Studerende fortæller

Frederikke Krogstrup Lildal: "Når jeg anbefaler radiografuddannelsen til andre, så forklarer jeg hvor fedt det er, at uddannelsen er en blanding af både omsorg og teknik. Og at halvdelen af uddannelsen foregår i praksis."

Hvorfor har du valgt at læse til radiograf?

Jeg har altid vidst, at jeg ville arbejde med mennesker, men lige præcis hvad jeg skulle være, vidste jeg ikke til at starte med. Jeg blev introduceret til faget igennem en veninde, der arbejder i stråleterapien, og når hun passioneret fortalte mig om sit arbejde, så kunne jeg bare mærke, at det var dét jeg ville være når jeg blev ”stor”.

Hvad drømmer du om at arbejde med, når du er færdig med studiet?

Jeg søgte som sagt ind på radiografuddannelsen, da jeg gerne ville arbejde i stråleterapien. Nu ser min fremtid imidlertid lidt anderledes ud, da jeg er blevet introduceret til radiograffagets mange andre funktioner. Når jeg er færdiguddannet, ser jeg mig selv arbejde på et sygehus, hvor jeg har min daglige gang på billeddiagnostisk afdeling og tager en masse røntgenbilleder af thorax, hofter og meget mere, men hvor jeg også er ved en CT-scanner.

Nævn tre spændende ting ved din uddannelse

  • Praktik: learning by doing
  • Anatomi og fysiologi
  • Røntgenteknik/røntgenfysik

Nævn tre ting, der har udfordret dig

  • At stå op kl. 05 for at nå et tog til Randers, da jeg var i praktik
  • Røntgenfysik
  • Praktikken: man får rykket mange personlige grænser ved at være i praktik

Hvad har du fået ud af uddannelsen på det personlige plan?

Jeg har fået MEGET ud af min uddannelse allerede! Blandt andet så lavede jeg den regel for mig selv, at når jeg er i praktik, skal jeg tage ALLE tænkelige udfordringer op og aldrig sige nej. Hvis der blev spurgt om jeg ville tage nogle svære billeder, så måtte jeg ikke sige nej, men have JA-hatten på og gå i krig med alle de spændende udfordringer, der var hver eneste dag. Det har gjort, at jeg har rykket mig både personligt og fagligt.

Hvordan er studiemiljøet?

Studiemiljøet er rigtig godt. Det fungerer rigtig godt for mig, at vi er et lille hold som egentlig bare har undervisning i et klasselokale ligesom i gymnasiet i stedet for store forelæsninger, hvor man hurtigt falder fra og begynder at sidde på Facebook eller snakke med sidemanden. På studiet er man altid inddelt i grupper, hvilket er super godt, for vi er alle gode til at hjælpe hinanden, da vi hver især kan supplere med noget som en anden måske har svært ved.

Hvis du skulle anbefale din uddannelse til andre, hvad ville du så sige?

Når jeg skal anbefale min uddannelse til andre, så forklarer jeg som det første hvor fedt det er at uddannelsen er en blanding af både omsorg og teknik. Og derudover så begynder jeg at fortælle, at det er en professionsbachelor, hvilket for vores tilfælde betyder, at halvdelen af uddannelsen foregår ude i praksis - learning by doing! Det er de to ting jeg ligger allermest vægt på, når jeg fortæller andre om, hvor godt det er at være radiografstuderende.

Hvad siger andre, når du fortæller, at du studerer til radiograf?

De fleste svarer som regel lidt forvirret med enten:” Så du er ved at uddanne dig til radiovært?” eller ”Så du tager en masse billeder af folk? (som i at jeg er fotograf)”. Det er ikke mange som ved hvad en radiograf egentlig er og derfor begynder jeg glædeligt at forklare hvad det er jeg laver:” Jo, NU skal du bare høre!”. Når jeg så har forklaret folk omkring radiografi, så er alle helt fascineret af mit arbejde, hvilket gør at jeg bliver endnu mere glad for mit valg af studie.

Hvilken ting er et ”must have” på din uddannelse?

Som radiograf er det vigtigt at have gode kommunikationsevner. Og ja… Så er en anatomibog også rimelig god at have.

Fortæl en sjov eller tankevækkende oplevelse, du har haft i løbet af din uddannelse

Da jeg var i praktik, havde jeg en ældre dame som skulle have taget nogle billeder og pga. hendes lidt høje alder, var jeg ekstra opmærksom på hende. Hun var SÅ glad for den behandling hun fik af mig, at hun under hele undersøgelsen blev ved med at sige til sig selv, sin mand, den anden radiograf og jeg, at jeg var ”en bette vakker en”. Dette er helt klart en af de undersøgelser, som har gjort, at jeg med sikkerhed ved, at jeg har valgt det helt rigtige studie!