Studerende fortæller

Stine Kaalund Nikolajsen: "Jeg synes, at børn er sjove og fantastiske. Derfor har jeg valgt at læse til pædagog med specialiseringen inden for dagtilbud. Denne specialisering giver mig en masse viden og kompetencer til at kunne arbejde med børn og forstå og agere i børns univers."

Hvorfor har du valgt at læse til pædagog?   

Jeg har altid gerne villet arbejde med mennesker og jeg synes, at børn er sjove og fantastiske. Derfor har jeg valgt at læse til pædagog med specialiseringen inden for dagtilbud. Denne specialisering giver mig en masse viden og kompetencer til at kunne arbejde med børn og forstå og agere i børns univers.

Hvad drømmer du om at arbejde med, når du er færdig med studiet?

Jeg drømmer i første omgang om at arbejde i en helt almindelig børnehave eller vuggestue, hvor børns læring, udvikling og trivsel er i fokus. Som pædagog er man med til at skabe et barns fundament for et godt liv – og det er da et fantastisk job. Senere synes jeg, det kunne være spændende at læse videre og specialisere mig noget mere, for pædagoguddannelsen åbner også andre spændende døre end blot dørene til institutionerne, som vi bedst kender til. 

Nævn tre spændende ting ved din uddannelse

  • En kombination mellem studie og praktik.
  • Pædagogfaget er enormt relevant for hele det danske samfund. Pædagogen i børnehaven eller med tilknytning til skolen er med til at udvikle de mennesker, som vokser op, får et arbejde og bliver til aktive medborgere i det danske samfund. Pædagogen på specialområdet har mulighed for at give udsatte mennesker i samfundet livskvalitet. Der er SÅ mange forskellige lag i uddannelsen – og det er spændende!
  • Du har dig selv, din personlighed og dine værdier med gennem hele uddannelsen. Man kan ikke bare gemme sig bag en teori, men man er ”med i spillet” og må reflektere og forholde sig til undervisningen i forhold til sig selv og den professionelle identitet, man er ved at udvikle.

Nævn tre ting, der har udfordret dig

  • Uddannelsen er opbygget med moduler af 5-6 ugers varighed. Det betyder, at der tit sker noget nyt – det er fedt, men man må også holde tungen lige i munden for at rumme det hele nogle gange.
  • Undervisningen er en kombination af underviseroplæg og gruppearbejde. Gruppearbejdet er vigtigt, og diskussionerne i gruppen om undervisningen, teori og begreber giver god ny viden. Men det kræver også meget mere af dig som studerende at samarbejde og være en del af en gruppe end at sidde hjemme og læse og skrive noter.  
  • Som tidligere nævnt har du meget dig selv, din personlighed og dine værdier med. Det synes jeg er spændende, men det er også meget udfordrende. Især i starten af uddannelsen, hvor man måske ikke er helt tryg ved sin nye klasse. Heldigvis er alle i samme båd, og man udvikler sig utroligt meget sammen, både personligt og som klasse, når alle giver lidt af sig selv gennem undervisningen og gruppearbejdet hver dag.

Hvad har du fået ud af uddannelsen på det personlige plan?

Først og fremmest har jeg fået nogle nye rigtig gode venner. Desuden har mit menneskesyn og mine personlige holdninger til mange forskellige ting udviklet sig, fordi det at gå på pædagoguddannelsen giver en et par nye ”briller” og perspektiver at se verden ud fra.

Hvordan er studiemiljøet?

Studiemiljøet er levende, fordi der sker mange ting på uddannelsen. Opstart af et nyt modul med et nyt tema. Opstart eller afslutning på praktikforløb. Desuden er der mange forskellige tilbud og muligheder på campus ud over undervisningen.

Hvis du skulle anbefale din uddannelse til andre, hvad ville du så sige?

Jeg ville sige, at det er en super spændende uddannelse, hvor du udvikler dig helt vildt – både fagligt og personligt.

Hvad siger andre, når du fortæller, at du studerer til pædagog?

De fleste synes, at det lyder rigtig spændende, og mange spørger ind til kombinationen mellem studie og praktik.

Hvilken ting er et ”must have” på din uddannelse?

At du har mod på at springe ud i de muligheder, du får, og de skøre ting, som nogle undervisere præsenterer for dig. Der er så mange muligheder på den her uddannelse – både fagligt og personligt – men det kræver selvfølgelig, at du tager ja-hatten på, giver lidt af dig selv og tør at være lidt fjollet nogle gange.

Fortæl en sjov eller tankevækkende oplevelse, du har haft i løbet af din uddannelse.

I løbet af den første måned, jeg gik på pædagoguddannelsen, havde vi i klassen en ret skør og særlig formiddag. Vores underviser kom med en boremaskine og en træplade. Vi brugte formiddagen på skiftevis at skifte bor i boremaskinen og herefter bore et hul i pladen. Det var ret underligt, men da vi havde brugt nogle timer på det, var det tydeligt, hvor stor betydning så simpel en ting kan have for dannelsen af relationer og følelsen af fællesskab. Det er et super relevant og brugbart perspektiv at kunne tage med sig videre i uddannelsen og senere med ud på arbejdsmarkedet.