Radiograf
-
Professionsbachelor
-
3,5 år
-
Aalborg
-
Studiestart i september og februar
Uddannelsens indhold
Her kan du læse om fag og hvordan undervisningen foregår på uddannelsen til radiograf.
Uddannelsen til radiograf tager 3½ år og er fordelt på 7 semestre, hvor ca. 50% er praktik.
Uddannelsens opbygning
De to første studieår er fælles forløb
1.- 4. semester udgør de første to studieår af radiografuddannelsen. I løbet af den tid lærer du om mennesket (anatomi), omsorg for mennesket og grundlæggende og komplekse billeddannende teknologier til billeddannelse af mennesket både teoretisk og praktisk.
Du bliver undervist i det tværfaglige sundhedsprofessionelle perspektiv både teoretisk og praktisk og du lærer om røntgenmodaliteter og komplekse undersøgelses- og patientforløb.
Du skal vælge studieretning på tredje år
På 5. og 6. skal du vælge én studieretning. I alt findes der tre forskellige på uddannelsen i Danmark. Som studerende på UCN kan du vælge mellem:
Den tredje studieretning er Nuklearmedicin og kan læses hos andre udbydere af uddannelsen. Læs mere om uddannelsen i Danmark.
På 7. semester skal du have valgfag og skrive bachelorprojekt.
Læs om de enkelte semestre
Undervisningens geografiske placering
Den kliniske undervisning udgør tre perioder af cirka et halvt års varighed, 2. semester, 4. semester og 6. semester dvs. i alt omkring halvandet år af uddannelsen.
Udover den kliniske undervisning foregår en del af den teoretiske undervisning ligeledes ikke på campus. Tilstedeværelsen på campus er dermed under 50 procent af uddannelsesforløbet, da der i teoretiske perioder er inkluderet studieaktiviteter som selvstudier, virtuel undervisning, udarbejdelse af eksamensopgaver og forberedelse til eksamen.
Praktik på radiografuddannelsen
På Radiografuddannelsen kalder vi praktik for klinisk undervisning. Den kliniske undervisning foregår på hospitaler i Region Nordjylland og Region Midtjylland.
I den kliniske undervisning kommer du til at opleve en kombination af det teknologiske arbejde med apparatur, billeddannelse, bearbejdning af billeder og behandling samt det at arbejde med patientkontakt, hvor omsorg, respekt og indlevelse er vigtige egenskaber. Du bliver klædt på til at skabe tryghed hos patienten og bliver en vigtig kollega i et sundhedsfagligt team.
Du bliver tilknyttet en vejleder
Du bliver i klinisk undervisning tilknyttet kliniske vejledere, som er erfarne radiografer eller sygeplejersker og som ved, hvordan undervisningen på uddannelsen foregår. Du vil jævnligt holde vejledningssamtaler med den kliniske vejleder, hvor du får at vide, hvad der går godt, og hvor du kan sætte ind for at blive bedre.
For hvert semester er der opstillet læringsmål, der beskriver viden, færdigheder og kompetencer, du som studerende skal lære i løbet af perioden.
Udlandsophold
På uddannelsen har du mulighed for at tage et praktikforløb eller et kortere eller længere studieophold på et teoretisk forløb i udlandet.
Få svar på typiske spørgsmål
Her er svar på nogle af de spørgsmål, som andre ansøgere har haft. Savner du svar på et konkret spørgsmål, skal du kontakte studievejledningen på uddannelsen.
Hvordan er det at læse til radiograf?
En typisk uge på studiet
Her er et eksempel på, hvordan en uge på studiet kan se ud, når du ikke er i praktik. Skema-eksemplet er fra en uge med "normal" undervisning på campus. Husk, at du undervejs i et studie både har perioder med undervisning på campus og perioder med projektarbejde, gruppearbejde, eksamensforberedelse mv.
Afprøv din viden i øvelsesrum
På uddannelsen har vi en række øvelsesrum, hvor du får de bedste muligheder for at øve din faglighed i omgivelser så tæt på virkeligheden som muligt.
Røntgenrummet
Røntgenrummet giver de studerende gode muligheder for at få fagteknikkerne ind under huden ved at øve sig på udstyr fra virkeligheden.
Kommunikationslaboratoriet
Kommunikationslaboratoriet er rammen, når vi træner forskellige typer af situationer med patienter, pårørende og kollegaer - og vi får hjælp fra professionelle skuespillere!
Studieordning og officielle dokumenter
Find studieordning, karaktergennemsnit og anden formel information om uddannelsen.