Gå til hoved indhold

I 2021 startede Jeppe Lykke Toftdahl på uddannelsen innovation og entrepreneurship på UCN, fordi han troede på, at uddannelsens bæredygtige fokus kunne tage ham et skridt tættere på den grønne fremtid, han drømte om. Uddannelsen var desuden en naturlig overbygning til markedsføringsøkonomuddannelsen, som han havde taget årene forinden.

I undervisningen lærte han at arbejde både iterativt og helhedsorienteret. Han fandt ud af, hvordan han skal bruge feedback til at optimere delprocesser og lærte at have hele værdikæden in mente, når han skal træffe beslutninger. Generelt tilegnede han sig mange værdifulde kompetencer, som han også har brugt efter uddannelsen.

"På uddannelsen havde vi blandt andet et forløb om facilitering af kreativitet, hvor jeg underviste i FN’s 17 verdensmål på tre skoler i Aalborg. Det var fedt at prøve, fordi jeg lærte, hvordan man formidler kompleks viden på en simpel måde. Det er også noget, som jeg bruger i mit arbejde med Det Grønne Rejsehold i dag."

Jeppe Lykke Toftdahl

Dimittend fra innovation og entrepreneurship

Nye udfordringer efter uddannelsen

Som afslutning på sin uddannelse skrev Jeppe bachelorprojekt i samarbejde med Erhvervshus Nordjylland om projektet CO2Vision. I projektet undersøgte han, hvordan virksomheder på tværs af industrier kan udnytte hinandens spildprodukter og det forretningsmæssige perspektiv deri.

Bachelorprojektet var en succes, og han blev derfor tilbudt en tre måneders projektstilling hos Erhvervshus Nordjylland, så han kunne arbejde videre med CO2Vision.

Da projektansættelsen ophørte, var det tid til, at Jeppe skulle søge nye udfordringer. Han faldt hurtigt over ”Det Grønne Rejsehold”, og så det som en god mulighed for at bruge sin viden i praksis.

Det Grønne Rejsehold er et tilbud til nyuddannede, der ønsker flere kompetencer indenfor grøn omstilling, cirkularitet og bæredygtig vækst. Deltagerne skal bruge fire uger af forløbet på at løse en konkret problemstilling indenfor grøn omstilling for en nordjysk virksomhed.

Hos Det Grønne Rejsehold kom Jeppes formidlingsevner virkelig på spil, når han skulle videregive sin bæredygtige viden til fagfolk i byggebranchen.

”Når man arbejder med folk, som ikke har samme kendskab til bæredygtighed, er det guld værd at kunne komme med konkrete eksempler på, hvad bæredygtighed er for dem og hvordan de kan arbejde med det” tilføjer Jeppe.

Jeppes erfaringer med bæredygtighed i byggebranchen var få, før han startede på Det Grønne Rejsehold, men undervejs fik han øjnene op for branchens muligheder. Nu arbejder han hos Genbrugssten, der renser mursten fra bygninger, som er klar til nedrivning.

Mulighed for at specialisere sig i bæredygtighed

Selvom en stor del af undervisningen på uddannelsen inkluderer bæredygtighed, er det ikke ensbetydende med, at de studerende skal prioritere det i alle deres projekter. I nogle projekter må de selv bestemme, hvad de arbejder med. Selv i det tilfælde valgte Jeppe at fokusere på bæredygtighed.

"Det er et vigtigt emne, men omstillingen kommer ikke af sig selv. Jeg lærte undervejs i uddannelsen, at der skal sættes lighedstegn mellem bæredygtighed og vækst før tankegangen bliver attraktiv for virksomhederne. Og det kan være svært, fordi bæredygtighed også kræver ressourcer."

Jeppe Lykke Toftdahl

Dimittend fra innovation og entrepreneurship

Udfordringen med at sammenkoble bæredygtighed og vækst er han stødt på i flere gange i sit studie. Jeppe har blandt andet været med til at starte en virksomhed, hvor de producerede og solgte upcyclede ringe. Han har også lavet en opgave, hvor de skulle finde på nye produkter lavet af afskårne tekstiler og skum.

Selvom det var udfordrende at starte egen virksomhed og løse opgaven med at skabe nye produkter, har han ikke mistet modet. Tværtimod har det givet ham vigtige erfaringer, som han kan trække på i sit fremtidige arbejde.