Gå til hoved indhold

- Jeg synes, det er en fantastisk uddannelse, og det har givet mig så meget forståelse for mennesker, og hvad de oplever i relation til sorg. Det er ikke kun sorg i forbindelse med dødsfald – det kan være alle mulige former for tab.

Sådan lyder sygeplejerske Hanne Vævers umiddelbart reaktion, når talen falder på uddannelse i sorgrådgivning. Hun gennemførte forløbet i 2022, og har oplevet hvordan det har givet hende nye metoder i sit daglige arbejde på Afdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Fødsel på hospitalet i Hjørring.

Underviser kolleger

Det er ikke kun Hanne selv og hendes patienter, der har haft gavn af forløbet.

- Det har støttet sorgarbejdet i hele afdelingen. Jeg har undervist både sygeplejersker, jordemødre og læger på både ambulatoriet og sengeafdelinger for at dele ud af det, jeg har lært på uddannelsen, fortæller hun.

Med sorgteori og konkrete redskaber i bagagen er det blevet nemmere at udfylde støtterollen, for de kvinder der står i sorgen over at have mistet deres ufødte barn.

- Man skal turde være i det rum, hvor tiden står stille, og tingene ikke går, som man have håbet. Det er rart at mærke, at man som omsorgsperson kan gøre noget for at støtte i en svær situation, beretter Hanne Væver.

Hun ser det som et plus, at forløbet, der hører under Den sundhedsfaglige diplomuddannelse, favner mange faggrupper, som beskæftiger sig med sorg fra forskellige vinkler - at sorg tænkes mere bredt end den man oplever når en person, der står en nært, går bort.

Foto: Region Nordjylland

Støtte efter ufrivillig abort

Med de nye kompetencer er også fulgt nye arbejdsopgaver i form af et projekt. der skal støtte kvinder, som har ufrivillig abort inden 16. uge i graviditeten.

- Jeg valgte at tage uddannelsen, fordi jeg ønskede at blive bedre til at håndtere den del af mit arbejde, som handler om støtte til patienterne. Jeg har blandt andet abortstøttesamtaler i forbindelse med provokerede aborter. De har ret til samtaler både før og efter aborten, og det er svære samtaler. Selvom kvinden har besluttet sig for at ville have en abort, så er det også en form for sorg, fortæller Hanne Væver.

Uddannelsesforløbet hos UCN gav hende idéen til at udvikle et nyt tilbud til kvinder, som ikke har ret til støttesamtaler på linje med dem, der tilbydes ved provokerede aborter.

- Lige nu får man ikke tilbudt støtte, hvis man mister før uge 16, og jeg har set mange i vores ambulatorium, som har brug for hjælp og ender med at søge den støtte via googlesøgninger og Facebook-grupper.

Det der startede som en opgave på UCN er nu et projekt under udvikling på Regionshospital Nordjylland i Hjørring. I fællesskab med kolleger fra udvikling og forskning er Hanne Væver lige nu i gang med at undersøge behovet for støtte til denne gruppe af kvinder og deres partnere. Næste skridt er afgøre præcis hvilken form for støtte det nye tilbud skal indeholde og efterfølgende implementere det på afdelingen i Hjørring.

Indsatsen har allerede resulteret i, at Hanne Væver modtog Kvalitetsprisen, der uddeles på regionshospitalet, for sit arbejde med at udvikle det nye tilbud.

Fakta om uddannelsen

UCN udbyder forløbet i sorgrådgivning i tæt samarbejde med Det Nationale Sorgcenter.
Uddannelsen består af to moduler under Den sundhedsfaglige diplomuddannelse:

  • Sorgrådgivning som professionel velfærdspraksis
  • Sorgrådgivning - udvikling, formidling og forankring af viden

Modulerne kan tages som selvstændig efteruddannelse eller indgå som en del af den samlede diplomuddannelse.

Sorgrådgivningsforløbet er for dig, der arbejder professionelt med at støtte mennesker i sorg. Det kan både være i forbindelse med dødsfald eller andre former for sorg. Forløbet er for dig, der er ansat i sundhedssektoren eller arbejder som lærer, pædagog, socialrådgiver eller præst.

Skrevet af Mette Green, UCN Kommunikation, meg@ucn.dk