LCA i byggeriet
Dette undervisningsforløb er et micro-credential-forløb. Et kort, fokuseret uddannelsesforløb, hvor du får et bevis for den viden og de færdigheder og kompetencer, som du opnår.
Beviset er stabelbart. Det betyder, at du har mulighed for at kombinere det med beviser fra andre beslægtede micro-credentials-forløb og opnå, hvad der svarer til gennemførelsen af et større efteruddannelsesforløb, f.eks. et modul.
Bygningsreglement stiller klimakrav til de bygninger, der ansøges om byggetilladelse for efter 1. januar 2023. Nybyggerier over 1000 m2 skal leve op til grænseværdier for CO2-udledning, mens alle nybyggerier uanset størrelse skal gennemgå en livscyklusvurdering (LCA).
Nybyggeriets klimapåvirkning skal dokumenteres. På modulet vil du få viden om de nye klimakrav, der stilles i bygningsreglementet, samt hvordan de kan overholdes. Du vil lære at udarbejde en livscyklusvurdering, som viser klimapåvirkningerne fra opførelse, drift og nedrivning af byggeriet.
Hvad får du ud af forløbet?
Du vil få viden om, hvilke bygningsdele og materialer, der skal med i beregningen, og hvor meget de hver især tæller i det samlede regnskab.
Forløbet er tilrettelagt, så du ret hurtigt bliver klædt på til at komme i gang med udarbejdelse af livscyklusberegninger på bygninger i beregningsprogrammet LCAbyg.
Du vil lære, hvordan de forskellige byggematerialer og tekniske løsninger belaster beregningen og hvilke overvejelser og ændringer, der skal til, for at bygningen kan overholde klimakravene.
Hvem henvender forløbet sig til?
Dette forløb er udviklet til dig, der ikke tidligere har beskæftiget dig med LCA og ønsker en grundlæggende forståelse for emnet og den praktiske anvendelse i byggeriet. Du arbejder indenfor bygge- eller rådgivningsbranchen, og ønsker at lære at udføre LCA-beregninger.
Fagligt indhold
Grundlæggende LCA-beregning og dataindsamling
- Introduktion til LCA og dens betydning i byggeri
- Principperne bag LCA: mål, omfang og livscyklusstadier
- Dataindsamling og kilder til miljødata
- Anvendelse af LCA-software og værktøjer
- Udvælgelse af nøgleindikatorer og påvirkningskategorier
LCA-analyse og integration i projekter
- Anvendelse af LCA-software og værktøjer
- Udførelse af LCA-beregninger og vurdering af resultater
- Identificering af hotspots og miljømæssige udfordringer i byggeprojekter
- Optimering af bygningen mhp. at opnå en lav emissionsklasse i bygningsreglementet, med fokus på materialer, produktspecifikke EPD'er, konstruktioner, energi til drift af bygninger, samt tekniske installationer
Dette forløb afholdes som hybrid undervisning.
Et uddannelsesforløb med hybrid undervisning er tilrettelagt således, at deltagere har mulighed for selv at bestemme, om de møder fysisk op eller følger undervisningen online fra et andet sted. Der er derfor typisk ikke krav om fysisk fremmøde. Ellers er udgangspunktet, at der er online synkron deltagelse via video, lyd samt online værktøjer.
Læs mere om undervisningsformen hybrid.
Læs mere om forløbet
Tilmeld dig
Vi udbyder forløbet på nedenstående tidspunkter.
Få besked om fremtidige datoer
Der er i øjeblikket ingen planlagte datoer for dette forløb. Udfyld formularen, hvis du vil have besked, når vi har fastsat nye datoer.
Få vejledning og mere at vide
Få seneste nyt fra UCN act2learn Erhverv
Nyhedsbrev til det nordjyske erhvervsliv. Få ny viden, inspiration og gode råd og bliv opdateret på relevante kurser og videreuddannelser, webinarer og arrangementer.
Udkommer 4-6 gange om året.