Gå til hoved indhold

Bioanalytiker

En uddannelse på 3,5 år, hvor du lærer om diagnostik, bioanalyse, laboratoriefærdigheder samt blod- og vævsprøver.
  • Professionsbachelor

  • 3,5 år

  • Hjørring

  • Studiestart i september og februar

Job og karriere

Læs om dine muligheder for job og videreuddannelse som bioanalytiker.

De fleste bioanalytikere arbejder på sygehuse og hospitaler. De arbejder ofte "bag linjerne" i laboratoriet, men kan også f.eks. tage blodprøver fra patienter. Bioanalytikere kan også arbejde indenfor det private - f.eks. i medicinalindustrien eller indenfor forskning.

Bioanalytikere arbejder med prøver fra patienter, fx blod- og vævsprøver. Nogle prøver tager bioanalytikerne selv, andre får de fra hospitalsafdelinger og praktiserende læger. Analyseresultaterne bliver brugt af lægerne til at fastslå, hvad patienten fejler, og til at holde øje med om behandlingen virker.

Arbejdsfeltet er meget bredt, idet der indgår både komplekst teknologisk udstyr og manuelt arbejde. Arbejdet stiller krav til en bred faglig viden samt selvstændighed, ansvarsfølelse og samarbejdsevne. Det er vigtigt, at analyserne er nøjagtige, da en eventuel behandling er afhængig af korrekt diagnose.

Videreuddannelse på kandidatniveau

Vi anbefaler altid, at du undersøger dine muligheder på www.ug.dk og kontakter den pågældende kandidatuddannelse for at afklare dine muligheder. Du er også velkommen i studievejledningen på UCN.

En professionsbachelor i bioanalytisk diagnostik (bioanalytiker) giver dig mulighed for at søge om optagelse på forskellige kandidatoverbygninger. Om du bliver optaget, afgøres altid af institutionen du søger hos. Som eksempler kan nævnes:

  • Folkesundhedsvidenskab (AAU)
  • Klinisk videnskab og teknologi (AAU)
  • Sundhedsfaglig kandidatuddannelse (AU)

Derudover har du forskellige muligheder for at bygge videre på din uddannelse. Besøg f.eks. Danske Bioanalytikere og se muligheder.

Går du med iværksætterdrømme?

Start din egen virksomhed under studiet og bliv din egen arbejdsgiver.

På UCN får du inspiration, råd og hjælp til at udvikle dine egne forretningsidéer – uanset hvor langt du er i processen. Vores innovationsmiljø Next Step tilbyder flere forskellige forløb, som både kan følges online og i Innovationshuset i Aalborg.