Gå til hoved indhold

Undervisning på egne præmisser

På det socialpædagogiske opholdssted, Herbertgaard, er der fokus på de unges individuelle behov og udfordringer. For at styrke dette arbejde har opholdsstedet valgt et skræddersyet kompetenceforløb fra UCN med afsæt i neuropædagogik – en løsning, der er tilpasset Herbertgaards egne rammer, praksisser og målgruppe.

I modsætning til traditionelle kurser, hvor deltagere fra forskellige fagområder samles, foregår undervisningen direkte på Herbertgaard i den uformelle atmosfære i opholdsstuen, hvor hele personalegruppen deltager. Dette skaber et fælles og praksisnært læringsmiljø, hvor teori straks kan omsættes til handling ved at tage udgangspunkt i de unges behov og konkrete udfordringer.

- Når underviseren nævner noget, kan vi straks sige: ’Det er lige sådan, A eller B har det’. Det gør undervisningen aktuel og brugbar fra første dag, forklarer leder Kathrine Sloth.

Herbertgaard arbejder allerede ud fra KRAP (Kognitiv Ressourcefokuseret og Anerkendende Pædagogik), og det skræddersyede forløb bygger videre på denne tilgang. Kombinationen af neuropædagogik og KRAP giver personalet større indsigt i, hvordan hjernens funktioner påvirker de unges adfærd, og introducerer nye vinkler på arbejdet med de unge.

- KRAP hjælper os med at strukturere arbejdet gennem skemaer og konkrete værktøjer. Med neuropædagogikken får vi en ny vinkel og en dybere forståelse af, hvorfor de unge reagerer, som de gør, og hvordan vi bedst kan støtte dem, tilføjer Kathrine.

Forløbet afsluttes med en fælles refleksion, hvor den nye viden omsættes til konkrete tiltag i det daglige arbejde. Denne tilgang sikrer, at neuropædagogikken bliver en naturlig del af organisationens praksis og understøtter personalets faglige udvikling.

- Det her forløb er lige i vores ånd. Vi får ikke bare ny viden, men noget, der er skræddersyet til vores unge, vores rammer og vores praksis. Det giver os fuld valuta for pengene.

Temadag hos Herbertgaard.
Temadag hos Herbertgaard.

Et fælles sprog for hele organisationen

Som en del af Ølandhus arbejder Teglhuset med børn, unge og voksne med nedsat kognitivt eller psykisk funktionsniveau. Med et eksisterende fokus på traumebevidsthed valgte Teglhuset et skræddersyet forløb fra UCN med neuropædagogisk afsæt for at supplere og styrke denne tilgang yderligere. Kombinationen af neuropædagogik og traumebevidsthed har givet personalet en større forståelse af hjernens funktioner og adfærdsmæssige reaktioner.

- I en hverdag med mange bløde værdier giver den neuropædagogiske tilgang os en faktuel forståelse af hjernen – hvordan den påvirkes af traumer, og hvad det betyder for adfærd. Det supplerer vores traumebevidste tilgang på en måde, der gør begge metoder mere anvendelige i praksis, forklarer afdelingsleder Marianne Hessellund.

Forløbet har involveret hele personalegruppen på Teglhuset og inddraget medarbejdere fra tre andre bosteder under Ølandhus. Denne brede implementering har skabt et fælles sprog og en faglig sammenhæng på tværs af organisationen, der gør supervision og refleksion mere målrettet.

- At arbejde ud fra samme faglige fundament betyder, at vi bedre kan forstå hinandens perspektiver og anvende vores viden aktivt i det daglige arbejde.

Hun fremhæver desuden undervisernes evne til at formidle komplekse emner på en praksisnær måde og skabe en levende læringsproces gennem en kombination af teori, øvelser og diskussioner:

- Vi hører, ser og gør sammen. Det gør det nemmere at implementere den nye viden i hverdagen.

For Teglhuset er det afgørende, at hele personalegruppen deltager i forløbet. Marianne pointerer, at en bred involvering er nødvendig for at skabe reelle forandringer.

- Man kan ikke ændre en hel afdeling ved at sende to personer på kursus. Ved at inkludere en hel personalegruppe, der arbejder sammen om et fælles udgangspunkt, skabes en kultur, hvor viden bliver delt og omsat til praksis – til gavn for både medarbejdere og de unge, vi støtter.

Dette synspunkt understøttes ligeledes af underviseren på forløbet, Lone Diekmann:

- Som underviser på et skræddersyet forløb ser jeg en klar fordel i, at hele personalegruppen er samlet om ny viden. Det gør det lettere at etablere et fælles mindset, fordi alle får samme faglige indsigt, fremfor at enkelte medarbejdere er afsted på efter- videreuddannelse eller kursus, og egenhændigt skal tilbage i organisationen og omsætte og videreformidle den nye viden.

Temadag hos Teglhuset.
Temadag hos Teglhuset.

Skræddersyede forløb

  • Hos UCN act2learn kan du få sammensat et kursusforløb, der er tilpasset din virksomhed eller organisations mål, ønsker og behov. Læs mere om skræddersyede forløb og neuropædagogik.

Skrevet af Caroline Bagge Nielsen.