Nordlys og røntgenbilleder i Nord-Norge

Et udlandsophold kan give oplevelser for livet og uvurderlige erfaringer, der også tager sig godt ud på CV’et. Det kan radiografstuderende Johanne Møller Kjeldsen skrive under på efter ti ugers praktik i Norge.

Omkring 500 UCN-studerende rejser hvert år til udlandet på studie- eller praktikophold. Nogle tager over på den anden side af jorden, andre bliver i nærheden af Danmark.

For Johanne Møller Kjeldsen, der læser til radiograf, var Norge et oplagt sted - ikke mindst på grund af sproget. I 10 uger var hun i praktik på to sygehuse – først i en mindre by kaldet Harstad og til sidst i Tromsø i den nordligste del af Norge, hvor det ikke er ualmindeligt at opleve det spektakulære nordlys.

 - Jeg valgte et udlandsophold, da jeg så det som en spændende udfordring og en mulighed for at styrke mine personlige og faglige kompetencer ved at opleve radiografi uden for Danmarks grænser, fortæller Johanne.


Johanne Møller Kjeldsen kan på det varmeste anbefale at tage et udlandsophold undervejs i studietiden.

Røntgenafdelingen i Harstad er forholdsvis lille med omkring 10 radiografer på arbejde i dagtimerne, mens sygehuset i Tromsø er et større et af slagsen. På den måde fik Johanne lejlighed til at opleve forskellene på de større og mindre sygehuse i Norge, og undervejs fik hun arbejdet med både CT, mammografi, angiografi (røntgenundersøgelse af blodårer), skaderøntgen og almindelig røntgen.

 - Opholdet har givet mig mange gode oplevelser og styrket min selvstændighed. Selvom det er med et sug i maven, når man sidder alene i flyet på vej væk, så er det en god følelse at opdage, at man sagtens kan klare det hele selv, og at der uanset hvad er flinke mennesker overalt. Jeg er rigtig glad for, at jeg tog afsted, og vil anbefale det til alle, der går og overvejer det, lyder det fra Johanne.

Fantastiske naturoplevelser

Der blev også tid til at opleve den imponerende natur i Nord-Norge, og så er Tromsø ifølge Johanne absolut et besøg værd:

 - Tromsø er et fantastisk sted, hvor man kan opleve mange ting i og udenfor byen. Jeg havde f.eks. besøg hjemmefra af to omgange og fik her oplevet nytår i Tromsø, hvalsafari, hundeslædetur og overnatning i samer-telt.


De sidste fire uger af Johanne Møller Kjeldsens praktikophold foregik i smukke Tromsø i den nordligste del af Norge.

Inden opholdet fik hun assistance af radiografuddannelsens internationale koordinatorer, der gerne ser, at endnu flere radiografstuderende tager rygsækken på og drager på udlandsophold.

 - Jeg fik hjælp til at skabe kontakt til institutionen i Norge og få lavet en Learning Agreement gennem Erasmus. De mere praktiske forberedelser stod jeg selv for – såsom at søge bolig, legater osv., fortæller Johanne.

Til sommer rejser hun igen nordpå. Hun har nemlig fået tilbudt vikarjob i både Tromsø og Harstad, hvor hun skal arbejde med konventionel røntgen og CT.

 - Det bliver rigtig spændende, og det er bestemt et ekstra gode af turen, som jeg ikke havde overvejet eller forventet, da jeg tog hjemmefra, siger Johanne.