Mathias vil hjælpe i de komplekse patientforløb
Når de professionelle, der omgiver patienten, har stort fokus på eget speciale, kan det være vanskeligt altid at huske det hele menneske. Når patienter i sundhedsvæsnet kommer med en bagage af flere diagnoser eller sygdom kombineret med misbrug eller sociale vanskeligheder, så er det en stor opgave for sundhedspersonalet.
Netop det arbejdsvilkår har gjort 29-årige Mathias Munk nysgerrig på, hvordan han kan bidrage til den bedste behandling, når han i sit arbejde som social- og sundhedsassistent på Hobro Sygehus møder patienter med komplekse forløb.
- Det ikke altid systemet er god til at tale sammen om de komplekse borgere. Jeg synes, vi møder problemstillingen meget på de akut medicinske afdelinger, jeg arbejder på, fortæller Mathias Munk, der blev færdiguddannet for 1½ år siden.
Han har gennemført uddannelsesforløbet 'Multikompleksitet i social og sundhedsfaglig praksis' hos UCN act2learn for at forbedre sine kompetencer på området.
- Noget af det, som jeg har taget med, er refleksionen over det, jeg gør i mit arbejde. Jeg synes, jeg er blevet bedre til at fokusere på mulige løsninger og ikke kun begrænsninger. Og i stedet tydeliggøre de begrænsninger der er - ikke nødvendigvis overfor patienter og pårørende men overfor kolleger og ledelse, siger han.
Bidrage til tværfagligt samarbejde
Mathias Munk oplever, at nye kompetencer også giver mulighed for nye og spændende arbejdsopgaver.
- På afdelingen arbejder vi på mange områder på lige fod med sygeplejerskerne og har mange ansvarsopgaver. Kurset er med at til give de faglige kvalifikationer til, at jeg bedre kan træffe de rigtige beslutninger. Jeg kan bedre være med til at spille ind i faglige diskussioner om visitationer mv.
- Med baggrund i det jeg har lært på efteruddannelse, så har jeg opkvalificeret mig, så jeg kan sidde med ved bordet, når vi skal tale om nye procedurer og ændringer. Jeg synes, det er rigtig spændende at lære nyt og har også planer om at tage flere akademimoduler, da det er vanvittigt relevant for den virkelighed, vi står i, lyder det fra ham.
Relevant for både kommunal pleje og sygehusene
Uddannelsesforløbet er ikke kun relevant for medarbejdere, der som Mathias arbejder i sygehusvæsnet, men i lige så høj grad for ansatte i den kommunale pleje, hvor multisygdom også i mange tilfælde giver store udfordringer.
Undervisningen sætter fokus på:
- Multisygdom
- Multikompleksitet i et medicinsk, socialt og organisatorisk perspektiv
- Borgerens mestring af multisygdom i et specialiseret sundhedsvæsen
- Redskaber til prioritering af opgaver i forhold til borgerens samlede situation
- Analyse af og refleksion over paradokser og dilemmaer i en multikompleks praksis
Kort om modulet
Multikompleksitet i social og sundhedsfaglig praksis er en del af Akademiuddannelsen i sundhedspraksis, og henvender sig til dig, der er faglært inden for sundhedsområdet. Det kan eksempelvis være som social- og sundhedsassistent. Du har desuden erhvervserfaring inden for den kommunale, regionale eller private sektor.
Modulet kan tages som selvstændig efteruddannelse eller indgå som en del af den samlede akademiuddannelse.
Forløbet afsluttes med en eksamen, der giver 10 ECTS.
Modulet udbydes i samarbejde med KURSUS Nord.
For yderligere information
Karen Marie Juhl Nielsen
Områdekoordinator,
UCN act2learn
Telefon: 72 69 17 52
Mail: kjn@ucn.dk