Alive Festival og UCN går sammen om at skabe gode oplevelser
De studerende fra Professionshøjskolen UCN i Thisted giver deres bud på, hvordan den lokale festival i endnu højere grad kan skabe trygge rammer for sårbare festivalgæster og derigennem bidrage til inklusion i kulturlivet. Et tværfagligt forløb med omkring 30 studerende kulminerede, da de studerende kunne fremlægge deres idéer for festivalens ledelse. Konkret havde de studerende fået stillet en række spørgsmål, som de skulle komme med gode svar på.
Hvordan kan Alive Festival skabe en festival med plads til alle – også gæster med autismespektrumforstyrrelser og andre udfordringer? Hvordan kan Alive Festival give publikum en større fornemmelse af tryghed eksempelvis ved at uddanne frivillige til tryghedsvagter? Det er nogle af de spørgsmål, som festivalen har stillet studerende på UCN.
Klaus Buhl Junget fra festivalens sekretariat øjner flere gevinster for festivalen ved at samarbejde med de studerende.
- Vi vil gerne have en større lokal forankring som kulturinstitution, hvor vi kan tiltrække de studerende som både gæster og frivillige. Samtidig vil vi gerne sikre, at flere sårbare gæster kan komme på festival, og her ligger det jo lige til højreskøjten at samarbejde med pædagoger og sygeplejersker, når det kommer til inklusion og tryghed, siger Klaus Buhl Junget.
Med afsæt i interviews med eksperter, feltstudier med lokale borgere og sparring med Alive Festival har de studerende arbejdet på at finde de bedste måder at hjælpe festivalen videre. Blandt forslagene er et stilleområde på festivalen, hvor gæsterne kan søge hen, når og hvis de har brug for stilhed til at lade batterierne op undervejs på festivalen – inklusiv dem som er særligt sensitive overfor stimuli. De studerende har også udviklet konkret undervisningsmateriale til festivalens tryghedsvagter.
Christina Kjærgaard Zefting, der går på 5. semester på pædagoguddannelsen, synes det har været spændende at få lov til at samarbejde med en lokal festival, hvor festivalen aktivt har efterspurgt sygeplejerskers og pædagogers faglige perspektiver på konkrete udfordringer, som de kan støde på under festivalen.
- Det har været interessant, hvordan vi kan integrere sygeplejerskers sundhedsfaglige viden og pædagogers forståelse for menneskelig adfærd i en festivalramme. Selvom vi endnu ikke har testet vores løsninger på festivalen, har vi udviklet innovative tilgange, som Alive Festival kan arbejde videre på. Dette tværfaglige samarbejde giver os mulighed for at bidrage med nye perspektiver og ideer, der potentielt kan forbedre deltageroplevelsen og deres mentale og fysiske velvære, siger den pædagogstuderende, siger Christina Kjærgaard Zefting.
På UCN er uddannelsesleder Dora Ingeborg Leegaard glad for det nye samarbejde.
- Vi ønsker at bygge bro mellem studielivet på UCN og det lokale kulturliv. Det bidrager til noget positivt for studiemiljøet på vores campus, når de studerende arbejder på tværs af uddannelserne. Samarbejdet med festivalen har været i støbeskeen i et par år og vi i UCN og Alive hurtigt fandt frem til, at vi vil være fællesskabspartnere – vores samarbejde skal skabe værdi i Thy og for thyboer. Samarbejdet her er kun begyndelsen, siger hun.
Alive Festival 2025 afvikles 24.-26. juli.
For yderligere oplysninger
Klaus Buhl Junget, Alive Festival
Mail: klaus@alivefestival.dk
Telefon: 2349 1323
Dora Ingeborg Leegaard, Professionshøjskolen UCN
Mail: dol@ucn.dk
Telefon: 7269 0740