Industriel digital transformation
Et væsentligt element i den industrielle digitale transformation er, at teknologier og processer, som tidligere fungerede isoleret i virksomhederne, nu integreres via digitale systemer og datadeling. Dermed opbrydes de tidligere fagdomæner. Disse smelter i højere grad sammen i virksomhederne, der i stigende grad forventer, at deres nuværende og kommende medarbejdere evner at arbejde på tværs af de hidtidige fagdomæner.
Der foregår meget forskning i disse temaer nationalt og internationalt. Nogle kalder det Industri 4.0, og andre mener, vi er på vej mod Industri 5.0. På UCN samler vi det under overskriften Industriel Digital Transformation og har etableret et anvendelsesorienteret forskningscenter med det fokus. Her vil vi definere og videreudvikle netop den niche inden for forskningen, som giver størst muligt udbytte for vores uddannelser, medarbejdere og aftagervirksomheder i regionen.
Det er vores ambition om fem år at have opbygget et internationalt anerkendt fagmiljø, som gennem systematisk videnudvikling og omfattende samarbejde med det nordjyske SMV-segment spiller en betydelig rolle i den nordjyske region og samtidig sætter et synligt aftryk på international forskning.
Forskningscentret fokuserer på tre temaer:
VALUE4SEA
Interreg-projektet Value4Sea vil bidrage til mere bæredygtige og effektive transportkæder. Dette skal ske igennem en øget grad af digitalisering, integration, automatisering og energi- og CO2-håndtering. Projektet samler 19 partnere fra Danmark, Norge og Sverige.
FIT4FOF
I Horizon2020-projektet FIT4FoF ser vi sammen med en række andre europæiske vidensinstitutioner og virksomheder på industrimedarbejderes behov for kompetenceudvikling. Her analyserer vi tendenser inden for seks områder i industrien - for dermed at få frem til nye jobprofiler og kompetencebehov for fremtidens industrimedarbejdere. På baggrund af disse udvikler UCN et co-design værktøj til brug for design af industrielle efter-/videreuddannelsesforløb.
HEI4FUTURE PROJECT
Projektet har fokus på at udvikle entreprenørskabs- og innovationskapaciteten hos studerende og undervisere på videregående uddannelsesinstitutioner. Gennem co-design og åben innovation er formålet at skabe ny viden om, hvordan man klæder fremtidens medarbejdere på til den teknologiske udvikling. Projektet er finansieret via det europæiske HEI Initiative.