Udviklingssamarbejde skal hjælpe sårbar gruppe
Professionshøjskolen UCN og Frederikshavn Kommune har indgået et samarbejde om et 3-årigt projekt, hvor medarbejdere og ledere på botilbud samt forskere fra UCN sammen skal udvikle og afprøve nye, konkrete metoder, der gør personalet på botilbud i stand til at give den bedst mulige støtte til de borgere, der udvikler demens.
- Projektet skal desuden gøre os klogere på, hvordan man kan opdage demens hos mennesker med udviklingshandicap tidligere end hidtil, fortæller Jeanette Schade Leth, der er forskningskoordinator hos UCN og projektleder for det nye samarbejde.
-Vi ser stadig flere borgere i denne sårbare gruppe. Det skyldes en kombination af, at levealderen for mennesker med udviklingshandicap generelt er stigende, samtidig med at disse borgere har markant øget risiko for at udvikle demens i en tidlig alder, fortæller hun om behovet for at styrke indsatsen på området.
Projektet kan realiseres, fordi Den A.P. Møllerske Støttefond bidrager med 1,2 millioner kroner.
Behov for mere viden
På det kommunale ældreområde findes en stor viden om demens, men det har vist sig, at det er en anden udfordring, man står overfor, når borgere med udviklingshæmning rammes af demens.
- Vi oplever på botilbuddene, at borgere med udviklingshæmning gennem livet tillærer sig handlemønstre og mestringsstrategier, som de er meget afhængige af. Når de udvikler demens, kan vi se et betydeligt tab i funktionsniveau, og adfærden ændres markant gennem hele sygdomsforløbet, fortæller pædagogisk konsulent Susanne Drost fra Center for Handicap og Psykiatri i Frederikshavn Kommune.
Personalet oplever blandt andet frustration og udadreagerende adfærd hos borgerne, men de er ofte i tvivl om, hvorvidt grunden til den ændrede adfærd faktisk er demens, og de mangler i høj grad viden og faglige metoder til fortsat at give borgerne det bedste og mest trygge liv. Der er derfor et stort behov for nye metoder, der kan optimere medarbejdernes pædagogiske og sundhedsfaglige tilgang til borgeren.
Projektleder Jeanette Schade Leth er enig: - Krydsfeltet mellem udviklingshæmning og demens er et nyere og delvist uudforsket område, og vi kan se, at der er et stort behov for mere viden, hvis vi skal blive bedre til at sikre livskvalitet for den gruppe borgere. Samtidigt er det vanskeligt at stille diagnosen demens, før sygdommen er fremskreden, da det kan være svært at skelne symptomerne på demens fra følgerne af funktionsnedsættelse grundet borgerens udviklingshandicap.
Tæt samarbejde mellem forskere og botilbud
Projektet gennemføres som aktionsforskning, hvor UCN og fire botilbud i Frederikshavn Kommune sammen udvikler metoder, der løbende afprøves på tilbuddene. Målet er at være med til at sikre borgernes livskvalitet. Det skal ske ved at tage det væsentligste fra både det specialpædagogiske og sundhedsfaglige forskningsfelt, og udfolde det i samarbejde med dygtige velfærdsprofessionelle i det praksisfelt, hvor de to forskningsområder mødes.
For yderligere information
Jeanette Schade Leth, projektleder og forskningskoordinator, Professionshøjskolen UCN
Telefon 7269 0791
Mail jele@ucn.dk