Gå til hoved indhold

Professionshøjskolen UCN udbyder en række uddannelser inden for byggeri, energi og miljø, der med fokus på morgendagens udfordringer sigter mod at uddanne personer, der kan bidrage til løsningen af nogle af fremtidens største problemer inden for miljø og byggeri. Rækken af uddannelser tæller byggetekniker, bygningskonstruktør, el-installatør, energimanagement, energiteknolog og vvs-installatør.

Ifølge Lene Espersen, der er direktør for Danske Arkitektvirksomheder og formand for Green Hub Denmark, er det vigtigt, at der findes relevante uddannelser og løbende uddannes personer med den nyeste viden inden for byggeri, energi og miljø. Det har nemlig en stor betydning for branchens fremtid:

- Byggeriet berører os alle. Det er der, vi bor, der vi arbejder og mellem bygningerne vi tilbringer store dele af vores fritid. Derudover ser vi, at der hele tiden opstår nye byggemetoder og nye krav til allerede eksisterende byggerier. Derfor er det også afgørende, at flere tager en byggeriuddannelse, så vi netop kan skabe de bedste rammer om vores liv, der samtidig lever op til de mange nye krav og spørgsmål, som samfundet stiller, forklarer Lene Espersen, der er tidligere minister og formand for De Konservative.

Blå Bog

Lene Espersen, 57 år

  • Født i 1965 i Hirtshals
  • Uddannet Cand.oecon fra Aarhus Universitet i 1990
  • Direktør for brancheorganisationen Danske Arkitektvirksomheder og bestyrelsesformand for det offentligt-private partnerskab Greeb Hub Denmark
  • Formand for De Konservative fra 2008 – 2011 og minister fra 2001 - 2011

Fokus på bæredygtige løsninger

Den danske byggebranche står for 40 procent af energiforbruget i Danmark og for 35 procent af landets samlede CO2-udledninger. Derfor er de hos Danske Arkitektvirksomheder, der blandt andet rådgiver arkitekter og bygningskonstruktører, meget optagede af, hvordan man i byggeriet kan skabe mere bæredygtige løsninger. Og set i det lys kommer personer med en moderne byggeriuddannelse til at spille en afgørende rolle, når Danmark og resten af verden skal løse fremtidens klimaudfordringer.

- Byggeriet er det område, hvor vi kan skabe de største ændringer i forhold til grøn omstilling, fordi det er her, vi ser de største udledninger. Der ligger derfor nogle ekstremt store udfordringer, og det er med til at understrege byggeriuddannelsernes relevans. Danmark kan ganske enkelt ikke komme i mål med landets klimaneutralitet, hvis ikke vi uddanner unge inden for dette område, siger Lene Espersen.

Jobgaranti og international karriere

Lene Espersen peger på, at viden om udregning af livscyklusanalyser for bygninger, digitale evner og udnyttelse af mere tekniske installationer vil fylde mere og mere inden for fag, der er i berøring med byggeri, energi og miljø. Danmark er allerede langt fremme inden for moderne og energirigtigt byggeri – blandt andet takket være dansk forskning og stærke uddannelsesinstitutioner. Derfor ser udlandet allerede mod Danmark, når det kommer til moderne byggeri, og det vil de også gøre i fremtiden, forklarer Lene Espersen.

Det betyder også, at jobmulighederne inden for byggeri, energi og miljø er store - både i Danmark og i udlandet.

- Der er ingen tvivl om, at området rummer et stort eksportpotentiale, fordi resten af Europa også på et tidspunkt skal energirenovere deres boliger og leve op til nye byggekrav. Dermed er der også gode muligheder for en international karriere, forklarer Lene Espersen og fortsætter:

- Men helt generelt er uddannelserne inden for byggeri, energi og miljø et sikkert valg. Lige nu er der stor mangel på arbejdskraft, og med tiden er det et meget sikkert sted at gøre karriere med stor jobgaranti – i Danmark og i udlandet. Men vigtigst er, at man kan se sin uddannelse som en del af noget større, fordi den bliver afgørende for, at vi kan nå vores klimamål, lyder det fra Lene Espersen.