Patientologi – mennesker med psykiatriske lidelser og misbrugslidelser
Modulet har fokus på arbejdet og mødet med mennesker med en psykiatrisk lidelse og/eller mis-brugslidelse. Modulets indhold og tilrettelæggelse gør det muligt for dig at anvende din ny viden i bearbejdning af dine erfaringer på måder, der kan bidrage til fortsat udvikling af din professionelle praksis.
Modulet kan tages som en del af Den sundhedsfaglige diplomuddannelse med retningen ”Professionspraksis”, men det kan også tages som selvstændig efteruddannelse.
Hvem henvender modulet sig til?
Modulet er for dig, der arbejder som sygeplejerske, pædagog eller lignende, og som i dit arbejde møder mennesker med psykiatriske lidelser og/eller misbrugslidelse.
Hvad får du ud af modulet?
Modulet giver dig bl.a. kompetencer til at:
- demonstrere viden om mulige konsekvenser af at leve med en psykiatrisk lidelse og/eller misbrugslidelse
- samarbejde med mennesket med en psykiatrisk lidelse og/eller misbrugslidelse samt dennes pårørende ud fra en indsigt i teknologiens fordele og ulemper
- træffe, begrunde og reflektere over kliniske beslutninger i samarbejdet med mennesket med en psykiatrisk lidelse og dennes pårørende
- formidle og dokumentere problemstillinger og handlemuligheder i relation til menneskets oplevelse af og reaktioner på at leve med en psykiatrisk lidelse og/eller misbrugslidelse
På modulet vil der være et særligt fokus på symptomer fra et indefra- og udefra-perspektiv med henblik på at styrke din professionelle observationsevne i forhold til psykiatriske lidelser og misbrugslidelser.
Fagligt indhold
På modulet skal vi gennemgå teorier og metoder, der knytter sig til følgende temaer:
- Patientologibegrebet
- Metoder i udvikling og forskning inden for patientologi
- Livsfænomener som f.eks. lidelse, livsmod, smerte, stress og håb
- Sygdoms- og behandlingsforløb samt disses indflydelse på menneskers oplevelse af at leve med sygdom
- Sundheds- og socialpsykologiske perspektiver på mødet mellem det syge menneske og sundhedsvæsenet ud fra begreber som f.eks. sundheds- og sygdomsopfattelser og -adfærd, psykologiske reaktioner, normalitet, magt, roller, kultur, netværk mv.
- At være pårørende
- Teknologianvendelse i et patientologisk perspektiv
- Krop og kropsopfattelser i sundhed og sygdom
Læs mere om modulet
Tilmeld dig
Vi udbyder forløbet på nedenstående tidspunkter.
Få vejledning og mere at vide
Få seneste nyt fra UCN act2learn Sundhed og Social
Nyhedsbrevet, hvor du får ny, opdateret viden om sundhedsfaglige og socialfaglige emner. Tilmeld dig og modtag nyt om efteruddannelse og arrangementer indenfor bl.a. socialt arbejde, sundhed og pleje.
Udkommer 4-6 gange om året.