2 ansøgning eller ansøgning om ledige pladser, og som indgår i den samlede vurdering af din ansøgning til uddannelsen.

Gode råd til din motiverede ansøgning

En motiveret ansøgning er en personlig ansøgning og der er ingen rigtig eller forkert måde at lave den på. Vi anbefaler dog, at du tager udgangspunkt i nedenstående gode råd, når du skal skrive din motiverede ansøgning.

 • Skriv max 1 side
 • Navn og dato/årstal skal fremgå af den motiverede ansøgning.
 • Start i god tid. Det tager altid længere tid at skrive en god ansøgning end man tror. Desuden tager det også tid at sætte sig godt ind i den uddannelse du ønsker at søge om optagelse på.
 • Læs korrektur på din motiverede ansøgning. Det kan også være en god idé at få andre til at læse den igennem.
 • Den skal målrettes til dén uddannelse du søger om optagelse på. Hvis du søger flere forskellige uddannelser, skal du lave én motiveret ansøgning til hver af de uddannelser du søger.
 • Beskrive din faglige og personlige motivation for at vælge lige præcis den uddannelse. Det vil sige hvorfor er uddannelsen fagligt spændende, hvor har du din interesse fra og evt. hvorfor du gerne vil optages på uddannelsen.
 • Beskrive dine relevante kvalifikationer og erfaringer og hvorfor de er relevante for netop den uddannelse du søger om optagelse på. Disse kvalifikationer kan fx være opnået fra diverse uddannelsesforløb, jobs eller fritidsaktiviteter
 • Du skal vise kendskab til uddannelsen. Det kan du bl.a. gøre gennem dine beskrivelser af din faglig og personlig motivation samt hvorfor dine kvalifikationer og erfaringer er relevante for uddannelsen.
 • Fortælle hvor du har din viden om uddannelsen fra. Det kan fx være at du har talt med en studievejleder, deltaget i Åbent Hus, studerende for en dag, Studiepraktik, kender nogen der er i gang med uddannelsen.
 • Argumentere for hvorfor du vil blive en god studerende på uddannelsen. Fx dine samarbejdsevner i grupper, dit engagement i fællesskab og hvad du kan bidrage med til studiemiljøet.
 • Fortæl gerne hvad du vil med uddannelsen fremadrettet. Det kan naturligvis ændre sig undervejs i uddannelsen, så i den motiverede ansøgning skal du vise, at du har gjort dig nogle tanker om i, hvilken retning du gerne vil arbejde efter endt uddannelse.

Udvælgelsen

Den motiverede ansøgning indgår i en samlet vurdering af den enkelte ansøger. Det er forskelligt fra uddannelse til uddannelse, hvad der kan lægge til grund for den samlede vurdering. Det fremgår af udvælgelseskriterierne for hver enkelt uddannelse. I den samlede vurdering indgår kun de erfaringer og kompetencer, der fremgår af din ansøgning og der er fremsendt dokumentation for.

Obs. Vejledningen til motiveret ansøgning for overbygningsuddannelser ser anderledes ud. Se vejledningen til overbygningsuddannelser her.