Overvejer du et karriereskifte? – Få gode råd fra vejlederen
I denne artikel guider vi dig gennem de overvejelser, der er vigtige ved et karriereskifte, og viser dig, hvordan du kan komme tættere på dit næste karriereeventyr. Det kan være en god idé og en stor hjælp undervejs i processen at notere informationer samt dine refleksioner og tanker.
Hvorfor vil du skifte karriere?
Der kan være mange grunde til, at du overvejer et karriereskifte, og det varierer fra person til person. Det kan være, at du:
- ikke længere føler den samme gejst og motivation på din nuværende arbejdsplads, som du engang gjorde
- længes efter mere udfordring i dit arbejde
- ønsker en dybere viden inden for dit arbejdsområde
- drømmer om at forfølge en passion, der har fanget din interesse over tid
- ser bedre karriereudsigter og vækst i andre brancher
Uanset hvad din grund er, ved vi, at det kan være en stor beslutning at skifte karriere. Derfor er det vigtigt, at du reflekterer over din motivation, usikkerhed og nysgerrighed. For at komme godt i gang kan du følge vores fem trin herunder.
1. Sæt dig et mål
Det bedste, du kan gøre for dig selv under et karriereskifte, er at sætte klare mål. De skal nemlig være med til at guide dine beslutninger og holde fokus på, hvor du gerne vil hen.
Ved at konkretisere dine overvejelser og skrive dem ned, kan du lettere visualisere din proces og motivere dig selv. Det hjælper dig også med at justere kursen, hvis uventede udfordringer opstår eller hvis du undervejs finder ud af, at der er andre muligheder, end dem du havde tænkt i første omgang.
Du kan starte med at overveje, hvordan du gerne vil have dit kommende arbejdsliv skal se ud. Det kan du bl.a. gøre ved at stille dig selv følgende spørgsmål:
- Ønsker du blive i din nuværende branche eller vil du arbejde i en branche med en anden type arbejdsopgaver?
- Hvis du ønsker at blive i din nuværende branche, hvad vil du så være bedre til?
- Hvilke arbejdsopgaver nyder du at lave og vil du gerne vil have mere af i dit kommende arbejdsliv?
- Hvilke interesser og arbejdsfelter skal indgå i dit kommende arbejdsliv?
- Hvilke arbejdstider drømmer du om?
- Hvilke forventninger har du til dine økonomiske forhold såsom løn?
- Hvilke arbejdsforhold, opgaver eller andet ønsker du ikke i dit kommende arbejdsliv?
Det handler alt sammen om at mærke efter, hvad der virkelig betyder noget for dig. Når du ved det, kan du sætte de mål og delmål der skal til for at nå derhen. Næste skridt handler om at finde ud af, om du har de nødvendige kvalifikationer og hvad der skal til for at opnå dine mål og ønsker til din kommende karriere.
2. Forstå dine kompetencer og styrker
Det er nu tid til at skabe et overblik over de kompetencer, som du kan bruge i dit fremtidige karrierevalg.
Nogle kompetencer er lette at identificere, mens andre kan være mere skjulte. Prøv at gennemgå dit CV og reflekter over, hvilke faglige og personlige styrker du har gjort brug af i dine jobs, hvad du lærte på din uddannelse og hvilke tekniske områder, du har kendskab til.
Det kan også være en god idé at spørge familie, venner eller evt. (tidligere) kolleger, hvor de ser, at dine styrker ligger, og hvilke kompetencer vil de fremhæve hos dig.
Når du har samlet et overblik over dine kompetencer, skal du finde ud af, hvordan du bedst muligt kan kompetencerne i forhold til dine fremtidige karrieremål. Her kan du med fordel tage fat i en studievejleder, karrierevejleder eller en fagperson inden din ønskede branche for at få sparring.
3. Udforsk nye muligheder
Ud fra dine mål og kompetencer kan du begynde at undersøge, hvilke muligheder du har for at skifte karriere. Disse to trin er et oplagt sted at starte:
Du har nu sat dig ind i dine karrieremuligheder og fundet ud af, om du har brug for mere uddannelse. Så er det på tide at tænke på din økonomi. Det er ikke nødvendigvis det sjoveste emne, men det er vigtigt at overveje, hvilken rolle økonomien spiller for dit karriereskifte.
4. Undersøg om økonomien kan hænge sammen
Økonomi spiller for mange en afgørende rolle, når du overvejer at skifte karriere, uanset om du skal starte i et nyt job eller skal en tur tilbage til skolebænken. Afhængig af din situation er der forskellige overvejelser, du kan gøre dig.
Ved at tage højde for din situation kan du nemmere planlægge din økonomi og ruste dig til at følge dine mål. Det næste skridt er det sværeste af dem alle: at tage springet.
5. Lav en plan og tag springet
Vi forstår, at det kan være udfordrende at skifte karriere, og det er helt naturligt, at der kan opstå tvivl og usikkerhed undervejs. Men det skal ikke stå i vejen for, at du kan nå dine drømme og investere i din fremtid.
Husk på at karriere- og uddannelsesveje sjældent er snorlige, men nærmere snørklede og uforudsigelige. Det, der engang passede til dig, kan have ændret sig, fordi du har udviklet dig og fået nye mål – og det er okay.
Ved at følge denne guide kommer du igennem de mange overvejelser, der skal gøres inden du kan tage springet. For at komme godt i gang – og følge din fremgang – kan det være en hjælp at lave en tidsplan. Her skriver du ned, hvad du gerne vil undersøge eller have gjort, og hvornår du tænker at gøre det. På den måde bliver det lettere at have overblik over processen og holde motivationen oppe.
Til sidst handler det om at finde modet til at tage det næste skridt.
Hvis du stadig er i tvivl om, hvordan du når dine mål, hvilken vej du skal gå eller hvilke muligheder du har med din baggrund og kompetencer, er du velkommen til at tage fat i vores vejleder.
Få karrierevejledning
Majbritt er studievejleder på UCN og kan hjælpe dig med dine spørgsmål om UCN's uddannelser.
→ Ring på 72 69 13 17
→ Skriv på mjko@ucn.dk
Book en vejledningssamtale
Vælg selv, om du vil mødes fysisk, online eller ringes op.
Styrk eller udvid dine kompetencer med uddannelse
Vi har en række uddannelsesforløb, der giver dig de rigtige kompetencer til at tage næste skridt. Uanset om du vil starte på noget helt nyt eller videreuddanne dig, hjælper vi dig sikkert på vej.