Gå til hoved indhold
Kurser og temadage

Dagen starter med skarpe oplæg om valg af de bedste læremidler, det tænkende klasserum i sprogfagene og den nyeste status på fagfornyelsen. Herefter dykker vi ned i det nye mitCFU, får konkrete idéer til at styrke læseglæden og undersøger, hvordan den kommende boggave kan løfte læsekulturen i skolen.

Program

13.00: Velkommen og dagens program

13.10: Tre oplæg á 20 minutter - fokus på ny viden, inspiration og evt. hands-on

1. Spot det gode læremiddel/Marianne Oksbjerg, lektor og ph d., Læreruddannelsen
a. Hvilket læremiddel har eleven brug for? Hvilket læremiddel har læreren brug for? Hvad kan vejlederen kigge efter for at støtte lærerens valg af læremidler bedst muligt? Valget af det gode læremiddel afhænger af læreren, elevgruppen, fagområdet og situationen. I oplægget præsenteres nogle overordnede ting, som man dog i første omgang kan gå efter, når man skal spotte det gode læremiddel. 

2. Det tænkende klasserum i sprogfagene/Kenneth Riis Poulsen, pædagogisk konsulent, CFU
a. Har du hørt dine matematikkolleger begejstret fortælle om "Det tænkende klasserum" og tænkt, om samme tilgang kan bruges i andre fag? Det kan den. Bliv introduceret til de centrale praksisser, der fremmer fælles tænkning, engagement og læring.

3. Fagfornyelsen og udviklingen af teknologiforståelse som valgfag/Mark Krogh Holler, pædagogisk konsulent, CFU
a. Bliv opdateret på fagfornyelsen. Den første del af oplægget handler om fagfornyelsen i folkeskolen, hvor alle 21 fag skal have nye fagplaner. Vi ser på, hvordan denne proces forløber, og tidsplanen frem mod skoleåret 2027/28, hvor de træder i kraft.

Den anden del af oplægget dykker ned i udviklingen af teknologiforståelse som et nyt valgfag. Vi gennemgår status på arbejdet, hvordan eksperter og undervisere spiller en rolle i fagets udvikling og ser kort på tankerne bag teknologiforståelse i dansk, matematik og natur/teknologi

14.15: Pause

14.30: 
4. Det nye mitCFU/Maria Preisler Nørgaard, bibliotekar og CFU-konsulent
Få en guidet rundtur i det nye mitCFU med masser af idéer og inspiration til din undervisning. Vi kigger på hvordan materialerne præsenteres i temaer, universer og serier, og du lærer at gemme udvalgte materialer som favoritter. Du får viden om de mange forskellige materialetyper samt tips og tricks til, hvordan du søger og booker både analoge og digitale materialer.

15.00:
5. Skab læseglæde
a. Alle ord tæller/Dorthe Handberg Svendsen, pædagogisk konsulent, CFU
Hvordan styrker vi læselyst og læseglæde for alle børn? Projektet ”Alle ord tæller” bygger på teorien ”Embodied Reading” som blandt andet handler om at gøre læsning sjovt og engagerende for børnene ved at inddrage kroppen og sanserne. Formålet med projektet er at udvikle og afprøve produkter, metoder, indsatser og redskaber for at skabe bedre forudsætninger for gode læseoplevelser og derigennem styrke læselysten og læsekulturen hos danske børn i alderen 1-14 år.
CFU’s bidrag til projektet indebærer bl.a. at levere praksisnær viden om læremidler og at udvikle undervisningsmaterialer og vejledninger, som lærere kan bruge til at fremme læselyst og læsekultur blandt eleverne.

b. National indsats for læseglæde/Maria Preisler Nørgaard, bibliotekar og CFU-konsulent (10 min)
Få viden om projektet, som undersøger og udvikler samarbejdet om børn og unges læseglæde og læsekultur på tværs af PLC og folkebiblioteker. Få inspiration til at arbejde med læseglæden, når vi dykker ned i Danmarkskortet og kigger på lokale samarbejder og projekter. 
Få information om ‘Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre’, som kan understøtte og udbygge samarbejder om børns læseglæde.

15.20:
6. Boggaven

  • Regeringen har afsat 540 mio. til indkøb af fysiske bøger fra 2025 – 2034 for at styrke analog læsning. CFU skal stå for indkøb og udlån. I oplægget præsenteres principper for indkøb af nye titler, suppleringer, læsekasser og aftaler på landsplan.

Mød CFU’s danskkonsulenter, som vil fortælle om spændende nye titler. Du kan gå på opdagelse i de udstillede materialer, få vejledning, hands-on og hjælp til booking i mitCFU.

16.00 Tak for i dag!

Hvem henvender kurset sig til?

PLC-vejledere med fokus på læremidler, fagfornyelsen og læseglæde.

Underviser

Marianne Oksbjerg, lektor og ph d., Læreruddannelsen
Maria Preisler Nørgaard, bibliotekar og CFU-konsulent
Dorthe Handberg Svendsen, Kenneth Riis Poulsen, Mark Krogh Holler pædagogiske konsulenter, CFU

Praktisk information

Tilmeld dig

Kontakt

Camilla Nielsen

Administrativ medarbejder

Telefon:
72690822