Debat: Videreuddannelse af faglærte kommer ikke af sig selv
Dygtige faglærte, der videreuddanner sig inden for sit felt, er en eftertragtet varer. Både erhvervslivet og politikerne er enige om, at det skal gøres så tilgængeligt som muligt for faglærte at få nye kompetencer ved at bygge ovenpå deres uddannelse med akademiuddannelser, kurser, certificeringer osv. Men når vi ser på, hvor mange faglærte der kommer videre i uddannelsessystemet, så er resultatet ikke tilfredsstillende. Flere af hovedpersonerne selv – de dygtige tømrere, elektrikere, industrioperatører mv. – kender slet ikke de muligheder, der er for at uddanne sig sideløbende med arbejdslivet. Ligesom mange ikke kender de gode tilskuds- og støtteordninger, der dækker en stor del af udgifterne forbundet med at læse videre.
Det seneste år har det for eksempel været muligt at få dækket op til 10.000 kr. årligt til eksempelvis akademimoduler, hvis man er ufaglært eller faglært og i job. En unik mulighed som burde give kø ved kursuslokalerne. Der er ganske vist mange, der har benyttet sig af tilbuddet, men der er stadig plads til mange flere for de midler, der er afsat i Omstillingsfonden. Midler tildeles i øvrigt efter først-til-mølle-princippet.
Behov for vejledning
Hos UCN act2learn møder vi mange faglærte, som ikke kender til det brede spektre af uddannelser, som findes inden for de enkelte fagområder og tværfaglige områder som projektledelse og ledelse. I et forsøg på, at flere skal få den rette vejledning til at navigere i uddannelsesjunglen, har vi lanceret et nyt koncept, hvor faglærte kan komme til gratis karrieresamtaler. Her kan de få sparring om, hvordan de fremtidssikrer deres arbejdsliv ved at udbygge deres kompetencer. Målet er, at de kan gå mere afklaret og målrettet til det at bygge ovenpå en faglig grunduddannelse inden for eksempelvis byggeri og industri.
Det er et stort skridt på vejen, hvis de enkelte medarbejdere tager udviklingen af deres arbejdsliv i egen hånd. Men vi er også nødt til at få virksomhederne på banen. De skal være medspillere, når det kommer til at uddanne deres medarbejdere – selv i tider hvor der er travlhed i mange brancher, og den daglige drift nemt kan trumfe behovet for at sende medarbejdere på uddannelse. De videreuddannede faglærte kommer ikke af sig selv – vi er nødt til at yde en indsats i fællesskab. Både os der repræsenterer uddannelsessystemet, den enkelte medarbejder og ikke mindst virksomhedsejerne.
Skrevet af Hanne Lendal, områdedirektør, UCN act2learn Erhverv