Guide: Sådan får du en uddannelse som ejendomsmægler
Så er denne guide til dig.
Hvad er en ejendomsmægler?
Som ejendomsmægler formidler du køb og salg af huse, grunde, ejerlejligheder og andelsboliger. Du fungerer som mellemled mellem købere og sælgere og hjælper med at sikre, at ejendomstransaktionerne forløber gnidningsfrit. En ejendomstransaktion indebærer flere trin, herunder vurdering af ejendommens værdi, markedsføring af ejendommen, arrangering af fremvisninger og forhandling af vilkår på vegne af dine klienter. Du sørger også for, at alle juridiske og administrative aspekter af handlen bliver håndteret korrekt, hvilket inkluderer udarbejdelse af købsaftaler, tinglysning og koordinering med finansielle institutioner for at sikre, at betalingen gennemføres.
Ejendomsmægler er en beskyttet titel som kun må bruges af personer, der er registreret i Erhvervsstyrelsens ejendomsmæglerregister.
Hvad er kravene for at blive ejendomsmægler?
For at blive ejendomsmægler skal du opfylde tre grundlæggende krav
- Uddannelse: Du skal have en gymnasial eksamen eller en erhvervsuddannelse. Derefter skal du bygge ovenpå og gennemføre en relevant videreuddannelse. Du kan finde detaljerne under de specifikke uddannelser.
- Erhvervserfaring: Du skal have mindst 2 års relevant erhvervserfaring fra boligbranchen, typisk som elev eller trainee hos en ejendomsmægler.
- Registrering som ejendomsmægler: For at kunne kalde dig ejendomsmægler, skal du godkendes som ejendomsmægler og optages i Erhvervsstyrelsens ejendomsmæglerregister.
De tre hovedveje til ejendomsmægleruddannelsen
Der er tre hovedveje du kan gå for at opnå en fuld uddannelse som ejendomsmægler. Hvilken vej du bør vælge, afhænger af dig. hvad du vil og hvor du står i livet.
Den korteste vej til en fuld ejendomsmægleruddannelse
Den korteste vej til at blive ejendomsmægler er at tage en videregående uddannelse som finansøkonom – på fuldtid og med SU (2 år). Derefter skal du have 2 års praktisk erhvervserfaring som trainee hos en ejendomsmægler og en supplerende efteruddannelse i form af 3 moduler fra akademiuddannelsen i finansiel rådgivning. Disse moduler er Bolighandel 1, Bolighandel 2 og Bolighandel 3.
Således vil du efter 4 år kunne søge om optagelse som ejendomsmægler i Erhvervsstyrelsens ejendomsmæglerregister.
Den korteste vej trin-for-trin
Den brede og mere akademiske vej til en fuld ejendomsmægleruddannelse
Den brede og mere akademiske vej til at blive ejendomsmægler er at tage en uddannelse som finansbachelor på fuldtid med SU og vælge studieretningen Ejendomshandel. Derefter skal du have 2 års praktisk erhvervserfaring som trainee hos en ejendomsmægler og gennemføre modulet Bolighandel 3 fra akademiuddannelsen i finansiel rådgivning. Til sidst skal du søge om optagelse som ejendomsmægler i Erhvervsstyrelsens ejendomsmæglerregister.
Den bredeste vej trin-for-trin
Det tager længere tid, men det har sine fordele
Hvis du ønsker at blive ejendomsmægler, tager vejen gennem en finansbacheloruddannelse lidt længere tid end ved at starte karrieren med en finansøkonomuddannelse. Dog opnår du et større akademisk udbytte og undgår behovet for at supplere med nær så mange moduler efterfølgende, da størstedelen af dine faglige behov bliver dækket, mens du studerer din professionsbachelor.
Mulighed for et trainee-forløb på blot 1 ½ år hos en ejendomsmægler
Hvis du har gennemført det 5-måneders praktikforløb på professionsbacheloren – som krævet ved UCN – kan du også nøjes med at have et trainee-forløb på blot 1 ½ år hos en ejendomsmægler for at indfri kravet om erhvervserfaring. Det skal blot tages i Danmark.
Således vil du efter 5 år kunne søge om optagelse som ejendomsmægler i Erhvervsstyrelsens ejendomsmæglerregister.
Den erfarnes vej til en fuld ejendomsmægleruddannelse
Hvis du i forvejen har erhvervserfaring eller en videregående uddannelse, men ønsker et målrettet karriereskifte til ejendomsmægler, der kan udføres på deltid, kan du tage en akademiuddannelse i finansiel rådgivning med uddannelsesretningen ejendomsmægler (7 moduler). Sideløbende skal du have 2 års praktisk erhvervserfaring som trainee hos en ejendomsmægler. Til sidst skal du søge om optagelse som ejendomsmægler i Erhvervsstyrelsens ejendomsmæglerregister.
Den erfarnes vej trin-for-trin
Få vejledning om uddannelse til ejendomsmægler
Camilla Lehmann Mortensen
Generel studievejleder