Uddannelsesreform bydes velkommen i Nordjylland
Et flertal på Christiansborg har præsenteret en reformaftale af de professions- og erhvervsrettede uddannelser. En reform professionshøjskolerne længe selv har efterspurgt i indsatsen på at sikre høj kvalitet og gøre uddannelserne mere attraktive for ansøgere.
På Professionshøjskolen UCN er rektor Kristina Kristoffersen glad for udsigten til at skulle føre de politiske ambitioner ud i livet.
- Vi ser reformen som en enestående chance for at løfte vores uddannelser og for at skabe nye muligheder for, at studerende og dimittender fra vores uddannelser kan videreuddanne sig gennem hele arbejdslivet. Det er et nybrud, som vi har ventet længe på og arbejdet hårdt for, siger hun.
Rektor hæfter sig især, at de høje ambitioner om at styrke uddannelserne. Aftalen er finansieret med næsten 2 milliarder kroner årligt.
- Vi glæder os over flere penge til vores område, da vores uddannelser kræver en særlig form for undervisning, vejledning og simulationsforløb, som ikke alene er gjort ved auditorieforelæsninger. Vi har brug for, at vores studerende kan træne og øve virkelighedsnære problemstillinger. En vigtig del af den nye aftale er, at vi kan styrke de studerendes praktikforløb sammen med de virksomheder og organisationer, vi uddanner sammen med, siger UCN’s rektor.
De første elementer i aftalen skal allerede føres ud i livet i løbet af 2025, mens der løbende frem mod 2030 vil ske implementering af de forskellige initiativer.
Uddannelse hele livet
Aftalen skaber nye uddannelsesveje og bedre karrieremuligheder, da dimittender fra en professions- og erhvervsrettet uddannelse fremover får bedre muligheder for at vende tilbage og videreuddanne sig gennem hele arbejdslivet.
- Der bliver lettere adgang til at dygtiggøre og specialisere sig, og samtidig skabes nye veje for dem, der ønsker at skifte spor i deres arbejdsliv blandt andet i form af bedre muligheder for merituddannelser. Jeg tror på, at det kan være med til at udvikle fagene og fastholde flere i deres professioner og erhverv. Håbet er også, at vores uddannelser bliver mere attraktive for de unge, der står foran valg af uddannelse, når de kan se et væld af karriereveje, siger Kristina Kristoffersen.
Aftalen indeholder desuden etableringen af professionsmasteruddannelser på professionshøjskolerne, som skal bidrage til at udvikle de store velfærdsfag. Professionsmaster er et uddannelsesniveau, der på samme måde som universiteters kandidatuddannelser, kan tages efter man har gennemført en bacheloruddannelse.
Efterspørgsel efter internationale studerende
Det er ikke blot de store velfærdsuddannelser, som bliver omfattet af den nye reform.
Aftalen indebærer også et kvalitetsløft på de erhvervsrettede uddannelser. Strukturen på erhvervsakademiuddannelserne bliver ændret med det formål at skabe større fleksibilitet for videreuddannelse og imødekomme arbejdsmarkedets behov.
Et andet element på det erhvervsrettede område Kristina Kristoffersen særligt bider mærke i er, at det igen bliver muligt for professionshøjskoler at udbyde engelsksprogede uddannelser og tiltrække internationale studerende.
- Aftalen åbner op for, at vi igen kan oprette internationale studiepladser. Det er et tiltag, vi ved flere nordjyske virksomheder har efterspurgt, og det er glædeligt, at der bliver lyttet til det ønske. Første skridt er sammen med det nordjyske erhvervsliv at undersøge, hvilke uddannelser, der rummer det største potentiale for både at dække behovet hos de nordjyske virksomheder og tiltrække ansøgere, lyder det fra rektor.
Der venter nu et stort arbejde forude med implementering af de mange elementer i reformen.
- Vi glæder os til at komme i gang med arbejdet, som både vil involvere UCN’s uddannelser og de organisationer og virksomheder, som vi samarbejder med om praktikforløb, efteruddannelse mv., siger Kristina Kristoffersen.
For yderligere oplysninger
Kristina Kristoffersen, rektor Professionshøjskolen UCN
e-mail: kkri@ucn.dk
Telefon: 72 69 01 00